На 27 юли наблюдаваме лунно затъмнение, тип „Кървава луна“

Лунното затъмнение от 27 юли 2018 г. е рядко централно лунно затъмнение, където част от Луната минава през центъра на сянката на Земята. Това е и най-дългото пълно лунно затъмнение този век, с продължителност 1 час и 43 минути. Това специално затъмнение ще трае толкова дълго, защото Луната ще премине в най-тъмната област на сянката на Земята, известна като „умбра“ (umbra), която ще придаде на Луната червеникав отенък и затова се нарича „Кървава луна“. Събитието ще се случи едновременно с апогея на Луната – тоест, когато Луната е в най-отдалечената си точка от Земята в месечната си орбита.

Това ще бъде и най-отдалеченото пълнолуние на годината, което означава, че на Луната ще и трябва повече време, за да премине през тъмната сянка на Земята и затова затъмнението ще продължи по-дълго. Това лунно затъмнение ще се вижда преди всичко от Източното полукълбо – Европа, Африка, Азия, Австралия и Нова Зеландия.

Само няколко дни след лунното затъмнение Марс ще премине покрай Земята в най-близката си точка от 2003 г. насам. На 31 юли Червената планета ще бъде само на 57,8 милиона километра от Земята, което я прави ясно видима с невъоръжено око. В България ще имаме възможност да наблюдаваме както Марс, така и Кървавата Луна на 28 и 29 юли.

И така, на 27 юли 2018 г. ще имаме възможност да видим пълно лунно затъмнение, което ще започне в 20:13 часа българско време, когато земната сянка ще докосне Луната. Пълната фаза ще продължи от 22:30 на 27 юли до 01:14 часа на 28 юли. Затъмнението ще бъде видимо от Африка, Близкия изток, Индия, Австралия и отделни части на Европа. Това лунно затъмнение е толкова дълго, тъй като спътникът ще мине почти през центъра на сянката на Земята. Ако е в покрайнините на сянката, то няма да трае толкова дълго. Ако е изцяло извън нея, то затъмнението ще е частично.

В Стара Загора от НАОП „Юрий Гагарин“ ще поставят два телескопа за наблюдение – единият в парк „Артилерийски“, а другият – в парк „Тракия“.

Лунно затъмнение е астрономическо явление, при което видимият образ на Луната бива закрит напълно или частично от сянката на Земята. За да се случи, е необходимо Луната да навлезе в зоната от орбитата си, в която Земята скрива Слънцето за наблюдател от повърхността на Луната, тоест Слънцето, Земята и Луната да са почти на една линия (в този ред). От последното се вижда и, че за да се получи лунно затъмнение е необходимо Луната да е в пълнолуние.

Долап.бг