Писателката Нарине Абгарян ще се срещне със старозагорските си по/читатели!

На 6 септември 2018 г. (четвъртък) писателката Нарине Абгарян ще бъде в Стара Загора. В книжарница „Хеликон“, от 18:00 часа ще се срещне с читатели и ще представи новата си книга „Да живееш нататък“ – сборник разкази, книга за войната. За книгата авторката казва: „Да пишеш за войната е все едно да рушиш у себе си надеждата. Все едно да гледаш смъртта в лицето, като се стараеш да не отместваш погледа си. Аз се стараех, както можех. Не съм уверена, че ми се получи. Животът е по-справедлив от смъртта и в това е скрита непобедима истина. Трябва да вярваш в това, за да живееш по-нататък“. Изданието ще бъде в книжарниците след 28 август, дело на издателство „Лабиринт“, превод – Емилия Масларова. Това е четвъртата книга на писателката, преведена и издадена на български език (съвсем скоро след първото й издание в Русия).

Нарине Юриевна Абгарян е от арменски произход, но пише на руски език. Автор е на пет романа (три от тях „Манюня“, „Три ябълки паднаха от небето“ и „Хората, които са винаги с мен“ преведени на български език) и два сборника с разкази, единият от които ще ни представи на 6 септември. Родена е на 14 януари 1971 г. в Армения, в семейството на лекар и учителка. Има един брат и три сестри. Завършва Ереванския държавен лингвистичен университет „В. Брюсов“ със специалност „Преподавател по руски език и литература“. През 1993 г. заминава за Москва, за да продължи образованието си. Започва да публикува отначало през 2005 г. в свой блог, а през 2010 г. излиза повестта „Манюня“, разказ за приключенията на две малки момиченца в планините на Армения (автобиографична!, превърнала се в трилогия). Първият тираж се изчерпва за седмица! След това, почти всяка година издава нова книга. В издадената през 2012 г. повест „Семен Андреич. Летопись в каракулях“ протопип на главния герой е синът й. По книгата „Манюня“ са създадени театрални спектакли в театри в Самара и Омск.

Нарине Абгарян е носителка на редица награди. Сред тях – литературната награда на името на Александър Грин (руски писател) – за особен принос в развитието на отечествената литература; награда „Голямата книга“ (2011 г.); награда „Нова руска словесност“ (2013 г.). За книгата „Три ябълки паднаха от небето“ – наградата „Ясна поляна“.

В едно свое интервю споделя: „Самоиронията и доброто чувство за хумор са най-доброто лекарство срещу меланхолия и депресия, които преживява всеки възрастен. Затова аз съм с единия крак в детството и така, ако трябва да съм честна, се чувствам много добре.“

Повече за книгата, авторката, издателите – на 6 септември, четвъртък, от 18:00 часа в книжарница „Хеликон“ в Стара Загора.

Снежана Маринова