Даваме ли всичко от себе си за България като Васил Левски?

Даваме ли всичко от себе си за България като Левски?“ Този риторичен въпрос зададе днес в словото си зам.-кметът на Община Стара Загора Красимира Чахова, на общоградското тържествено отбелязване на 181 г. от рождението на Апостола. И още: “Дали сме способни като него да се отречем от живота си в името на лелеената тогава от всички свобода? Дали историята, която пишем днес е продължение на неговите светли идеали? Ще има ли достойни наследници в лицето на бъдещите поколения? Длъжни сме и пред тях, за да няма забрава за великия герой на България, който увисва на бесилото заради идеала си за „чиста и свята република“! Нека им предадем ценностите, които той създаде. Нека знаят, че само обединени сме силни и можем да постигаме целите си.“, призова зам.-кметът.

Г-жа Чахова припомни още, че „в юношеските си години Васил Иванов Кунчев е ученик в Старозагорското класно училище. Първото светско училище в Стара Загора се помещава в сградата на килийното училище към църквата „Свети Никола“. Докато учи в него, Левски започва да пее и в църковния хор и се проявява като надарен певец и отличен ученик. Стара Загора пази спомена за личността на Дякона и пламенното му слово, което вдъхновява и събужда радетелите за свободата на България.

Като идеолог и организатор на българската национална революция, основател на вътрешната революционна организация на Българския революционен централен комитет Васил Левски е една от най-светлите личности в нашата история и велик национален герой, пред който ние се покланяме днес. Той е от онези изключителни личности, които се раждат в решителните моменти, когато има нужда от национално самосъзнание и когато някой трябва да поведе след себе си цял един народ в борбата за национално освобождение.

За нас българите, той е Апостолът на свободата в борбите срещу петвековното османско иго.

Затова сме тук днес. Да помълчим, да се замислим, да коленичим и да се преклоним пред подвига на Апостола. И да помним думите му: “Нека да обичаме България! Да работим за нейното настояще! Да отстояваме вярата в собствените си сили! Да градим нашето бъдеще, съизмервайки се с другите европейски народи! И ако днес говорим за промяна, нека тя започне от нас!“ – каза в словото си Красимира Чахова.

Общоградското тържество, посветено на 181 годишнината от рождението на Левски започна със заупокойна литургия в памет на Дякон Игнатий, отслужена от отец Тодор и отец Илиан от катедралния храм „Свети Димитър“. Актьорът от ДТ „Гео Милев“ Ивелин Керанов прочете вълнуващо авторско есе, посветено на Левски и рецитира тематични стихотворения. Деница Иванова – шестокласничка от ОУ „Кирил Христов“ декламира стихотворение за Левски от Недялко Йорданов.

В празничното събитие участваха зам.-кметовете Йордан Николов и Янчо Калоянов, зам.-областните управители Димитър Драчев и Красимир Червилов, командирът на Втора механизирана бригада бриг. ген. Костадин Кузмов, общински съветници и служители, Военният духов оркестър, почетен караул, представителни роти и знаменна група от Втора механизирана бригада,

представители на културни институти, на политически партии и организации, много деца, граждани и гости.

Пред паметника на Апостола бяха поднесени венци от Община Стара Загора, Втора механизирана бригада, Общинския съвет и Областния управител. Цветя положиха патриотични, политически и обществени организации, много граждани.

Росица Ранчева