Аршак Галумян поставя „Дон Кихот“ с Балета на Държавна опера – Стара Загора

В края на изключително успешния за Балета на Държавна опера – Стара Загора сезон, творческите предизвикателства продължават. Паралелно с участията на Балета на различни престижни фестивални форуми, гостувания в различни градове на страната, подготовката и премиерното представяне с огромен успех на музикалния танцово-театрален спектакъл „Валпургиева нощ“ на 14 юли в рамките на 14-ото издание на ММФ „Моцартови празници“ в Правец, стартираха интензивни репетиции в зала на новия спектакъл на балета „Дон Кихот“ от Лудвиг Минкус.

Солистът и хореограф на Щатсбалет – Берлин Аршак Галумян, който е поканен от ръководството на Старозагорската опера да постави голямото класическо заглавие – образец, започна репетиции с балетната трупа на 5 юли. В продължение на две седмици талантливият хореограф успя да постави по-голямата част от балета „Дон Кихот“ и е искрено възхитен от нивото и възходящото развитие на младата многонационална балетна трупа. Възторжените впечатления на Аршак Галумян ескалират след великолепното представление на танцовата драма „Нестинарка“ на Античния форум на 19 юли.

„За мен като хореограф „Дон Кихот” е първото голямо класическо заглавие, което поставям и съм щастлив, че това се случва точно в Стара Загора! Всеки голям оперен театър, какъвто в момента е и Старозагорската опера, разраснала се много в последните няколко години, трябва да има в репертоара си това заглавие. За тези две седмици репетиции с трупата почти изработихме целия балет, без няколко мизасцена и без да е сглобен с декор и костюми. Танцьорите са страхотни и свършиха много и много добра работа. В хореографията си съм заложил много хумористични сцени, така че представлението да не е само за възрастни, а да е интересно и деца и младежи. Много е важно спектакълът да бъде увлекателен за младата публика. „Дон Кихот” е първият балет, който съм гледал като дете и е първият балет, в който участвах още като ученик в балетното училище.”

За свой първи най-голям успех в кариерата си Аршак Галумян определя участието си в балета на Владимир Малаков „Ла Пери”, а  последният най-голям успех за него е ролята му на Меркуцио в балета „Ромео и Жулиета”, постановка на Начо Дуато. Със своята очарователна съпруга работят заедно от 14 години, но са семейни от 6 години. „В началото бяхме само колеги, не се забелязвахме много, но после дойде и любовта” – казва Красина Павлова. С тях в Стара Загора бе и очарователната им дъщеричка Ерика, на 6 месеца. След ваканцията за балетната трупа, младите хореографи ще се върнат отново в Стара Загора, за да завършат своята работа по спектакъла.

С премиерата на балета „Дон Кихот“ ще бъде открит на 27 ноември Фестивалът на оперното и балетно изкуство в Стара Загора, който ще се проведе за 49-и път.  Костюмите и сценографията на спектакъла са на големия майстор-художник Салваторе Русо (Италия). Асистент-хореограф на „Дон Кихот“ е Красина Павлова (съпругата на Аршак Галумян) – примабалерина на Щатсбалет – Берлин и гордост за своята учителка Силвия Томова, артистичен директор на балета на Старозагорска опера.

Звездната двойка Галумян/Павлова гостува в Стара Загора през миналата година и участва в Балетната гранд гала в Операта на 29 април. За програмата на тази Гранд гала, посветена на Международния ден на танца 29 април, легендарният съвременен хореограф и настоящ артистичен директор на Щатсбалет – Берлин Начо Дуато предостави на Аршак Галумян и Красина Павлова правото да изпълнят за първи път пред българската публика неговото хореографско бижу „Rassemblement“ (Свързване) по мистичната музика на Тото Бисаинте. Красина Павлова и Аршак Галумян представиха и изящна танцова миниатюра с романтичното заглавие „Пътешествие“, създадена от Аршак Галумян през 2013 година.

В края на месец юни тази година  се състоя премиерата на „Свободно разположени мисли“ на  Аршак Галумян като хореограф и Балет „Арабеск“.

Ето видео от участието на Красина Павлова и Аршак Галумян в Балетната гранд гала в Стара Загора през 2017 г. Красина Павлова и Аршак Галумян – „Пътешествие“ https://www.youtube.com/watch?v=nS9Y4KBdwm4

Красина Павлова и Аршак Галумян – „Ромео и Жулиета“ – „Балконско адажио“ https://www.youtube.com/watch?v=CRX-Cfxkg-w

Аршак Галумян е роден в Армения. Завършва балетното си образование в Ереван и в балетното училище към Балета на Хамбург. Като танцьор е лауреат на престижния балетен конкурс в Лозана. Дългогодишен солист е на Щатсбалет, Берлин. В репертоара му влизат спектакли от почти всички световни колоси на хореографското майсторство като Джон Ноймайер, Иржи Килиян, Уилям Форсайт, Начо Дуато, Джером Робинс, Баланчин, Анжелин Прейокай, Орхад Нахарин, Джон КранкоЖан Кристоф Мейлот и др. През последните години Аршак Галумян работи като хореограф. Неговата хореография „M.U.S.A.“ е създадена за Щатсбалет в Берлин през 2017 г. Първата постановка на балета „Дон Кихот“ от Лудвиг Минкус е реализирана от хореографа Мариус Петипа в Большой театр през 1869 г. Премиерните спектакли имали такъв успех, че на Петипа предложили да постави балета и в Петербург, но вече с преработено либрето, съобразено с изискванията на класическия танц.Преживявайки изпитанията на времето, нееднократно обновяващ се, балетът Дон Кихот и до момента се смята за връх на класическото балетно изкуство, което публиката възторжено приема.