Старозагорският митрополит Киприан откри първия православен лагер

На 4 август 2018 г. Негово високо преосвещенство старозагорският митрополит Киприан откри първия  православен ученически лагер в Старозагорска епархия. Почивната база на „Мини Марица-изток“ в курорта Старозагорски минерални бани стана летен дом за 13 сираци от дом „Мария Терезия“. Сред тях е и 18-годишната Мария, която преди 2 години спаси шофьор на тролейбус при инцидент в Стара Загора.
„Нашият социален дом работи много добре със Старозагорската митрополия. Митрополит Киприан  е бил наш гост и затова решихме да изберем ученици на възраст от 14 до 18 години, които да присъстват на лагера“, разказа Латинка Петрова, директор на дома.
„Лагерът е под прякото ръководство на Старозагорския митрополит Киприан. Екипът, съставен от двама педагози и четирима свещеници, се стреми да научи децата на повече вяра, надежда и любов“, добави отец Йордан Карагеоргиев, свещеник при храм „Св. Козма Зографски“, който се издига в двора на почивната база.
Освен богослужения, седемдневната програма включва още забавления и игри.
„Най-важното нещо, което запомних е, че Бог е винаги до нас и ако го обичаме от цялото си сърце, Той няма да ни остави никога в живота“, каза 14-годишната Ганка.
„Православният лагер се стреми да възпита, под формата на игри и приятна атмосфера, християнски ценности и практики у децата“, изтъкна  Старозагорският митрополит Киприан. Днес той беше първи лектор, а лекцията му започна с откровен разказ за неговия път към Бог. Владиката сподели, че на 9 години е бил осиновен от социален дом в село Скобелево, отгледан от ревностно православно семейство в Казанлък, което го въвежда в храма, където той открива своя втори дом. Архиереят припомни, че последният ученически православен лагер в епархията е бил през 1944 година.
Православният ученически лагер приключва на Преображение Господне в понеделник. Днес момчетата и владиката решиха заедно през септември да се поклонят в Монашеската република в Атон.

д-р Румяна Лечева, БТА