На връх Бузлуджа почетоха 150 години от героичния подвиг на Хаджи Димитър и неговата чета

Безсмъртната песен „Жив е той, жив е” огласи старопланинския връх Бузлуджа, до който днес се изкачиха хиляди българи от двете страни на Балкана.

150 години ни делят от подвига на Хаджи Димитър и неговата чета, които останаха завинаги под този връх през 1868 г.”, обяви д-р Чавдар Ангелов, директор на Националния музей „Шипка – Бузлуджа”. Това е първата голяма битка за свободата на България. Две години по-късно е обявена Българската екзархия, а десет години по-късно е възстановена българската държавност, припомни в словото си д-р Ангелов и попита: „Достойни ли сме днес за този героичен подвиг?”

Четата на Хаджи Димитър, която наброява в началото 125 българи от всички региони на поробеното ни отечество, изминава за 12 дни 160 км. до върха, под който последните 24 четници се бият със 700 башибузуци, поклон! Да живее България!”, заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, който е патрон на честването.

Представители на дружество „Традиция” от цялата страна направиха възстановката на героичната битка.

Панихида в памет на загиналите четници отслужиха протосингелът на Старозагорската митрополия архимандрит Богослов и казанлъшки свещеници. След това осветиха и курбан от 8 овце, които дари Община Казанлък.

Кметът на Казанлък Галина Стоянова, вицепремиерът и директорът на музея валидираха по повод юбилея картичка и печат.

Венци и цветя под гранитния паметник на Хаджи Димитър положиха зам.-председателят на парламента Емил Христов, областните управители на Стара Загора и Габрово, депутати и граждани.

Д-р Румяна Лечева/БТА