20 години от създаването на Втора Тунджанска механизирана бригада ще отбележат в Стара Загора

В края на месец август и началото на септември с поредица от събития ще бъде чествана 20-годишнината (1 септември 1998 г.) на Втора Тунджанска механизирана бригада. На 28 август 2018 г., вторник, от 10:00 ч. в Парк „Пети октомври“ тържествата ще открие концерт на Военния духов оркестър и гвардейски спектакъл на военнослужещи от 31 механизиран батальон – Хасково. На 29 август, сряда, от 10:00 ч. в парк „Артилерийски“ ще се проведат  демонстрации на въоръжение и техника. Своите воински умения и способности в специфични операции по прочистване на сграда и други екстремни ситуации ще покажат военнослужещи от 38 механизиран батальон – Стара Загора и от 42 механизиран батальон – Ямбол. На 4 септември, вторник, от 10:30 ч. на Античния форум „Августа Траяна“ в  центъра на Стара Загора, пред тържествения строй ще се отслужи молебен за здраве на военнослужещите и техните командири. Ще бъдат прочетени заповеди за награждаване по случай празника на Бригадата. За участие в тържеството са поканени президентът на Република България ген. Радев, министърът на отбраната, областният управител на Старозагорска област, кметът на Стара Загора.

Втора Тунджанска механизирана бригада е създадена като втора лека пехотна бригада с щаб в Стара Загора с министерска заповед ОХ № 00515 от 7 юли 1998 г., въведена в изпълнение на 1 септември 1998 г. От 2012 г. става механизирана бригада и е една от основните единици на сухопътните войски на българската армия. Наследник на втора мотострелкова дивизия, която е създадена през 1962 г., но се счита и за наследник на 8-ма Тунджанска пехотна дивизия, създадена през 1903 г., взела славно участие във всички Балкански войни и в Първата световна война, която през годините носи различни имена: Осма пехотна тунджанска дивизия (1904 – 1921); Осми пехотен беломорски полк (1921 – 1928); Осми пехотен тунджански полк (1928 – 1938); Осма пехотна тунджанска дивизия (1938 – 1945).

В наши дни подразделения на Бригадата участват в мироопазващи мисии в Ирак, Афганистан, Босна. Личният състав на Бригадата през последните години участва пълноценно и в цивилния живот на региона – в гасене на пожари, в ликвидиране на последствия от наводнения, а групите за обезвреждане на невзривени боеприпаси са използвани многократно в критични ситуации. Ежедневно Бригадата съдейства на МВР за охраната на българо-турската граница за противодействие на миграционния натиск заедно с Граничната полиция в Елхово.

Първи командир, от 1998 до 2000 г., е генерал-майор Димитър Димитров. Сега, от 2016 г., Втора Тунджанска механизирана бригада е под командването на бригаден генерал Костадин Кузмов.

Снежана Маринова

Представяме ви снимки от по-далечната история на военното формирование – 1938 г., Стара Загора. Снимките са от личния архив на Николай Гичев, на когото благодарим за съдействието!

Щабът на 8-а Тунджанска дивизия – подполковник Балю Димитров, полковник Йовчев, полковник Асен Даскалов – командир на дивизията, полковник Борис Маринов, майор Гичо Гичев – началник на разузнавателния отдел на дивизията, 1938 година, Стара Загора

 

 

Офицерът отляво е генерал Асен Даскалов, командир на 8-а дивизия, заедно с министъра на войната и митрополит Павел на тържествата на 12-ти Балкански полк на Алана в Стара Загора, 1938 г.

 

 

 

 

Генерал Асен Даскалов, командир на 8-а дивизия, изпраща старите командири на 12-ти Балкански полк на гарата в Стара Загора, след тържествата през 1938 година

 

 

 

 

Щабът на 8-а дивизия на прикриващия фронт 1943 – 1944 г. В средата генерал Никола Грозданов