Заупокойна литургия отслужиха в памет на митрополит Панкратий

На 16 юли 2018 г. се навършват 20 години от безвременната кончина на дълбоко уважавания, почитан и обичан Старозагорски митрополит Панкратий, Почетен гражданин на Стара Загора. По този повод на 14 юли т.г. в катедралния храм „Св. Димитър“ четирима архиереи – Киприян Старозагорски, Йоаникий Сливенски, Николай Пловдивски, Антоний Западно и Средноевропейски, епископ Арсений Знеполски и двадесет и двама свещеници от Старозагорската епархия отслужиха заупокойна света литургия в памет на блаженопочившия дядо Панкратий.

Отец Илия Тенев прочете вълнуващо Похвално слово, посветено на незабравимия митрополит, оставил дълбока диря не само в църковния, но и в духовния и обществен живот на миряните от Старозагорска епархия.

Пред гроба му, който се намира в двора на катедралния храм, пред молитвеното събрание, Старозагорският митрополит Киприян прочете слово, пропито от синовна почит, преклонение и благодарност към този, „който днес ни е събрал, за да почетем паметта му и да си спомним многоценните му трудове, многоликата му деятелност и да се поучим от неговия живот и неговия пример, каза владиката.

Сърцето ни е преизпълнено с чувства и емоции, които нахлуват заедно със спомена за приснопаметния старозагорски митрополит Панкратий, пред чиито гроб ние стоим с трепет и вълнение. Това вълнение не можем и не искаме да скрием, защото твърде близък до сърцето ни е блаженопочившият старозагорски митрополит Панкратий. Освен, че съм негов приемник на Старозагорската митрополитска катедра, аз съм и неговото последно духовно чедо. За мене дядо Панкратий е не само предшественик на богодаруваната епископска катедра, но и духовен отец, който ме роди в Бога, духовен наставник, който ме предвождаше към църквата, духовен образец, бележит в цялото си служение.

Ето такъв образ ни е събрал днес. Ето такава личност сега почитаме. Ето такъв архиерей и общественик се издига пред духовния ни взор и ни призовава неуморно да се трудим церкву и на пользу народу.

Едва ли е нужно да изтъкваме поотделно богатите дарования, с които Бог щедро е надарил приснопаметния старозагорски митрополит Панкратий, защото мнозина са тези, които са се докосвали до неговата дълбока вяра, съпроводена с изтънчена душевност и богата ерудиция, съчетани с мъдро смирение, перспективна дипломатичност, придружена от чистосърдечна откритост. Едва ли е нужно да припомняме за безбройните таланти на блаженопочившия дядо Панкратий, които не оставаха незабелязани дори и от непросветените и неукрепнали във вярата люде, какъвто все още бях и аз в първите си срещи с него в моите детски и юношески години, сподели дядо Киприян.

Личността на приснопаметния старозагорски митрополит Панкратий е толкова богата, че при всеки допир до нея и с нея, човек открива нещо ново и удивително. Неговата молитвеност, неговото въздържание и любов, ни докосваше и ни даваше сили да продължим в своя път.

Много можем да говорим за митрополит Панкратий, но нека спрем до тук, защото следващите дни и месеци отново ще си спомним за него и за неговата личност. И да се поучим от неговия пример! И да се подвизаваме в различните сфери на обществения живот като дипломати, търсещи интереса на църквата, но и на народа. Защото народът – това е църквата и църквата е народът. И Господ Иисус Христос е наш кормчия.

Ето защо спомняйки си за митрополит Панкратий с едни уста и с едно сърце нека да изпросим от Бога покой да му даде и мирен път. И нека Бог да го прости! И нека божието благословение да пребъдва върху всички нас, за да си спомняме неговата личност и неговото достояние, каза митрополит Киприян.

Предишния ден, отново в катедралния храм „Св.Димитър“ беше отслужена трисагийна молитва за митрополит Панкратий.

Росица Ранчева