14 нови медала попълниха колекцията на старозагорските математици

„ С 3 златни, 4 сребърни и 7 бронзови медала се завърнаха младите старозагорски математици от Международния турнир „Математика без граници“. Това съобщи за dolap.bg главният организатор и координатор на турнира Любомир Любенов.

Ето имената на победителите:

Златните медалисти са:

Калоян Цветков, ППМГ „Гео Милев”, 9 клас;

Цветан Колев, СУ „Максим Горки”, 3 клас;

Павел Казаков, СУ „Максим Горки”; 1 клас.

Сребърни медалисти са:

Михаил Михов, ППМГ, 6 клас

Велислав Стоянов, СУ „Васил Левски”, 2 клас

Беатрис Паронова, 2 ОУ „П.Р. Славейков”, 3 клас.

Бронзови медалисти са:

Мирослав Минчев, ППМГ, 7 клас

Митко Бараков, НУ „Д. Благоев”, 4 клас;

Йоан Михайлов, СУ „М. Горки”, 2 клас;

Баян Елкин, 2 ОУ „П. Р. Славейков”, 1 клас.

В отборното състезание бронзови медали заслужи отборът на СУ „Максим Горки” в състав Иван Точев, Станислав Димов и Никола Стефанов;

Сребърен медал спечели отборът от Стара Загора и Скопие – в състав  Мирослав Минчев от ППМГ „Гео Милев“ и македонците Зоран Ристовски и Блаже Суклевски от Скопие.

„За мен бе чест да бъда част от триумфа на Levi Pesin  от Австралия, – сподели  г-н Любенов. – На 3 години той решава квадратно уравнение, а  на 11 – спечели 3 златни медала в Несебър“.

За пета поредна година Община Несебър бе домакин на Международния турнир „Математика без граници“. Той се проведе от 30 юни до 2 юли 2018 г. под патронажа на кмета Николай Димитров. В престижното състезание  участваха 1370 ученици от 1 до 12 клас от 15 страни.

В продължение на два дни български и чуждестранни ученици от Австралия, Азербайджан, Виетнам, Иран, Казахстан, Китай, Киргизстан, Македония, Малта Русия, Румъния, Турция, Узбекистан, Филипините се конкурираха при решаването на сложни задачи.

Най-добрите в турнира бяха наградени на специална церемония на амфитеатъра в старата част на града. Най-атрактивната награда бе купата на кмета на Несебър. Тя бе връчена от зам.-кмета Виктор Борисов на математика от Виетнам Тран Нгуен.

Заради организационната и мотивиращата си роля  в успешното провеждане на “Математика без граници“ бяха отличени учителите Шахла Алиева от Азербайджан и Адрияна Тодорова от Македония.

Организатори на турнира „Математика без граница” са Педагогическа асоциация „Математика без граници”- България, Научно-образователен център „Inovation” – Казахстан, Община Несебър и СУ „Любен Каравелов“. Гост на събитието беше Керим Аксен – вицеконсул на Генералното консулство на Република Турция в Бургас.

Поздравителни адреси бяха получени от президента на Република България Румен Радев, от министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, от посланика на Република Казахстан Тимиртай Избастин, от посланика на Република Азарбейджан д-р Наргиз Гурбанова и от кмета на Община Несебър – Николай Димитров.

Росица Ранчева