“Набуко“ на стадиона написа златна страница в 93-годишната история на Старозагорската опера

Точно преди една година стана ясно, че световната оперна прима Мария Гулегина е приела поканата на  Веселина Кацарова, която е артистичен директор на Държавна опера Стара Загора и ще изпълни под звездите на Стадион „Берое“ ролята на Абигайл в операта „Набуко“ на Джузепе Верди.

„Можехме само да мечтаем за такова гостуване, но то вече е факт. И ние сме безкрайно благодарни на голямата г-жа Гулегина за жеста и отношението й към нашия театър, към Стара Загора и България“. Това сподели преди дни на брифинг директорът Огнян Драганов, който е и режисьор на постановката. На „вокално чудо“, на „сопраното, в чиито вени тече кръвта на Верди“, както световната музикална критика определя Гулегина, перфектният мениджър Огнян Драганов осигури също толкова високо класни партньори – блестящият млад румънски баритон Йонуц Паску в ролята на Набуко,  великолепните солисти на Държавна опера – Стара Загора, които жънат успехи по световните сцени Ивайло Джуров, Петя Петрова и Ивайло Михайлов, съответно за трите знакови роли на Закария, Фенена и Измаел,  Върховният жрец  – Александър Марулев, Абдало – Ивайло Йовчев и Анна – Нина Димитрова.

Равнопоставен на солистите беше и  гласовитият хор на операта с хормайстор Младен Станев. По негова идея, за „подкрепа“ на хора на евреите, той беше поканил няколко любителски състава, които разположени сред публиката, съвсем професионално допълниха звуковата картина на популярната и обичана молитва.
Спектакълът дирижира проф. Ивайло Кринчев. Сценографията бе подготвена и адаптирана от художника на операта Тодор Демеров. Дизайнер на изключително интересните костюми на солистите е Денис Иванов.

След упорита, вдъхновена и всеотдайна работа, дойде чаканият 8 юни 2018 г. Целият ден валя из ведро. Но явно Господ е чул стотиците молби не само на артистите, но и на публиката, пристигнала в Града на липите за музикалното събитие на годината и точно в 20:00 ч. дъждът секна. Над 2000 души изпълниха Стадион „Берое“ в трепетно очакване.

В магията, която плени присъстващите, своята сила, талант, темперамент и енергия отдадоха диригент, оркестър, хор, солисти, осветители, грим, реквизит, сценични работници, „Бага-тур“-ите. Браво на всички! Браво и на озвучителите, които много вещо и внимателно осигуриха звукова среда, при която микрофоните като че ли липсваха.  Великолепните певци и артисти се раздадоха максимално и още в самото начало на представлението, събориха бариерата сцена – публика.

Пак по време на брифинг Мария Гулегина сподели, че ролята на Абигайл е по-трудна от Турандот. Освен това тя я „очовечава“, прави я не толкова и не само жестоката жена-войн, алчна за власт и за слава, но и едно наранено и пренебрегнато сърце и от съдбата и от любимия, а в крайна сметка сама избира смъртта. В това е великото изкуство, чрез различните интерпретации на музикалния текст да предадеш  цялата буря, която бушува в душата ти. Блестящ глас, красив и обемен – и във височините, и в низините, завладяваща и провокираща актриса, знаменита Мария Гулегина.

Освен великолепен баритон в ролята на Набуко – царят на Вавилон, Йонуц Паску разкри в пълнота образа на владетеля, на бащата, на каещия се обикновен човек, застанал на прага на смъртта.  Той вече е коронован любимец на старозагорската публика, която го хареса още през 2015 г. в ролята на Граф ди Луна от „Трубадур“. От тук насетне всяко негово гостуване ще бъде желан празник на високо изкуство.

Убедена съм, че  еврейският свещеник Закария на Ивайло Джуров е безспорен връх в неговата възходяща кариера. Неговият могъщ бас,  осанка, твърдост  и увереност наистина бяха двигателят на народната сила, вяра и мощ. За този съвършено изграден образ много ще му приляга наградата „Стара Загора“.

Публиката дълго и сърдечно аплодира поредното високо творческо постижение на Държавна опера Стара Загора. „Набуко“ е едно от любимите заглавия, което почти неизменно е в афиша на трупата. Първото представяне на операта на старозагорска сцена е на 17 май 1967 г. Следват постановките през 1982, 1995, 1997, 2001 и 2011 г. През пролетта на 2011 операта “Набуко” е изиграна 25 пъти пред взискателната публика на Белгия и Холандия. През 2016 година Старозагорската опера гостува с голям успех със спектакъла на операта „Набуко“ на хълма „Царевец“ във Велико Търново – в рамките на Летния сезон на българските оперни театри.  Изпълнението на „Набуко“ на стадион „Берое“ е златна страница в 93-годишната история на първата извънстолична опера в България.

Росица Ранчева