България в Киргизстан на Световните номадски игри 2018!

Трима българи в трескава подготовка за най-престижното съревнование в света по бойни умения от кон и от земя!

“World Nomаd Games 2018“, чиято мисия е да съживи и запази културата, идентичността и начина на живот на номадските народи в ерата на глобализацията, под формата на спортни съревнования се провеждат от 2012 г. в Киргизстан. Номадските игри се провеждат на всеки две години и са еквивалент на Олимпийските игри, но за конните народи от древността.

Единствените българи, спечелили за първи път квота за участие в тях, са тримата багатури Горан Гънчев, Христо Христов и Стоян Кутийски! Чест и привилегия за България, която „Острието“ на школа „Багатур“ защитава всяка година с блестящите си прояви на фестивалите „Улы дала рукхы“ и „Кошпендилер Алемѝ“ в Казахстан, ежегодните събори на номадските народи „Курултай“ и „Осок напя“ в Унгария, както и със завоюваните златни, сребърни и бронзови медали в дисциплината динамична стрелба с лък при участието си в международните турнири по стрелба с традиционен лък в Турция, Унгария, Китай и Южна Корея!

Тримата БагаТури ще се състезават в дисциплините “Стрелба с лък от кон”,  “Киргизска стрелба с рефлексен лък” и “Традиционна борба от кон Ер Ениш”.

Предстои тежка битка с първенци от цял свят, но нашите момчета, въпреки затрудненията в осигуряването на специализирана екипировка, са готови да се хвърлят смело в боя!