В Мъглижкия манастир отново отваря врати неделно училище

Неделно училище отваря врати в Мъглижкия манастир „Свети Николай Мирликийски“ тази есен. Инициативата е на кмета на балканския град Господин Господинов и неговата съпруга, която е художник. Водосвет в килията отслужиха свещеници от Стара Загора заедно с отец Йоан, игумен на манастира. „Искаме повече миряни да идват в манастира, и тук да идват и деца, който да опознават Божията любов“, изтъкна кметът на Мъглиж.

Майстори на четката и занаята, членове на Сдружение „Творецъ“ в Мъглиж, възстановиха съществувалото в средата на XIX век килийно училище.  Средствата са осигурени от продажба на картини, фотографии, керамични произведения и копия на старинни оръжия.

При почистване на килията художниците открили четири маслени платна голям формат, на които са изобразени сцени от историята на манастира. Автор е проф. Борис Данков (1906- 1997), дългогодишен заместник-ректор на Националната художествена академия. Картините са били поръчани от Старозагорския митрополит Панкратий и дълго време са считани за безследно изчезнали, обясни отец Йордан Карагеоргиев, ръководител на Културно-информационния център на Старозагорската митрополия.

Картините сега са експонирани в неделното училище, а отец Йоан очаква първите ученици през септември.

Румяна Лечева, БТА