Лятно кино с БНТ 1 в Стара Загора

Общонационална кампания за възстановяване на летните кина в България и за популяризация на българското кино 2012-2018 г.

Историята на българските кина  навсякъде е една и съща. В началото на 20 век киното влиза в живота на хората и прави истинска културна и социална революция – българинът открива непознати, нови светове, забавлява се, цивилизова се. Киното става събирателно място за среща на общността и основен източник на информация. След 1944 г. киното се използва като основен идеологически инструмент за влияние върху масите, с прожекции на много съветски филми, хроники и документалистика, които пропагандират социалистическия прогрес и ентусиазъм, социалистическото строителство и постижения, благоустройството на живота и повишаването на благосъстоянието на народа. Навсякъде се строят кина – закрити и летни; градски и селски; Подвижните кина обикалят и най-малките села. Всички гледат кино! Веднага след 1989 г. българските кина са масово унищожени. Повечето преустановяват работа и след няколко препродажби са превърнати в бинго-зали, паркинги, базари, сгради и търговски обекти.

Най-голяма рядкост днес са летните кина. Действащите са единици, повечето са разграбени и разрушени – руини, затънали в 30-годишна дива, горска растителност. Поколенията до 25 годишна възраст не са били на лятно кино никога. Малките не са и чували за лятно кино.

Въпреки всичко, българското кино оцелява и даже се превръща в кауза.

За проекта: „Пътуващото лятно кино с БНТ 1” е уникален медиен проект, с който Българската национална телевизия лично отива при хората там, където лятно кино няма от десетилетия. Оригиналният проект на БНТ е възможност за организиране на емоционално културно събитие и разказвайки историята на летните кина, апелира за тяхното съживяване. Вече седма година Пътуващото кино събира десетки хиляди зрители по площадите и парковете на България, за да им върне забравените емоции на лятното кино под звездите и чувството за общност. Кампанията включва и специален модул за малките и младите – Пътуващата детска библиотека, за размяна и подарък на детско-юношеска литература. Освен социално-емоционалния ефект, Пътуващото кино на БНТ 1 сериозно повлия и върху политиката на общините, много от които включиха в инвестиционните си планове намерение за създаване на летни кина или пространства за  кинопрожекции и културни събития на открито. Досега Пътуващото кино измина над 50 000 километра,  100 000 души гледаха 168 безплатни прожекции под открито небе. 57 нови български късометражни и игрални филми гледаха в цяла България. 17 летни кина бяха възстановени. На 19 юли 2018 г.  Пътуващото лятно кино на Българската национална телевизия, най-големият киносалон на открито, тръгва отново на път в своя седми сезон! С нови прожекции на български филми и с Пътуващата детска библиотека.

Пътуващото лятно кино идва в Стара Загора. Започва седмия сезон на кампанията „Пътуващо лятно кино с БНТ“. Стартирала през  2012-та година, инициативата на Българската национална телевизия получи подкрепата на всички български общини, безпрецедентен обществен отзвук и престижните награди Eventex Awards България,  Eventex Awards International, „Златно сърце”, както и най-важната – любовта на зрителите!

В Стара Загора пътуващото кино ще гостува на 1 август 2018 г. (сряда). Прожекцията започва в 21:00 часа в  Античния форум „Августа Траяна“. Зрителите ще могат да се насладят на два късометражни филма: „Пеперуди“ /NO BLINK/, „Дебют“ /EU&ME/ и пълнометражният:  „8’19’’.