22 българчета ще се надпреварват за математическото злато в Хонг Конг

На 1 септември 2018 г. в Хонг Конг стартира Международната математическа олимпиада (HKIMO). С надеждата за успех в далечна Азия са 22 български математици, всеки от които е потенциален шампион на олимпиадата.

С четирима представители ще се представят Стара Загора и Казанлък: шестокласникът от ППМГ „Гео Милев“ Любен Карбанов вече е печелил медали в Сингапур през 2016 и в Куала Лумпур – 2017. Даниел Бояджиев шестокласник от ППМГ „Н. Обрешков“ Казанлък е с медал от Банкок 2018. Дебютанти на голямо състезание са шестокласниците от ППМГ „Гео Милев“ Пламен Желев и Атанас Вълчев, но това съвсем не ги отписва от плановете за медали и купи на състезанието.

Мартин Матов е българската математическа звезда за 2018 г. На 15 септември т.г. той ще е в първи клас, но вече има една значима победа на Тайландската международна олимпиада.  През февруари 2018 г. в столицата на Тайланд той пребори конкуренцията и спечели купата за абсолютно първо място сред връстниците си. Спечели и „Звезда“-та на турнира, както и покана за участие през 2019 г. на остров Пукет в следващото издание на олимпиадата. Сега пред Мартин предстои още една трудна задача – да пребори конкуренцията и в Хонг Конг.  На официалната страница на Григор Димитров е поместена снимка, на която се вижда освен Гришо и Мартин Матов. Под снимката има и текст: „Колко е хубаво да чуеш, че БЪЛГАРЧЕ е световен шампион по математика! Браво, Марти!“

Ето и състава на България, излъчен след квалификацията на 12 май 2018 г.:

Мартин Матов (подготвителен клас; София)

Ивайло Димитров (подготвителен клас; София)

Камен Пехливанов (подготвителен клас; София)

Николай Радев (1 клас; Русе)

Александър Николов (1 клас; София)

Емма Ангелова (2 клас; София)

Кристиян Николов (2 клас; София)

Мартин Канин (2 клас; София)

Христо Ценев (2 клас; София)

Борис Бабев (2 клас; София)

Огнян Огнянов (4 клас; София)

Калина Железчева (4 клас; София)

Алек Ангелов (4 клас; София)

Християна Василева (5 клас; Сливен)

Атанас Вълчев (6 клас; Стара Загора)

Пламен Желев (6 клас; Стара Загора)

Давид Цаков (6 клас; София)

Любен Карбанов (6 клас; Стара Загора)

Даниел Бояджиев (6 клас; Казанлък)

Радостин Железчев (6 клас; София)

Александра Игнатова (6 клас; София)

Габриела Чавгова (7 клас; Пловдив)

Често ме питат как деца решават задачи, които са с 2-3 години преди материала, който се изучава в училище. Просто те се готвят с желание и с постоянство. Почти всички, които имат световни изяви, нямат търпение и вървят много по-бързо в усвояване на съдържанието на уроците по математика с години напред. Те сами търсят това предизвикателство и са удовлетворени, когато постигнат желаните резултати. Това е необходимо условие, за да успеят. Но не е достатъчно. И тук идва на помощ талантът. Другото за мен е непонятно.

Любомир Любенов, Вицепрезидент на HKIMO