„Богородична стъпка“ събра носителите на българското фолклорно богатство

На 25 и 26 август 2018 г., сред тучните поляни и градини на Старозагорските минерални бани, се провежда 13-то издание на Националния тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“. На две сцени, пред компетентно жури в състав доц. д-р Веселка Тончева и доц. д-р Валентина Райчева от Института за етнология и фолклористика с етнографски музей при БАН, академик Крум Георгиев, член на Международната академия за традиционно изкуство, носител на световен Оскар за фолклор, академик Кирил Тодоров – композитор, главен художествен ръководител на Ансамбъл „Зорница“, Христо Иванов, главен художествен ръководител на Общински фолклорен ансамбъл „Загоре“ и Емил Минев, хоров диригент, се явяват ансамбли, хорове и вокални групи, индивидуални изпълнители на народни песни и инструменталисти, танцови групи и големи състави. Но де факто огромна сцена е цялата тази благословена земя, на която хората пеят, танцуват, свирят и се забавляват. Запеят на сцената и веднага пред нея се залавят десетина-двадесет игралци, на които сърце им не трае. Току удари тъпан и веднага му запригласа я гайда, я кларинет, я чевръсти булки запяват и заиграват. Каква хубост ненагледна: стотици, хиляди сукмани от писани по-писани и от шарени по-шарени, извадени от сандъците и раклите от време оно. Над 300 песни се изпяха през първия ден, някои от които за първи път. Над 80 хора се изиграха. Безчет бяха срещите, наздравиците, новите приятелства.

Литургия за здраве на над 4000-те участници в събора и още няколко пъти по толкова „зяпачи“, почитатели на фолклора и на веселбата, отслужи отец д-р Йордан Карагеоргиев.

Всяко нещо, което е свързано с Божията Майка е свързано и с любовта, каза отец Йордан. Не случайно Света Богородица има най-много чудотворни икони по целия свят. Неслучайно хиляди хора отправят молби към нея, независимо от кое вероизповедание са. Защото тя е доказала, че има благодат да помага на всяко страдащо сърце. Нещо повече. Светите отци казват, че Майката Божия, независимо дали човек се обръща към нея, тя ни помага всякога, когато страдаме, като наша духовна майка. Сигурен съм, че с нейната благословия, този прекрасен събор ще пребъдва. Но това зависи и от нас и от свободната ни воля. Неслучайно тук е едно от местата, които са знакови за нейното благодатно присъствие. Неслучаен е и фактът, че на Старозагорските минерални бани се намира и единственият храм на нейното духовно чадо Св. Козма Зографски, че първите храмове в България на другите й духовни чада – Св. Патриарх Евтимий и Св. Паисий Хилендарски се намират недалеч от Богородична стъпка. Нека и занапред да осъзнаваме каква духовна помощница имаме и да подаваме към нея ръцете на сърцата си, за да може тя да ни прегърне“.

Отецът предаде специалното благословение на Старозагорския митрополит Киприан към участниците и посетителите на събора.

Днес, тук са над 4000 участници, които заявиха своето желание да се качат на сцените на станалото вече добра традиция събитие – Националния тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“, каза в приветствието си зам.-кметът на Стара Загора Иванка Сотирова. – За радост, всяка година интересът нараства, а това говори за живия български дух, за голямата необходимост да се наслаждаваме на традициите, но и да ги съхраняваме. Стремежът на Община Стара Загора е да надгражда това утвърдило се събитие. Съборът „Богородична стъпка“ е емблематичен не само за нашата област, не само за Тракия, а за цялата страна. Той привлича хора от различни възрасти и различни краища на България. Тук те общуват. Тук се превъзмогват всички лични страсти и политически различия, защото ни обединява обичта към българското. Нека през тези два дни се насладим на изключително богата фестивална и съпътстваща програма. Пожелавам да отнесете в домовете и селищата си още един заряд за всичко що е българско и да се срещаме в годините напред“, пожела Сотирова.

Добре дошли на 13-ия събор и ви очакваме и на 14-ия“, пожела кметът на курортното селище инж. Станчо Станев. Приветствени слова отправиха Цанко Атанасов, председател на Тракийско дружество „Одринска епопея“ – Стара Загора и Красимир Премянов, председател на Тракийските дружества в България.

Президентът на Република България Румен Радев изпрати до участниците и гостите на събора Поздравителен адрес, в който се казва: Приемете искрените ми пожелания за добро настроение и споделена радост от красотата на българските народни песни, танци, обичаи и занаяти. Фолклорът е мъдростта на народа ни. Той е мостът между поколенията. Благодарение на магията на народните танци, обичаи, песни и обреди, българският дух се съхрани през вековете, въпреки превратностите на историята. Вярвам, че под небето на китна Тракия млади и стари – участници, организатори и публика, заедно ще превърнете „Богородична стъпка“ в незабравим фолклорен празник.

На добър час!“

При официалното откриване на форума гости бяха още Таньо Брайков, председател на Общинския съвет на Стара Загора, общински съветници, зам.-кметът на общината Красимира Чахова, кметове и кметски наместници от региона, народният представител Радостин Танев, представители на тракийски дружества от страната, ръководители на различни държавни и местни институции.

В края на официалната церемония, в небето полетяха 6 малки соколчета, спасени и отгледани от Центъра за диви животни „Зелени балкани“. Благодарение на грижите на специалистите, птиците бяха върнати в естествената си среда. Две от тях поеха своя път от ръцете на зам.-кмета Красимира Чахова и народния представител Радостин Танев.

В последните години запазена марка стана така наречената сцена за обреди и обичаи извън конкурсната програма „Селски двор“. Тук се показват традиционни ястия, разучават се автентични танци, децата се учат да предат и да тъкат, рисуват пейзажи и мотиви от български национални носии. В клуба за приложни изкуства се изработват творби от естествени материали, обличане и рисуване на бутилка, на дървена лъжица и др. Тук върху манекени са представени различни автентични носии. Има и интимни кътчета за раздумка на ръжено кафе и др.

Една от атракциите, с която Регионален исторически музей Стара Загора, обогати съпътстващите прояви, беше ревюто на дрехи. Те са събрали в едно традиционното облекло и модните европейски тенденции от края на ХІХ до първата половина на ХХ век под мотото „Как потурите станаха панталони, а сукманът рокля“. Млади служители на РИМ и техни приятели бяха манекените на 25 костюма. Дефилето започна с представяне на старозагорски на сукман и мъжки костюм. Последваха дамска официална рокля, няколко модела, обличани по време на балове с различни украшения и финтифлюшки, костюми от соц. времето – минижуп, бална рокля и др. Част от тоалетите са от фонда на музея, а друга част от гардероба на ДТ „Гео Милев“ ушити за представления по оригинални модели.

За желаещите да посетят природния феномен „Богородична стъпка“, който се намира на около 2 км от центъра на селището, организаторите осигуряват безплатен превоз, който тръгва от центъра на баните.

С всяка изминала година все повече се разраства Улицата на занаятите. Няколко десетки майстори предлагат стоката си на пазарлък и народни цени. Организаторите са осигурили предостатъчно капанчета – бира-скара и пържени картофки. Създаден е образцов ред и порядък.

В първата вечер от 19:00 часа започва концертът на Общински фолклорен ансамбъл „Загоре“ с главен художествен ръководител Христо Иванов и Инструменталната формация „Булгара“, с ръководител Димитър Христов. Два часа по-късно е демонстрацията на нестинарски танци.

В неделя програмата стартира в 9:00 часа на двете сцени. В 16:00 часа ще бъдат обявени отличените участници.

Организатори на събора са Община Стара Загора, Съюз на Тракийските дружества в България, Тракийско дружество „Одринска епопея“ Стара Загора, кметството на Старозагорските минерални бани, Общество за фолклор, Народно читалище „Христо Ботев 1952“ – Старозагорски бани.

Росица Ранчева