„Бага Тур“ участва във Фестивала „Светът на номадите“ в Казахстан

Без никаква редакторска намеса Ви представяме емоционалния разказ на момичетата и момчетата от „Бага Тур“ за участието им в престижен фестивал в Казахстан.

„Над 4600 км. разстояние изминахме ние, Багатурите, за втора поредна година, за да вземем участие във фестивала “Светът на номадите” в Казахстан, който се проведе на 30 юни до 1 юли 2018 г. Тази година градът домакин бе столицата Астана, която освен футуристичната си архитектура и иновациите носи в себе си духа на номадите, изразен във вплетените навсякъде древни символи, легенди и митични истории, свещени за тях животни и същества. Духът на номадите се усеща не само в града, но и в хората, които, помнейки и почитайки своята история, организираха това невероятно събитие, подкрепено също така от Министерството на културата и спорта на Казахстан.

Осем държави взеха участие във фестивала, а българското знаме се вееше гордо сред онези на другите древни номадски народи. Спектакълът “Бага-Тур”, който беше изпълнен 3 пъти в рамките на фестивала, впечатли силно казахската публика и с всеки изминал ден както зрителите, така и бурните аплодисменти ставаха все повече и повече. Неописуеми гордост и радост изпитахме, когато публиката искрено и въодушевено започна да скандира “България” и “Бага-Тур” след края на нашето представление… Те знаеха къде се намира България, знаеха нашата история, нашите ханове и нашите градове, чувстваха ни като братя… И чувството бе взаимно! Общувайки с тях, ние сякаш говорихме с далечни наши роднини, а общите думи, митове и вярвания, които разбрахме, че споделяме, закрепиха на практика теорията за нашия общ корен. Неповторимо преживяване, безчет емоции, срещи с на пръв поглед различни, но в същото време толкова близки до нас култури- това донесе участието на Прабългарска школа “Бага-Тур” в Казахстан!“

Послепис от Долап.бг:

Успех на славните багатури и в предстоящото им участие в 10-ото издание на Международният събор „Курултай“ в Унгария (9-12 август), в който ежегодно се събират над 4000 участника. На „Курултай“ се провеждат множество турнири и демонстрации от над 20 народа, които в древността са участвали във военноплеменния съюз на хунския предводител Атила. Традицията от древността, събор на всички конни народи, днес е възобновен с името „Курултай“. Съборът се проведе през лятото на 2010 г. в унгарската пуста. На първото издание последователи на древните войни от над 20 страни участват с 300 конника, 3000 пеши воини и над 100 000 зрители. От България тогава е поканена единствената организация, които си поставя за цел да съхранят завета на предците ни – Прабългарска школа за оцеляване „Бага-Тур“.