Започва двуседмичен Богородичен пост

На 31 юли 2018 г. са Богородични заговезни. Това е последният ден, в който се блажи, преди началото на Богородичния пост, който започва от 1 август. Този пост е един от четирите периода на молитва, телесно и душевно въздържание през годината.
Чрез двете седмици пост – от 1 до 14 август, православната църква се подготвя за големите празници Преображение Господне и Успение на Пресвета Богородица, чествани всяка година съответно на 6 август и 15 август.
В първия ден от поста в храмовете се прави водосвет, а от 1 до 13 август на вечерните служби се отслужва Богородичен параклис, т.е. възпев за Майка Богородица.
Богородичният пост води началото си от дълбока древност. Св. Симеон Солунски пише: „Постът през август е учреден в чест на Майката на Бог Слово, която, като почувствала своето представяне (пред Господа – бел.ред.), се подвизавала и постила за нас, както винаги, въпреки че – бидейки свята и непорочна – не е имала нужда от пост. Тя се молила за нас тогава, когато се готвела да премине от тукашния в бъдния живот и когато блажената й душа щяла да се съедини чрез Божествения дух с нейния Син. Затова и ние сме длъжни да постим и да я възпяваме, като подражаваме на живота й“.
На Успение Богородично християните празнуват не смъртта, а заспиването (на църковно-славянски „успение“) на Богородица. Защото след изкупителната смърт и Възкресение на Спасителя християнинът не скърби и не се страхува от смъртта, знаейки, че вече е избавен от нея.
В този ден Църквата напомня: „В успението не си оставила света, Богородице… и с твоите молитви избавяш от смърт нашите души.“
Както при всеки православен пост и по време на Богородичния се стремим към възможно по-пълна духовна съсредоточеност, като избягваме шумните развлечения, кавгите, чувствените наклонности и пороци и се упражняваме съзнателно в благодетелен живот и добродеяния.
На 31 юли (Богородични заговезни) се заговява от месо и млечни продукти.
Телесното самоограничаване по време на поста се изразява най-вече в избягването на обилно хранене, както и на вкусни и сладки храни.
По строгостта на въздържанието от храна, Богородичният пост е по-лек от Великия (Великденския) пост, но е по-строг от Петровите и Рождественските (Коледните) пости.
Най-строг е постът в понеделник, сряда и петък. В тези дни се препоръчва консумацията само на сурови плодове и продукти и неготвена храна (сухоежбина).
Във вторник и четвъртък – варени без олио гозби, а в събота и неделя се разрешава храна с растително масло (олио, зехтин) и вино.
На празника Преображение Господне се разрешава риба. Ако Успение Богородично се падне в сряда или петък, както е тази година, също може да се консумира риба.

Dolap.bg