Почитаме 20 години от кончината на старозагорския митрополит Панкратий

На 16 юли 2018 г. се навършват 20 години от внезапната кончина на Старозагорския митрополит Панкратий. По този повод в престолния митрополитски град Стара Загора на 13 юли т.г. от 17:00 ч. в катедралния храм „Св. вмчк Димитър“ ще бъде отслужена трисагийна молитва. На 14 юли т.г, отново в катедралния храм , от 9:00 ч. ще бъде отслужена заупокойна света литургия в памет на блаженопочившия старозагорски митрополит Панкратий.

Старозагорската митрополия приканва православните християни да вземат молитвено участие в светата богослужба и взаимно да се помолим за дядо Панкратий.

Митрополит Панкратий е роден е на 14 декември 1926 г. в старозагорското село Кашлата, с името Пенчо Николов Дончев. Основно образование получава във Ветрен през 1940 г., а средно в Пловдивската духовна семинария през 1947 г. След това започва да учи в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. В първи курс става послушник в Бачковската обител. По предложение на манастирското братство и с одобрението на Светия синод на Българската православна църква под председателството на митрополит Паисий Врачански, на 15 февруари 1949 г., Пенчо Дончев е постриган в монашество с името Панкратий. На 21 септември 1949 г. е ръкоположен в йеродяконски чин, а на 18 септември 1952 г. по решение на Светия синод, е ръкоположен от Паисий Врачански в йеромонашески чин. В Бачковския манастир йеромонах Панкратий отговаря за манастирския музей, за манастирската библиотека, за манастирското земеделско стопанство и други длъжности.

По молба на митрополит Климент Старозагорски и със съгласието на Светия синод на 1 септември 1954 г. йеромонах Панкратий е назначен за протосингел на Старозагорската епархия. На 14 април 1957 г., Цветница, йеромонах Панкратий е въведен в архимандритско достойнство. По молба на митрополит Климент, който е с влошено здраве, архимандрит Панкратий е ръкоположен за велички епископ и е назначен за викарий на митрополията в Стара Загора. Ръкополагането е извършено от патриарх Кирил Български в съслужение със синодалните архиереи на 18 декември 1966 година в патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски“.

След смъртта на митрополит Климент, на 12 юли 1967 г. Светият синод единодушно избира за старозагорски митрополит епископ Панкратий Велички. След демократичните промени в България митрополит Панкратий основава в Стара Загора просветен център „Свето Благовещение“ и съдейства за издаване на вестник и списание. Дългогодишен представител е на Българската православна църква в Световния съвет на църквите. Провъзгласен е за „Почетен гражданин на Стара Загора“ през 1995 г. През 1990 г. Митрополит Панкратий е избран като независим кандидат от 155 мъглижки избирателен район в Седмото Велико народно събрание, но на 12 юли 1991 г. отказва да подпише Конституцията, изработена от събранието.

През 1992 г. митрополит Панкратий Старозагорски е сред инициаторите за разкола в Българската православна църква. На 18 май 1992 г. заедно с митрополитите Пимен Неврокопски, Калиник Врачански, Стефан Великотърновски и Софроний Доростоло-Червенски подписва заявление, с което се поддържа решението на Дирекцията за вероизповеданията за нелегитимност на избора на патриарх Максим Български през 1971 г. Митрополитите заявяват, че смятат избора на Максим за нелегитимен и започват процедура по избора на нов патриарх. За временен наместник-предсетадел на Светия Синод избират Пимен. Така на 18 май фактически се създава така наречения Алтернативен синод, в който влизат пет от тринадесетте митрополити на църквата. Към разколниците се присъединяват и пет викарни епископи. Съответно на 22 юли 1992 г. Светият синод за разколничество и извършване на незаконно ръкополагане, заедно с другите разколнически архиереи, го лишава от сан. В 1995 г. разколникът Панкратий се покайва и на 12 декември година е възстановен на старозагорската катедра.

Умира внезапно на 16 юли 1998 г. в Стара Загора. Погребан е зад олтара на катедралния храм „Свети Димитър“.

Росица Ранчева