Стационарна сцена ще бъде изградена на брега на езеро „Загорка“?

Оперната сцена на езеро „Загорка“ ще бъде стабилна, а не „плаваща“. В дневния ред  на заседанието на Общински съвет Стара Загора на 26 юли 2018 г. ще бъде  разгледано отложеното от миналата сесия предложение за даване на предварително съгласие за проектиране и изграждане на сцена край езеро „Загорка“ в парк „Бедечка“ от собственика на Парк-Хотел „Стара Загора“ – „Металик“ АД. По време на обсъжданията в комисиите по култура и ТСРТ представител на инвеститора обясни, че сцената няма да е „плаваща“, както е записано във внесеното от кмета предложение. „Никога не е ставало дума за „плаваща“, а за „стабилна сцена“, както е записано в писмото на директора на операта, Огнян Драганов до общината, внесено за разглеждане още през пролетта“, обясни недоразумението Стоян Стратиев, завеждащ сектор „Връзки с обществеността“ на „Металик“ АД. Огнян Драганов е бил категоричен, че не е възможно артистите да играят на понтонна сцена, а само върху стабилна конструкция. Първоначалната идея е била сцената да бъде разположена изцяло над водата в езерото. Но докато са търсени оптимални решения става ясно, че подобен вариант ще бъде технически трудно изпълним. От представения на общинските съветници идеен проект се вижда, че сцената ще бъде с лице 12 м и дълбочина 10 м и основите й ще стъпват само върху тротоара на брега пред лятната градина-ресторант на Парк-Хотел „Стара Загора“. Задната част на сцената ще бъде издадена на няколко метра навътре, над водната повърхност без конструкцията да стъпва в нея. Публиката ще бъде разположена в терасовидната лятна градина на ресторанта. Когато има представления, ресторантските маси ще се изнасят и на тяхно място ще се подреждат столове, които може да стигнат и 500, стига да има зрители. Операта ще продава билети за представленията си и нейните разпоредители ще осъществяват контрола при заемането на местата, така както е при спектаклите на Античния форум и на стадион „Берое“.

„Идеята за изграждане на сцена край езерото беше предложена още през пролетта на 2017 г. от директора на Държавна опера Стара Загора Огнян Драганов на собственика на Парк-Хотел „Стара Загора“ инж. Дечко Колев, която той с готовност  прегърна, обясни за dolap.bg Стоян Стратиев. Г-н Драганов е виждал такива сцени в Европа и считаше, че подобно атрактивно съоръжение в Стара Загора би могло не само да ги конкурира, но и далече ги да изпревари с красотата си, ландшафта, многофункционалността си и богатство от оперни и други спектакли. Инж. Колев прие предизвикателството да построи сцената със собствени средства и да я поддържа, без да ангажира общински и други финансови ресурси. Намерението беше още в началото на миналото лято сцената да бъде изградена и да се включи в културния календар на града. Не успяхме да я реализираме поради забавяне изготвянето на идейния проект. Затова на 28 септември миналата година в средата на лятната градина на комплекса беше представен камерният спектакъл „Слугинята-господарка“, който премина при голям интерес.

При разработването на идейния проект, предоставен на вниманието на общинските съветници, проектантите на „Металик“ са се съобразили изцяло с изискванията на операта. По искане на нейното ръководство платформата ще бъде покрита с дървена настилка, за да могат да се закрепват декори. Предвидено е сцената да бъде обезопасена с декоративни парапети.

Следваща тема е какво ще се представя на тази нова открита сцена? Огнян Драганов има идеи за провеждане на балетен конкурс, на летен оперен фестивал, на атрактивни специални заглавия и пр.

През останалото време сцената може да се използва и за други изяви – театрални постановки, камерни концерти, гала-вечери на балетни школи или клубове по спортни танци, естрадни или рок концерти, модни дефилета и др.

На проведеното заседание през миналата седмица на Постоянната комисия по териториално- селищно развитие и транспорт и на Постоянната комисия по култура, туризъм и вероизповедания старейшините са поставили въпроса за стопанисването на обекта, който ще бъде разположен върху публична общинска собственост. Станало е ясно, че при така направеното предложение от страна на операта тя да стопанисва обект, построена върху общинска земя със средства на частен инвеститор, който да носи отговорността за поддържането и безопасното и ползване, статутът на съоръжението би бил твърде противоречив и сложен. Затова е внесена корекция на първоначалното предложение в посока „Металик“ АД да изгради и стопанисва сцената съгласно Наредбата за поставяне на временни съоръжения като заплаща месечен наем върху заетата площ на общината. Същевременно инвеститорът и Държавна опера Стара Загора ще сключат договор за съвместно сътрудничество и ще утвърдят календар с дати и заглавия на оперните представления, които ще бъдат представяни през топлите месеци на предстоящата година. Такъв договор за съвместно сътрудничество ще бъде предложен и на отдел „Култура“ към Община Стара Загора. Инициаторите се надяват с така направените корекции в предложението общинските съветници да дадат зелена светлина на идеята за оперна и концертна сцена край езеро „Загорка“.

Какво по-хубаво от това, и в североизточната част на града, сред прекрасна природна среда, да има още една възможност за представяне на изкуство, култура и за развлечения. При това на данъкоплатците няма да струва и една стотинка. Жестът на инж. Дечко Колев заслужава адмирации.

На ход сега са общинските съветници.

Росица Ранчева