Над 160 души ще участват в паметната вечер „Моление за Стара Загора“

На 31 юли 2018 г. старозагорци и гостите на града ще могат да присъстват на паметната вечер – спектакъл под надслов „Моление за Стара Загора“. Събитието, посветено на 140 г. от Освобождението на България от турско робство и 141 г. от Боевете за защита на Стара Загора по време на Руско-турската война 1877/1878 г. ще започне от 21:00 ч. на Мемориален комплекс „Бранителите на Стара Загора“.

„Над 160 души ще участват във форума, уточни за dolap.bg зам.-кметът на общината Иванка Сотирова. На площадката под Самарското знаме ще бъдат разположени три големи сцени: за хора на Държавна опера Стара Загора, който ще бъде подсилен с хористи от казанлъшкия хор „Петко Стайнов“, за балета на операта и за трите оркестрови формации – на операта, общинския духов оркестър и Военния духов оркестър. За да има максимална видимост от всички присъстващи от двете страни на площадката ще бъдат монтирани два големи екрана. Половин час преди началото на спектакъла, на тях ще се излъчват кадри от миналогодишното грандиозно поклонение пред паметта на жертвите от опожаряването на града и клането на мирните граждани, на което присъстваха над 30000 старозагорци, честването на 3 март с уникалното шествие до „Бранителите на Стара Загора“ начело с 300 -метровия трибагреник, в което участваха още повече родолюбци, както и други важни дати и събития, свързани с нашия град-герой“.

Спектакълът, условно, включва три части. В началото ще прозвучи „ Моление“ – оратория от Найден Андреев.

„Ораторията е изградена на базата на молитвени песнопения на православната ортодоксална църковна музика, уточни за медията ни хормайсторът на операта Младен Станев.- Написана е за голям оркестър, хор и солисти. Използваните изразни средства обединяват както църковната и класическата музика, така и съвременната естрадна музика. Трупата на Старозагорската опера ще изпълни няколко от тези части , които преливат една в друга. Времетраенето на ораторията е около час. Откъсът, който ще бъде представен е 15 минути“.

Диригент е Старозагорският Митрополит Киприан. Солистка – Емилия Иванова.

С благословията на Негово Светейшество Максим Патриарх Български, на 10 май 2003 г. Ораторията е изпълнена в чест на 50-годишнината от провъзгласяването на независимостта на Българската патриаршия пред висши православни духовници и 15 делегации от православните църкви по света. На 3 октомври 2007 г. в Брюксел фестивалът „ Европалия“ е открит с „Моление“. На 20 май 2009 г. Хорът на БНР със съпровода на Ярославския академичен губернаторски симфоничен оркестър под диригентството на Найден Тодоров, изпълнява „Моление“ в Голямата концертна зала на историческия град Ярославл. В рамките на Годината на България в Русия, на 22 май ораторията в същия състав е изнесена на престижната световна сцена на зала „Чайковски“ в Москва.

Във втората част е предвидено послание на кмета на общината Живко Тодоров към гражданите на Стара Загора, за просперитета и бъдещето на града.

Следва „Нестинарски танц“ от Танцовата драма „ Нестинарка“ по музика на Марин Големинов. Хореографията е на Маргарита Арнаудова. Постановката – на Олеся Пантикина. Изпълнява Балетът на Държавна опера Стара Загора.

В третата част ще бъде изпълнена „Тържествена увертюра 1812“ – във версията с хор от Пьотр Илич Чайковски. Написана по повод победата на Русия в Отечествената война през 1812 г. тази увертюра има до ден днешен голяма популярност заради ефектното си звучене, което на финала в оригинал е съпроводено с камбанен звън и оръдейни залпове. Предназначена е за изпълнение на открито или в големи концертни зали с голям оркестър. „Увертюра 1812“ е апотеоз на руската мощ, сразила най-великата за тогавашното време Френска империя, начело с най-добрия генерал в света Наполеон Бонапарт. Под диригентството на Митрополит Киприан „Увертюра 1812“ ще изпълнят хорът и оркестърът на операта, Военен духов оркестър при Втора Тунджанска пехотна дивизия и Общинският духов оркестър. Отново ще има светлинни ефекти и прожекции. След финала на музикалното произведение, ще започне заря.

За онези граждани, които имат затруднения с придвижването на Мемориалния комплекс, Община Стара Загора осигурява 6 големи автобуса. Тръгването е в 19:30ч. от бул. „Руски“ пред входа на Регионална библиотека „Захарий Княжески“.

В същия ден от 10:30 ч. с военен церемониал ще бъдат положени венци и цветя на паметниците, посветени на Освобождението на Стара Загора:Мемориален комплекс „Бранителите на Стара Загора“, Паметникът на загиналите войни в Джуранлийския бой; Мавзолей-костница „19 юлий 1877“; Паметникът на Трета опълченска дружина и подполковник Калитин“; Паметникът на защитниците на Стара Загора; Паметникът на загиналите във войните старозагорци „Св.Георги“.

Организатор на събитията е Община Стара Загора. Режисьор на паметната вечер – спектакъл е директорът на операта Огнян Драганов.

По време на Руско-турската война 1977/1878 г. Стара Загора е арена на кръвопролитния бой срещу многохилядната турска армия. Твърдият отпор на руските войни и българските опълченци край града, забавя настъпателния устрем на армията на Сюлейман паша, което е решаващо за отбраната на връх Шипка и за изхода на войната. В този епичен бой е изковано началото на бъдещата голяма победа. След шест часови сражения защитниците на Стара Загора са принудени да отстъпят. Градът пада и изживява най-страшната си трагедия – ограбен, опожарен и разрушен до основи, в писъци и реки от кръв, с хиляди невинни и беззащитни жертви, намерили смъртта си в огнения ад.

„На 19 юли 1877 г. (31 юли нов стил – б.а.) град Стара Загора бил постигнат от същата участ, както едно време Троя, Картаген, Месолонгион – пише Димитър Илков. В южните подножия на старозагорската Средна гора се разиграва една ужасна драма, която ще остане в новата българска история единствена по рода си, подир Баташкото клане“.

Ето защо, вече 141 години старозагорската общественост организира възпоминателни ритуали по тези знаменателни събития и свято тачи историческата памет жива и чиста.

Росица Ранчева