Знакови художници ще рисуват Мъглиж

От 9-ти до 16-ти юли 2018 г., в малкото балканско градче Мъглиж, ще се проведе Седмият международен пленер по живопис на тема „Мъглиж – природен и исторически феномен през вековете“. Девет са майсторите на четката, които че увековечат с изкуството си местните забележителности. Сред тях са проф. Емил Николов, кинорежисьорът Максим Генчев, Михаил Саздов, Гаяне Доброволска – от Русия, старозагорските художници  Христо Танев, Светлин Стоев и Сашо Сандев, Петя Карастоянова от София и Николай Русев от Варна.

„Мъглиж е богат на история, за която малко се знае, – каза  на брифинг кметът Господин Господинов. – Целта ни е не само да представим забележителностите на гостите на града и на младото поколение, но и са съберем необходимия фонд за изграждане на художествена галерия“.

Досега от предишните издания има вече над 100 живописни платна, които са изложени в сградата на Общината.

Пленерът стартира с водосвет за здраве и успех, който ще бъде отслужен в Мъглижкия манастир.  Следващите два дни да определени за посещение на някои от местните забележителности – Римският мост в с. Дъбово, келтското селище в с. Тулово, старата църква „Св. Арахангел Михаил“, 400-годишното дърво, „Крепостта“ в местността „Барите“ и среща с Райчо Гънчев, който е изключително забележителна личност – баща на Прабългарската школа за оцеляване „Бага-тур“, автор на исторически романи и поезия, на киносценарии, кино артист, човек с голяма буква.

11 -15 юли са отредени за творчески дни.

Откриването изложбата на новосъздадените картини е определена за 16 юли 2018 г. пред сградата на общината. Освен изложбата, още няколко събития ще се случат в понеделник-преди обед: Ще бъде отчетен  детският конкурс  за фотографии и  литературни творби на тема „Историческото наследство на моето родно място“. Очаква се да бъде открито и реставрираното Килийно неделно училище  в манастира. Стаята години наред е била затворена. При отварянето й преди няколко месеца се откриват четири големи анонимни  картини с размери 2/2.50 м., които разказват истории, свързани с Велчовата завера.  Оказва се, че те са дело на проф. Борис Данков. След откриване на училището, картините ще бъдат изложени в него.

Организатори на събитието, което се превръща в общоградски празник  са Община Мъглиж и СНЦ „Творецъ“.

Росица Ранчева