ЛЯТО 2018 в Стара Загора и наблизо – пълен Пътеводител на културния стопаджия

Тази година за първи път изработихме подобен списък със събития през лятото, което не е чак толкова ленно и морско /само/ и се развива по свои си закони и със своя скорост и в Стара Загора. Надяваме се  да сме ви полезни!

ПЪТЕВОДИТЕЛ НА КУЛТУРНИЯ СТОПАДЖИЯ Дестинация: Стара Загора, лято 2018 г., 16 юли – 8 септември

КЪДЕ? КАКВО? КОГА? КАК? ЗАЩО? – да посетим в Града на липите, поетите и правите улици и наблизо

До 26 ЮЛИЛято в Регионална библиотека “Захарий Княжески“

За малките читатели на възраст от 7 до 14 г. от 10:30 до 12:30 ч. в Детския отдел в библиотеката се организират: във вторник – арт ателие, в сряда – настолни игри, четвъртък – кинопрожекция с лектория.

ДО КРАЯ НА АВГУСТ:

От понеделник до петък занимания за деца. От понеделник до четвъртък са за деца от 1 – 4 клас. В петък за деца от 0 – 6 години.

10:00 ч. – 12:30 ч., Детски отдел на библиотека „Родина“, ул. „Българско опълчение“ 69

ДО КРАЯ НА АВГУСТ:

За поредна година Центърът за европейски инициативи (записване на тел. 0887 094 12) организира обичания от деца и родители летен полудневен градски лагер с екип, доказал професионален опит и умел подход. В Полудневен градски лагер за деца на 6 – 12 г. ежедневната програма включва:

  • Интерактивни уроци по английски език – занятията са с разговорна насоченост и са на основата на игри и занимателни задачи, децата играят, рисуват и творят, докато учат;
  • Занятия на основата на театър, музика, танци и приложни изкуства с цел насърчаване на творческото мислене, въображението и умението да се работи в екип – музикални ателиета, уроци, състезателни игри за досетливост и бързина;
  • Активни дейности на открито – състезателни игри за формиране на лидерски качества и с акцент върху превенция на агресивното поведение;
  • Разходки, активни игри, образователни беседи;
  • И още изненади, награди и незабравими летни емоции през специализираната лагерна програма на ЦЕИ.

ДО 15 СЕПТЕМВРИ:

От понеделник до петък – „Лято в къща-музей Гео Милев“ – занимания за деца от 5 до 9 години. „Четем и рисуваме“, „Литературни закачки“ – отгатване на гатанки и рисуване на отговора, „Ние сме актьори“ – драматизация на „Екскурзия в гората“ на Атанас Цанков, „Да съставим приказка“ – по предварително зададена тема децата рисуват момент от приказка, а после заедно разказват.

10:00 ч. –  12:00 ч., Къща музей „Гео Милев“

ЮЛИ

КАКВО: Международен младежки лагер

КЪДЕ: Международен младежки център – Стара Загора

КОГА: В периода 16-20 юли 2018 г. в Международния младежки център – Стара Загора ще се съберат 20 деца от различни религиозни и културни традиции. За трета година лагерът се реализира в партньорство с Община Стара Загора. За втора година благодарение на партньорите  от Фондация Българска памет и Agbu  в лагера участват деца от Якоруда и Пловдив. „Очаква ни едно незабравимо пътешествие, в което ще се запознаем с различните религиозни и културни общности, ще срещнем нови приятели, ще открием у себе си неподозирани умения и най-вече ще се забавляваме) „Другият“ вече ще е наш приятел. Човек, с когото ще се храним на една маса, ще опознаваме нови места, ще разговаряме, пеем и водим оживени спорове. За да открием човешкото у себе си и у другия, да споделим усмивката и да намерим в очите на хората до нас това, което ни свързва“ – казват организаторите-домакини.

В Стара Загора ще гостуват и деца от Холандия, които пък ще върнат домакинството в Хага, Холандия, от 27 до 31 юли.

 

КАКВО: „Никой не е пълно 6“ с Шекерова – one woman show
КЪДЕ: Къща на арх. Димов

КОГА: 16 юли, 19:00 ч.

Гостуването на спектакъла в Стара Загора се организира от АртEриа – ArtArea. Добрите идеи се раждат на по чашка, а страхотните – край морето. Така един залязващ летен ден в Лозенец, докато актрисата Иванка Шекерова се забавлява върху случка от живота си, на събеседника Елин Рахнев му хрумва идеята за нов моноспектакъл. След известно време съвместната работа на двамата творци дава резултат, а публиката вече се радва на хрумването им, наречено „Никой не е пълно 6”. Хората по-скоро сме стигнали накъде до добър 4. На всеки му липсва по нещо, за да бъде отличен, но това е цветното и красивото в живота, размишлява Иванка. След премиерата публиката си тръгна с болки в корема от смях.

Пренасяме училището като аналог на живота. Ако в школото сме оценявани от учители, според Иванка, в живота трябва да се потрудим да се самоанализираме, за да знаем къде вървим и къде сме стигнали сега. На въпроса каква ученичка е била, вече порасналото момиче отговаря – Добър 4.39. Да излезе сама на сцената за one woman show е поредното предизвикателство за пловдивската актриса. Не усеща страх, а по-скоро се забавлява от новото начинание. Преди да покаже пред публика спектакъла, тя кани няколко близки и приятели, на които вярва, а те реагират положително и със смях от видяното. Как ще оцените вие моноспектакъла, ще видим накрая.

 

КАКВО: Официално откриване на изложбата с творби от Международния пленер „Безгранично изкуство“

КЪДЕ: фоайето на Регионална библиотека „Захарий Княжески” – Стара Загора

КОГА: 17 юли (вторник), 18:00 ч.

Организатори са Община Стара Загора и Фондация „Център за правно и културно застъпничество „Темида Арт“

 

КАКВО: КинеДок 2018 представя: Лятно кино на двора в Стара Загора

„Мъртвата нация“

КЪДЕ: Къща на арх. Димов

КОГА: 17 юли (вторник), 20:30 часа

Вход: 5/3лв – дарение за поддръжка и реновация по Къщата на Архитекта, паметник на културата + включено питие. Прожекциите в Стара Загора се организират от АртEриа – ArtArea.

Документално есе, показващо зашеметяваща колекция фотографии от малко румънско градче през 30-те и 40-те години на ХХ век. Саундтракът, композиран основно от откъси от дневника на еврейски доктор, живял по същото време, разкрива онова, което снимките не показват: въздигането на анти-семитизма и сърцераздирателно обрисуване на румънския холокост – тема, за която не се говори много в съвременното румънско общество.

 

КАКВО: Специално обучени от Google консултанти, част от проекта “Дигитален гараж”.

КЪДЕ: ZaraLab, бул.“Княз Александър Батенберг“ 28

КОГА: 17 юли (вторник) от 17:30 ч.

Събитието е безплатно, след задължителна регистрция тук: https://events.withgoogle.com/izghrazhdanie-na-iefiektivno-onlain-prisstviie/

Този юли, гости на Стара Загора и ZaraLab ще бъдат специално обучени от Google консултанти, част от проекта “Дигитален гараж”. Те ще ни разкажат за възможностите, които дигиталният свят предоставя и как да обогатим уменията си в използването на онлайн инструментите за растеж. Проектът в България се реализира съвместно със SoftUni Digital. Дигитален гараж е програма, която помага на хората да подобрят дигиталните си умения безплатно. Програмата предлага онлайн и офлайн обучения, създадени от Google, които допринасят за разрастването на бизнеса онлайн, следвайки собствено темпо и чрез гъвкави и персонализирани уроци. Кампанията в България стартира през месец май 2018 г. и ще продължи до края на 2018 г. * Защо онлайн присъствието е толкова важно за малките и средни бизнеси? – 70% от хората в България използват интернет за лични цели; – 55% от хората в България използват смартфон; – 48% от хората в България, които използват интернет, пазаруват онлайн; – 56% от хората в България, които използват интернет, сравняват услуги и продукти онлайн преди покупка;

 

КАКВО: Тържествен ритуал по повод 181 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски

КЪДЕ: Паметник на Васил Левски до Катедрален храм „Свети Димитър“

КОГА: 18 юли (сряда), 11:00 ч.

Организатори Община Стара Загора, Старозагорска митрополия, РИМ –Стара Загора и др. Обикновено в този ден Музеен обект „Хилендарски метох”  е отворен безплатно за посетители с работно време от 09:30 до 17:30 ч.

 

КАКВО: 19 юли – Ден на възпоменание на жертвите–православни християни, загинали при опожаряването на града и Старозагорското клане през 1877 г.

КЪДЕ:  Мавзолей-костница „19 юлий 1877“

КОГА: 19 юли (четвъртък), 18:00 ч.

Организатори Община Стара Загора, Старозагорска митрополия, Сдружение „Вярност“

 

КАКВО: КинеДок 2018 представя: Лятно кино на двора в Стара Загора

„Звярът е още жив“ – среща с Мина Милева и Весела Казакова

КЪДЕ: Къща на арх. Димов

КОГА: 19 юли, 20:30 ч.

Вход: 5/3лв – дарение за поддръжка и реновация по Къщата на Архитекта, паметник на културата + включено питие. Прожекциите в Стара Загора се организират от АртEриа – ArtArea.

Докато лявата идея се сгромоляса в нашите страни, на запад все по-усилено я преоткриват. Трудовете на Маркс бележат рекордни продажби, а критичните анализи на капитализма се задълбочават.

Българин, бивш горянин и борец против комунизма, прави подобни анализи в затвора през 1951 г., които звучат модерно и сега. Неговата внучка, афектирана от засилващата се актуалност на лявата идея и директната й корелация с трагичното състояние на България, изважда тези сведения, за да възстанови колективната родова памет, разпаднала се в поколенията – пъзел от историята, продължаващ да бъде замитан под килима.

Филмът е с необичайна форма, преплетена с живописна анимация, а нелинеарният разказ е базиран на полумистичен диалог между дядо и внучка. Продължение на диалога, който са водили, когато тя е била дете, а той все още жив.

 

 КАКВО: „НЕСТИНАРКА“ балет от Марин Големинов

КЪДЕ: Античен форум „Августа Траяна“

КОГА: 19 юли (четвъртък), 21:00 ч.

Музикални вечери на Античен форум

Музикалната танцова драма „Нестинарка” е по музика на  Марин Големинов и хореография на Маргарита Арнаудова- с участието на солистите Анелия Димитрова – в ролята на Демна, Веса Тонова – Струна, Фиорди Лоха – Найден, Станко Танев – Старецът, Ивайло Янев – Колю, солисти и кордебалет на Старозагорската опера. Сюжетът на „Нестинарка“ е чудна смесица от староезически представи и по-нови християнски преживявания. Върху широката основа на народния обичай се развива личната драма на главната героиня Демна. Действието се развива в едно нестинарско село в Странджа и село в югозападна България. Премиерата на „Нестинарка“ бе на 23 май тази година, а спектакълът се посвещава на 90 години български балет и 110- годишнината от рождението на великия български композитор Марин Големинов, оставил ярка следа в българското и световното музикално наследство.

 

КАКВО: Четвърто  издание на „Festival In The Nature“

КЪДЕ: местноста Баралъка намираща се на 2 км от градчето Мъглиж разположени в подножието на красивата Стара планина

КОГА: от 19 до 22 юли, с билети

Участници и програма по дни:

19 Юли 2018 г. (четвъртък)

Cinnamint ¬ StefaK ¬ Stefan Goldmann

20 Юли 2018 г. (петък)

Antoni Andonov ¬ Enzo Siragusa ¬ Factuaw ¬ Hristomir ¬  Peppou

21 Юли 2018 г. (събота)

Avgustin ¬   Anton Pau ¬ Alexandar Kyosev ¬ Barac ¬ Dimitri Monev  ¬ Kiril Dimchev  ¬ Pe.tyo ¬ Prŭskalo Ensämble ¬ Svet ¬ Gentle Dub

 

КАКВО: “CHILDREN IN TIME” – DEEP  PURPLE/ RAINBOW – Tribute Concert

КЪДЕ: Античен форум „Августа Траяна“

КОГА: 20 юли (петък), 21:00 ч., с билети

Грандиозният концерт е в съпровод на оркестъра на Старозагорската опера под диригентството на Димитър Косев. „КИКИМОРА е една от малкото групи (ако не единствената), която може да си позволи да направи такъв проект. Групата е силна, съставена от много добри музиканти, които могат да изсвирят материала. Солистът ни  Никола Здравков се справя без проблем с парчета, които дори самите Иън Гилан и Дейвид Ковърдейл вече не могат да изпеят. Аз имам музикалната култура да оркестрирам материала, което хич не е лесна задача. Свикнали  сме да работим с оркестри, а подобна симбиоза принципно си е сериозно предизвикателство както за бандата, така и за оркестъра. Не на последно място сме щастливи да имаме силен съюзник в лицето на Държавна Опера-Стара Загора, диригента Димитър Косев и директора Огнян Драганов. При такива предпоставки е съвсем естествено да реализираме този проект.“ – казва Николо Коцев , ръководител на групата.

 

КАКВО: Празник на село Бъдеще, общоселско веселие

КЪДЕ: село Бъдеще

КОГА: 20 юли (петък), 19:00 ч.

 

КАКВО:  Фолклорен празник на палачинката, катмата и другите традиционни тестени изделия от българската национална кухня

КЪДЕ: кв. Железник, Кметството

КОГА:  21 юли (събота), Вход свободен

Организатор НЧ „Железник – 1988” Стара Загора

 

КАКВО: Концерт на Вокална студия „Кара“

КЪДЕ: фоайе на Държавна опера – Стара Загора

КОГА: 21 юли (събота), 16:00 ч., зала Фоайе Опера, Вход свободен

Концерт на Вокална студия „Кара“ с вокален педагог  Маргарита Карагьозова.

Участват:  Пролет Пенчева, Кунка Дачева, Мария Колева, Ралица Василева, Никола Марулев, Евген Сурмиевич, Петър Янкулов, Мери Вайландкорт.

В програмата арии и дуети от Българската и световна оперна класика

Художествен съпровод на пиано  Полина Влахова, Ерна Пушева.

 

КАКВО: ММЦ организира пленер за младежи

КЪДЕ: езеро „Загорка“. Всички младежи, които желаят да се включат са добре дошли!

КОГА: 24 юли, 10-12 ч., Сборен пункт на паркинга на хотела до езерото в 10:00 часа.

Носете си единствено добро настроение и желание да рисувате 🙂

 

КАКВО: „Пространства“ – изложба живописни творби от фонда на Художествена галерия-Стара Загора
КЪДЕ: Художествена галерия-Стара Загора

КОГА: 24 юли, 18:00 ч.

 

КАКВО: SWINGING ROCK – Концерт на Васил Петров и приятели

КЪДЕ: Античен форум „Августа Траяна“

КОГА: 24 юли (вторник), 21:00 ч. Античен Форум, Вход с билети

Музикални вечери на Античен форум

В концерта на певеца участват Военен биг-бенд с диригент капитан Цветомир Василев и оркестърът на Операта в Стара Загора. На сцената с тях ще се качат и Венцислав Благоев – тромпет и флюгелхорн, Владислав Мичев – цугтромбон и Димитър Благоев – китара. Част от военната формация са и момчетата от Overground Brass Band, с които Васил Петров ще изпълни две песни. В концерта ще чуете авторски аранжименти на съвременни поп и рок песни. Музикантите ще ни покажат как биха звучали Нирвана, Майкъл Джексън, Лайнъл Ричи, Бон Джоуви в стил суинг джаз в акомпанимент на биг бенд. Васил Петров ще представи тази нова  концертна програма преди да я изпълни на 4 септември в Созопол на Аполония 2018. „Изкушен съм да направя поп и рок песни, който ми правеха впечатление в моето юношество, сега звучащи в чудесни аранжименти като джаз стандарти. За първи път ще представим такава цяла програма. “ споделя Васил Петров.

 

КАКВО: КинеДок 2018 представя: Лятно кино на двора в Стара Загора

„Докато още дишам, се надявам“

КЪДЕ: Къща на арх. Димов

КОГА: 24 юли (вторник), 20:30 часа

Вход: 5/3лв – дарение за поддръжка и реновация по Къщата на Архитекта, паметник на културата + включено питие. Прожекциите в Стара Загора се организират от АртEриа – ArtArea.

„Dum spiro spero“ е латински израз, който в превод означава „докато дишам се надявам“. И до днес това е мото на всички, които отказват да се предадат до последния си дъх. Преплитайки ежедневието, книгите и смъртта, авторът разказва за изгубването на сила и силата да се справиш със загубата. Всеки започва да умира в момента, в който се ражда, което е най-великата причина да вникнем в житейските ценности и да се наслаждаваме на живота. Успешен писател прави своя първи филм след поредица от книги и опитът му говори на кино език, който достига нивото на литературните му постижения. Различни детайли от обкръжаващата среда и ежедневието се напасват и намират свое място в историята. Този филм в голяма степен е „one man show“ на автора, който освен че написва сценария и режисира, също заснема целия материал и свири на дръмбой.

 

КАКВО: СвобоДен фестивАл на БезвРемието – четвърто издание

КЪДЕ: село Тъжа

КОГА: 25-31 юли

Организатори са“Свободен център – за свободни хора“. В програмата на фестивала ще чуете изпълнения на: Трудно детство, Daa Seed, Demonstrant, Антон Шопски – ШопSkill, Silent City, STIR, NRG_D, Абстакт/ABSTACT и др. Очаквайте работилница по плетене, лекция за валфдорфската педагогика, куполни къщи, йога за деца и възрастни, медитации, индийски танци, работилничка за дървени лъжици, психологически лекции, наистина свободен пазар… и още изненади. Нощуване на палатки. Ще бъде обособен палатков лагер. Всеки сам си носи палатката и багажа за къмпинга. В близост има и къщи за гости.

 

КАКВО: Лагер-школа „Докосни миналото с Бага-Тур“

КЪДЕ: Аул Бага-Тур, Стара Загора, находящ се на територията на зоопарка в Стара Загора

КОГА: 26-31 юли, с такса участие

Заниманията се провеждат по програмите на Бага-Тур за обучение приоритетно в традиционните дисциплини:  Езда и работа с коня, традиционна стрелба с лък, историческа фехтовка, работа с бич,  бойни умения без оръжия. Допълнителни занимания свързани с физическото изграждане: каскади и сценичен бой, дисциплина и строева подготовка, танцови умения и др.

 

КАКВО: КинеДок 2018 представя: Лятно кино на двора в Стара Загора

„Нищо както преди“

КЪДЕ: Къща на арх. Димов

КОГА: 26 юли, 20:30 ч., Вход: 5/3лв – дарение за поддръжка и реновация по Къщата на Архитекта, паметник на културата + включено питие. Прожекциите в Стара Загора се организират от АртEриа  –

Те са на 19 години, водят нормален тийнейджърски живот и учат в едно и също училище в малък граничен град в Чехия. Филмът проследява Тео, Рената, Аника и Никола във време, в което надвисващата зрялост започва да хвърля тревожна сянка върху безгрижното им гимназиално съществуване. Всеки от тях се изправя пред важно предизвикателство, изходът от което ще промени живота им завинаги. И не става дума само за матурите. Кой ще успее, кой ще се провали и кой наистина ще порасне? Камерата на практика се слива с героите през повечето време, въвличайки зрителя в света на всеки един от протагонистите. Динамичният монтаж подчертава младежкото безпокойство и липса на фокусиране. „Нищо както преди“ представя завладяващ кинематографичен поглед върху живота на тийнейджъри, принудени да пораснат по-бързо, отколкото им се иска.

 

КАКВО: 20 години MC Free Wind Riders BG

КЪДЕ: Старозагорски минерални бани

КОГА: 27-29 юли

Най- горещият мото събор за 2018 година, най- мощните мотори, най- големите награди – мотор и лек автомобил. „Защото животът е свободата да се чувстваш жив.3 дни рок, бира, забава , приятели , срещи и награди.MC Free Wind Riders BG – моторист не ставаш, а се раждаш.“

 

КАКВО: Пета среща на фолклорни състави от чужбина и България под мотото „Верея и Приятели“

КЪДЕ: Новия парк „Артилерийски“

КОГА: 27-28 юли, Вход свободен

Организатори: „БГ Фолк клуб Верея ЕООД Малка Верея“, Община Стара Загора и др.

 

КАКВО: Десетият пункт – състезание

КЪДЕ: Международен младежки център – Стара Загора, бул. “Княз Ал. Батенберг“19

КОГА: 28 юли , 9:00 до 16:00 ч.

По време на събитието отбори състоящи се от 3-ма до 5 участника ще преминат през различни пунктове със задачи и предизвикателства. Ако смятате, че притежавате състезателен дух и обичате да се забавлявате, значи Вие сте точните участници. Може да се регистрирате за участие до 20-ти юли в ММЦ.

 

КАКВО: Празник на домата „Дон Домат – царят на зеленчуците“

КЪДЕ: с. Горно Ботево

КОГА: 28 юли (събота)

 

КАКВО: 140 години от Освобождението на България от турско робство

КЪДЕ: Комплекс Бранителите на Стара Загора

КОГА: 31 юли (вторник), 21:00 ч., Вход свободен

Диригент Старозагорски Митрополит Киприян

В програмата:  „МОЛЕНИЕ“ –оратория за духовно лице, солисти, смесен хор и оркестър.

Нестинарски танц от Танцовата драма  „ Нестинарка“ по музика на Марин Големинов. П. И. Чайковски – „Тържествена Увертюра 1812“

 

КАКВО: КинеДок 2018 представя: Лятно кино на двора в Стара Загора

„Хотел Изгрев“

КЪДЕ: Къща на арх. Димов

КОГА: 31 юли (вторник), 20:30 часа, Вход: 5/3лв – дарение за поддръжка и реновация по Къщата на Архитекта, паметник на културата + включено питие. Прожекциите в Стара Загора се организират от АртEриа – ArtArea.

Малкото словашко градче Черни-над-Тисой се намира в най-източната точна на Европейския съюз, точно до границата с Украйна. Някога известно като „златната порта на социализма“ и като важен транзитен център за съветските товарни влакове, днес това е едно затънтено място, пълно с безработица. Пристрастяването на Виктор към хазарта и алкохола го вкарват обратно в затвора. Петер е с наднормено тегло и се опитва да разчупи еднообразието като влезе във форма. Съпругата на Ян – Жизела изглежда е отведена в Унгария по неясни причини. Въпреки тъжните обстоятелства, които ги спохождат, всички те се опитват да поддържат духа си високо, с надеждата за нови възможности. Камерата тихо ги наблюдава, предлагайки ни близък поглед върху животите на хора, даващи най-доброто от себе си, за да се справят с една нова реалност.

 

 АВГУСТ

КАКВО: Пътуващо кино

КОГА: 1 август (сряда), 21:00ч.

КЪДЕ: Античната улица на Античен форум „Августа Траяна“, вход свободен.

Организатор: Община Стара Загора

Прожекция на игралния филм „8 минути и 19 секунди“ по разкази на Георги Господинов

Точно толкова време ѝ остава на Земята, ако Слънцето загине. Може би знаете този факт от науката или пък, още по-добре, сте чели разказа 8’19“ на Георги Господинов. Същият сега дава име на филм-омнибус, събрал шест къси истории от писателя, всяка с различен режисьор. „Сюжетната рамка често е само загатната, точно както и в разказите на Господинов“, казват продуцентите за сценариите в омнибуса, създадени в съвместна работа с писателя. Но заглавията все пак ни ориентират за посоката. В „Обащиняване” Петър Вълчанов разказва за сирак, който е припознал баща си в едно дърво, докато в „Дъщеря на Кристина Грозева”  героят пътува във влака с парцалена кукла, която представя за свое дете. „Старецът и морето”  на Надежда Косева пък наблюдава възрастен човек, който се разделя с живота, за да запази дома си, а „Закъснелият дар”  на Владимир Люцканов пита как един Дядо Коледа, пристигнал твърде късно, може да те отдалечи от теб самия. Четем тези истории по лицата на Светлана Янчева, Иван Бърнев, Цветан Алексиев, Таня Шахова, Иван Савов, които са така различни, но и излъчват нещо общо: „копнежа по изгубената цялост и цената, която сме заплатили, за да станем това, което сме“.

 

КАКВО: КинеДок 2018 представя: Лятно кино на двора в Стара Загора

„Белият свят според Далиборек“

КЪДЕ: Къща на арх. Димов

КОГА: 2 август (четвъртък), 20:30 часа. Вход: 5/3лв – дарение за поддръжка и реновация по Къщата на Архитекта, паметник на културата + включено питие. Прожекциите в Стара Загора се организират от АртEриа – ArtArea.

Индустриалният бояджия Далибор К. наближава 40-те, но все още живее с майка си Вера. Снима аматьорски хорър филми и пише гневни песни, обича електронните игри и социалните мрежи. И се възхищава на Адолф Хитлер. Търсенето му на пълноправна връзка с жена все още е несполучливо. Чешкият документалист Вит Клушак прави стилизиран портрет на деликатен нео-нацист от Простейов, Чехия. И въпреки, че все още не е нападал никого, Далибор не може да понася много неща: работата си, евреите, циганите, бежанците, хомосексуалните, Ангела Меркел, паяци и зъболекари. Новият приятел на майка му – Владимир също го дразни. Далибор мрази живота си, но не знае какво да промени. Хапливо абсурдна, ярка и едновременно хладна, тази трагикомедия изследва радикалните възгледи на „обикновените прилични хора“.

 

КАКВО: Време за лятно геройство – информационна кампания

КЪДЕ: Къща на архитекта

КОГА: 3 август, 8-12 часа.

Отново е време за лятно  геройство! Отново  е време да подкрепим човешки живот кръвоДАРявайки доброволно и безвъзмездно!
Август е месецът за ваканция… Но за мнозина лятото е сезон без ваканция в нуждата им от доброволно дарена кръв! Лятото е сезона, през който най-малко хора даряват кръв. А тя все още не може да се замести с нищо друго… Когато твоето дете, твоята майката, твоят баща, баба, дядо, брат, колега или съсед има нужда от кръвопреливане – нуждата е изключително лична. Но истинското предизвикателство е да кръводариш за някой непознат! Има магия, удовлетворение и щастие в този жест на добротворство. Това е истинско геройство!
За да ти дадем шанс да се увериш, че “Да бъдеш герой е в твоята кръв!”, ние от Сдружение „Самаряни“, съвместно с екипа на Районен център за трансфузионна хематология – Стара Загора те каним на Лятно кръводарителско приключение за герои.То ще се проведе на 03.08.2018 г. (петък), от 8:00 до 12:00 часа, в Къщата на Архитекта, на ул. “Сава Силов” № 37.

ЗАПОВЯДАЙ! Време е и за твоето ЛЯТНО ГЕРОЙСТВО!
#ДаБъдешГеройЕВТвоятаКръв

Както всеки път, така и този ще се погрижим СПЕЦИАЛНО 🙂 за всеки кръводарител. Ще има домашно приготвена диненена лимонада, сок от бъз и лимони, вишна, и много домашни вкуснотийки.. И… още изненади!

 

КАКВО: „Под звездите“ – летен младежки фестивал

КОГА: 3-5 август

КЪДЕ: Парк „5 октомври“, Вход свободен

Организатор  СНЦ „Повече“

Концерти под открито небе в разгара на лятото, съчетаващи уникални послания и много въображение. Проектът е с участието на предимно млади български музиканти и е насочен към младата аудитория на Стара Загора. Всички музикални изяви представят музика от различни стилове: фънк, рок, поп, соул, етно, както и съвременна българска авторска музика.

 

КАКВО: Изложба „Еротиката в изобразителното изкуство“

КЪДЕ: Изложбена зала „Байер“

КОГА: Откриване на 7 август в 18 часа

Организатори са СБХ – секция Стара Загора и Община Стара Загора

 

КАКВО: КинеДок 2018 представя: Лятно кино на двора в Стара Загора

„Пощальонът“

КЪДЕ: Къща на арх. Димов

КОГА: 7 август (вторник), 20:30 часа. Вход: 5/3лв – дарение за поддръжка и реновация по Къщата на Архитекта, паметник на културата + включено питие. Прожекциите в Стара Загора се организират от АртEриа – ArtArea.

Село Голям Дервент в миналото е наричано Голяма порта заради стратегическото му положение. То отново попада в центъра на международните събития, защото е първото населено място, през което минават търсещите убежище бежанци. Забравеното село на границата с Турция се е превърнало в една тайна врата с Европа, а местният пощальон решава да се кандидатира за кмет, за да спаси все по-обезлюдяващия се Голям Дервент като го насели със сирийски бежанци. Основният му опонент затваря очи пред проблемите на бягащите от войната, бори се за затваряне на границата и за връщане на комунизма. Изборите за двама кандидати обаче не приключват след преброяването на бюлетините.

 

КАКВО: КинеДок 2018 представя: Лятно кино на двора в Стара Загора

„Няма къде да се скриеш“

КЪДЕ: Къща на арх. Димов

КОГА: 9 август (четвъртък), 20:30 часа, Вход: 5/3лв – дарение за поддръжка и реновация по Къщата на Архитекта, паметник на културата + включено питие. Прожекциите в Стара Загора се организират от АртEриа – ArtArea.

Филмът проследява медика Нори Шариф в продължение на 5 години на драматична промяна, предлагайки уникален достъп до една от най-опасните и недостъпни зони в света – „триъгълника на смъртта“ в централен Ирак. Докато първоначално се заснемат истории на оцелели и надеждите им за по-добро бъдеще, докато американските и съюзнически войски се изтеглят от Ирак през 2011-та, конфликтите с иракските войски продължават и населението бяга в чужбина, придружено от по-голяма част от медицинския персонал. Нори е сред малкото, които остават. Когато „Ислямска държава“ настъпва към Джалавла през 2014-та и превзема града, на Нори също се налага внезапно да побегне, заедно със семейството си, насочвайки камерата към самия себе си.

 

КАКВО: Празник на сокола – второ издание

КЪДЕ: в близост до с. Малко Кадиево

КОГА: 11 август (събота), 19:00 ч.

Организатори са кметството в с.Малко Кадиево, читалище „Митьо Станев 1929″ – с. Малко Кадиево, Федерация на природозащитни сдружения „Зелени Балкани“.  

 

КАКВО: ХII Национален тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка” с международно участие

КЪДЕ: Старозагорски минерални бани

КОГА: 25-26 август, Вход свободен

Организатори: Община Стара Загора, Кметство Старозагорски бани, Тракийско дружество „Одринска епопея”.

Официално откриване на събора на 25 август в 11:00 часа. Вечерта от 19:00 ч. – Гала концерт, а от 21:00 ч. – демонстрация на нестинарски танц. Програмата на 26 август завършва с празнично веселение „Хоро се вие“ от 16:00 часа.

За гостите и участниците на събора се организират: „Селски двор“ – самостоятелна сцена, където гостуващите формации могат да представят извън конкурсната част характерни за региона си ритуали и обичаи, но без ограничение във времето.

Регионален исторически музей Стара Загора представя на 25.08.(събота) дефиле на невероятните съчетания между традиционното облекло и модните европейски тенденции през първата половина на ХХ век. „КАК ПОТУРИТЕ СТАНАХА ПАНТАЛОНИ, А СУКМАНЪТ – РОКЛЯ“ (дамският костюм от строгостта към свободата, история на мъжката мода, традиции и предизвикателства пред дамското и мъжко бельо).

Децата могат да се включат в пленер „Майсторете ръчички, за радост на всички” и ателие „Български килими и черги” за оцветяване на специални шаблони-модели . Ще има демонстрация с дегустация на „Бабини рецепти“, народни игри за деца и възрастни, надиграване – игри между участниците и предизвикателство към гостите (танцуване върху стомна и др.); изработване на картини с естествени материали, обличане и рисуване на бутилка, дървена лъжица и др.Изложба-базар „Улица на занаятите”, демонстрации на занаятчийски умения. Демонстрация и разучаване на фолклорни танци и др.„Костюмът от нас, фотото от Вас“ – атрактивен кът за снимки. Викторина с награди – щанд на Туристически информационен център. Безплатно организирано посещение на природния феномен „Богородична стъпка“

 

СЕПТЕМВРИ (до 8 септември)

КАКВО: Съединението на България

КЪДЕ: Стара Загора и селата Малко Кадиево, Остра могила, Стрелец, Пряпорец и Сладък Кладенец

КОГА: 6 септември (четвъртък)

Денят на Съединението на Княжество България с Източна Румелия 6 септември е празник на селата Малко Кадиево, Остра могила, Стрелец, Пряпорец и Сладък Кладенец. Отбелязва се на открито, с много музика и песни, пъстри хора се вият през целия ден на площадите, хората посрещат гости от близо и далеч. Организатори на празника са кмествата на тези селища и народните читалища.

 

КАКВО: Международен майсторски клас на Веселина Кацарова (27 август – 6 септември)

КЪДЕ: Държавна опера – Стара Загора

КОГА: Заключителен концерт на участниците на 7 септември (петък) от 19:00 часа в Операта, Вход с билети

 

КАКВО: БИРФЕСТ Стара Загора 2018

КЪДЕ: поляната срещу Магазин LIDL, парк „Загорка“, вход свободен

КОГА: 5-7 септември

Четвърта среща на любителите на пенливата течност и качествената музика в сърцето на Стара Загора с концерти, ежедневни игри и състезания. Четири дни на качествен рок и галони от кехлибарената течност изкушават стотици млади и не толкова млади ценители на музиката. В приятна компания и напълно безплатно жителите и гостите на БИРФЕСТа ще могат да видят на живо едни от най-добрите български банди. БИРФЕСТът се организира от Община Стара Загора.

 

КАКВО: Първи празник „Слива за гозби, сладко и ракия“

КЪДЕ: село Михайлово

КОГА: 8 септември (събота), 17:00 часа

 

Изготвила: Уляна Кьосева

ВЕСЕЛО ЛЯТО от екипа на Долап.бг!