20 български живописци показват личното си пространство в Стара Загора

На 24 юли 2018 г. , в западната зала на Художествена галерия Стара Загора, беше открита живописната изложба „Пространства“. Съставител и куратор на експозицията е уредникът в отдел „Живопис“ Пламен Кирилов.

„Изложбата представя различни поколения творци от края на 70-те години на 20 в. и до наши дни, обясни за dolap.bg Пламен Кирилов. „Пространства“ може да се разглежда като пространствата на идеи, форми и цветове, които присъстват в работите на художниците. Посредством тях, всеки автор се опитва по погледне отвъд видимото. Отвъд онази реалност, която ни заобикаля. И може би това е една от основните връзки на всяка творба, колкото и различни и индивидуални са те“.

В изложбата са представени 28 картини от 20 автори като се започне от поколението на Христо Симеонов, Никола Манев и Иван Димитров. Следват автори като Николай Памукчиев, Николай Янакиев, Минчо Минчев, Недко Итинов и Станимир Видев и се стигне до най-младото поколение живописци – Анелия Райкова, Мартина Караиванова и др. Картините са постъпвали във фонда на галерията през различни години. Някои от тях са подарени от самостоятелни изложби, други са откупки, трети са от общи национални изложби. Има и наградени работи от Балканското квадринале по живопис „Митовете и легендите на моя народ“, от пленери и др.

„Всяка картина носи духа и идеята на изложбата, сподели г-н Кирилов. -Такава е живописта на Станислав Памукчиев „Природа“. Двете работи на Христо Симеонов са много характерни за посоката на развитие, която той следва от края на 70-те години и до сега. Това, по думите му, са живописни пространства, които са подчинени на свои собствени закони и ритъмът, който за него е в основата на творбите, които създава. Много изчистена и условна, на границата между реалното и абстрактното, е работата на Иван Кънчев. Аязмото е вдъхновило Мартина Караиванова, за да го остави завинаги върху платното“.

„Темата за пространството в изобразителното изкуство е вечна колкото и то самото, каза при откриване на експозицията директорът на Художествената галерия проф.д-р Марин Добрев. – От времето на скалните рисунки до ден днешен, реално в изкуството е търсено онова пространство, което дава живот на мислите и възторзите, на мечтите и страданията на всяко поколение и всяка епоха. Древните цивилизации имат един възглед за пространството, античните – друг, Средновековието, Ренесанса, Барока и т.н.  Точно търсенето на други измерения, а не на това, което виждат очите ни навремето Кенет Кларк ясно сподели: В момента, в който изобразителното изкуство спря да разказва и да показва онова, което очите ни виждат, то се доближи максимално до музиката, която винаги е била негова мечта и стана изразно средство. В показаните произведения в „Пространства“ откриваме поколения български живописци, с техните възгледи и асоциации за пространството“.

Зам.-областният управител на Стара Загора Красимир Червилов сподели преживяванията си от изложбата: “Две поколения автори представят произведения, които ни провокират да търсим себе си и преоткрием собствената си реалност, сподели той и още: Понякога приемаме нашите културни институции като закономерна даденост на Стара Загора. Но трябва да си даваме сметка, че в това отношение сме уникален град. И това не е факт, роден от фалшив патриотизъм. Стара Загора е истински европейски град. И трябва да се гордеем че живеем и работим в него“.

Той поздрави екипа на Художествената галерия и лично на проф. Марин Добрев за положените усилия да се предлагат все нови и нови естетически предизвикателства.

Изложбата ще остане до 24 август 2018 г.

Росица Ранчева