Пети национален фестивал на лавандулата организират в с. Средно градище

На 14 юли 2018 г. в малкото чирпанско село Средно градище ще се проведе петото издание на Националния фестивал на лавандулата. За това ароматно събитие съобщиха на брифинг ентусиазираните му организатори и вдъхновители кметският намесник Димо Савов, собственикът на лавандулови ниви Веселин Димов и душата на феста Нина Гергинова (на снимката).

Целта на празника е да се отдаде дължимото внимание на световното лидерско място на страната ни в отглеждането на лавандула и производство на лавандулово масло. От 2012 г. България е на първо място в света в този сектор. Тя изнася годишно средно по 200 тона лавандулово масло, признато с най-добро качество. На второ място се нарежда Франция със среден добив 40-50 тона. Другата цел на организаторите е не само да популяризират сред младите предприемачи втория символ на страната ни след емблематичната роза, но и да предизвикат вниманието и заинтересоваността на Министерство на земеделието и на всички останали, от които зависи разширяване на сектора.

Националният фестивал е автентичен и единствен по рода си празник. Той е посветен на лавандулопроизводителите и предприемачите, работещи с етерични масла, както и на широката публика от региона и страната.

Туристическо дружество „Средногорец“ слага начало на празника с лавандулов маршрут от селото към лавандуловите масиви. Поради обилните валежи тази година жътвата закъснява и всеки може да се наслади на ароматните виолетови прелести.

В базара, разположен в центъра на селото всеки ще открие по нещо за себе си – изящни изделия, сувенири и апликации, изработени от изкусни местни творци, прочутия лавандулов мед, био-козметика от лавандулово и розово масло, вълшебни вина от региона, носещи аромат на лавандула, лавандулова лимонада и сладкиши и още много изненади.

Ще има подредена фотоизложба “Лавандулови импресии“, представяне на книгата „Пътеводител на българските вина и традиции“ и среща с авторката Албена Ненкова, детска работилница, винена дегустация и богата фолклорна програма. Гвоздеят на програмата ще бъде концерт на Глория.

Всяка година Фестивалът на лавандулата избира своята кралица. Освен короната, с която гордо се увенчава най-красивата и отлично представила се участничка, тя става лице на празника и символ на красотата на българката. Тази година за първи път ще бъде избран и крал на лавандулата.
По повод празника в Средно градище отскоро е открита и дестилерия.

Специалистите коментираха, че старозагорският район се оказва най-благоприятния като земеделски възможности за отглеждане на лавандула. Тук през 1907 г. са направени първите лавандулови насаждения.  В Средно градище се намират и  стогодишните масиви на омайната земеделска култура. В България има около 30 000 дка лавандулови насаждения. Плододайността на културата е след третата й година.

По традиция, фестивалът ще се проведе в същия формат седмица по-късно в Добруджа, в град Генерал Тошево (21 юли).

Росица Ранчева