Премиерът Бойко Борисов: „Няма да остане нито едно нереновирано училище и детска градина в Стара Загора“

Няма да остане нито едно училище или детска градина, които да не бъдат реновирани на територията на областния град!“. Това заяви на 19 август 2018 г. министър-председателят Бойко Борисов в Стара Загора. “Най-важното е да създадем максимално добри условия за децата – кабинети, дограми, осветление, климатизация, оборудване – всичко каквото е нужно!“ Придружен от кмета Живко Тодоров и заместниците му инж. Янчо Калоянов и Красимира Чахова, областния управител Гергана Микова, зам.-председателя на Народното събрание Емил Христов, от народни представители и общински съветници, той инспектира хода на основните ремонти на ГПЧЕ „Ромен Ролан“, парк „Митрополит Методий Кусев“, мостовото съоръжение на бул. „Патриарх Евтимий“ и СУ „Железник“. Тези и други обекти се реализират по Оперативна програма „Региони в растеж“ с европейски средства.

Майсторите, които работиха и в неделния ден в Езиковата гимназия дадоха дума на премиера, че на 17 септември 2018 г. учениците ще започнат първия учебен ден в собствената си напълно обновена сграда.

Напредваме като цяло с ремонтните дейности на Аязмото, заяви техническият ръководител на фирмата изпълнител. – Обектът е на 80% готов. В момента приключваме с полагането на каменните настилки. Подготвяме се за озеленяването, което ще започне наесен. Ще бъдат засадени около 2000 дървета на мястото на отстранените стари и болни екземпляри. Ще има и нови видове. Обновяват се спортните и детските площадки, игрищата се възстановяват. На „Жабките“, малките шадравани по централната алея и шадравана на върха остава да се постави само облицовката, като мраморът е наличен. Направено е нужното водоснабдяване и поливане на зелените площи. Осветителните тела и парковата мебел са поставени. Има довършителни работи, които са в процес на изпълнение“.

Кметът допълни, че идущата година ще бъде напълно реновиран и Летният театър в парка.

„Над 50 милиона лева са вложени в момента в инфраструктурни програми в Стара Загора, каза премиерът Бойко Борисов. – Не говорим за 80-те санирани блокове, за спорта и всичко останало, което се прави. Все се намира някой, който да се произнесе: “Вижте какво става?!“ Тези дни бях в Търговище, Шумен, Варна, Пловдив, Петрич… Аз не си спомням някога да е имало такова мащабно строителство и реконструкция в образованието и образователната инфраструктура, здравеопазването, инфраструктурата, археологията, културата. За спорта да не говорим, защото направихме много. Когато приключат тези ремонти, ще се помисли и за новата спортна зала в Стара Загора. Оперативните програми се изпълняват много добре. Партийните програми работят изключително добре. В малките общини, където не могат да се оправят, додаваме от бюджета, така че навсякъде, където живеят българи да им се направят улиците, водоснабдяването и канализацията. В Стара Загора също видях доста улици разкопани за В и К, но трябва да се подменят старите тръби“, категоричен е министър-председателят.

Живко Тодоров допълни, че започват да се строят 80 социални жилища в държавна сграда, предоставена преди време от правителството. „Предстои да стартира и още един проект. Ще бъде обявена обществена поръчка за кв. „Самара 1“. Там ще бъдат подменени канализацията, водоснабдяването и настилките. Проектът е на стойност около 2 милиона лева по ПУДООС. В Индустриалната зона също сме на финала. Вече държавата ще се включи също като акционер, така че ще бъде изградена инфраструктура“, съобщи кметът.

„С колегите от Патриотичния фронт твърдо сме решили не само да продължим в тази посока, но и да сме по-агресивни в сроковете, за да може за кратко време да се изпълняват програмите, – каза г-н Борисов. – Твърдо е решението ни да удържим, не се поддаваме на провокациите на опозицията, защото „ще счупим“ държавата накрая. Сега работим добре срещу корупцията и контрабандата и затова излишъците в бюджета се трупат, които пък са по градовете и другите населени места. В Стара Загора сте свидетели колко много са обектите, по които се работи. Относно фалита на „Олимпик“ мога да кажа, че банковият и застрахователният сектори имат гаранционни фондове и самият бизнес да ги поеме. Въпреки всичко утре, в 9:30 ч. съм извикал финансовия министър да предложим на нашите евродепутати да поискат промяна на европейското законодателство. Ще помогнем с каквото можем и с каквото позволява законът. Това обаче започва да става опасен прецедент: Стане наводнение – държавата помага, стане земетресение – пак държавата, мостове опасни – държавата, банка падне – държавата да помогне. Само че държавата е на данъкоплатците и плащаме от нашите данъци. Това означава всеки да плати на тези, които когато са плащали с 20-30% по-евтини застраховки „Гражданска отговорност“ са знаели, че нещо не е толкова сигурно. Когато с 30% плащаш нещо по-евтино, трябва да се замислиш. Пак повтарям, ще положим всички усилия да помогнем с каквото можем“.

По повод настояването на БСП за извънредно заседание на Народното събрание по повод проблемите с Търговския регистър, премиерът се произнесе: „За тях, които са на почивка, подобно заседание би било извънредно. Ние не почиваме нито събота и неделя, нито цялото лято. За правителството и кметовете няма нищо извънредно. Срина се регистърът поради некачествени дискове. Доста беше написано за фирмата, която с най-ниски цени е печелила. Положиха се огромни усилия и до сряда ще бъде напълно готов. Има държави, където изборите им пробиха с кибер атаки и какво ли не. Холандия си премахна електронното гласуване. Тук за всяко нещо се вдига огромна олелия. Да, не е приятно, но всички работиха много активно да обезопасим системата. В правосъдието бушон им беше изгорял. Никой не е застрахован от подобна неприятност, коментира Бойко Борисов. Опозицията обикаля навред и вижда всичко. Разбирам ги и от всяко нещо търсят максимална агресия. Упражнението с предсрочни избори го правих два пъти! Не ми отива, ще ми се смеете. С патриотите като си говорим не се вижда такава перспектива за предсрочни избори. Много работи се правят във всяка сфера: Рекордно ниска безработица имаме. През първия ми мандат имахме 12-13% безработица. Тогава всички говореха, че нямало работа. С колегите от Патриотичния фронт за няколко години имаме недостиг на работна ръка. Брутният вътрешен продукт е 4 %, на фона на Турция – където всичко се срива, Гърция, Румъния… Огромен фискален резерв. Външният дълг намалихме на 24%. С 2.5 млрд намалихме външният дълг и 2.5 млрд имаме излишък, който пазим за въоръжение. Искаме като се купува, да се купи най-доброто, най-евтиното и да върши работа и на трите рода войски – на моряците, сухопътните и авиацията. Няма параметър, за който да кажем, че сме по-слаби. При мен идват от къде ли не, не за пари, а за още повече пари във всяка сфера – сигурност, образование, здравеопазване и пр. Мина преди дни обществената поръчка за 400 нови линейки – оборудвани, с реанимация и пр.“

Чрез журналистите, министър-председателят отправи извинение към старозагорци за причиненото неудобство през горещите летни месеци покрай ремонтните дейности в града. Нужно е още малко търпение – максимум до м. ноември, за да се превърне градът ни в най-доброто място за живеене.

Преди да посети Аязмото, пред митрополитския дом, премиерът беше посрещнат от Старозагорския митрополит Киприан.

Росица Ранчева