Румънският баритон ЙОНУЦ  ПАСКУ ще бъде Набуко на стадион „Берое“ в Стара Загора

На 8 юли от 21:00 часа на стадион „Берое“ Държавна опера – Стара Загора ще представи суперпродукцията на операта „Набуко“  от Джузепе Верди. „Опера на стадиона“ по идея на директора на Старозагорската опера Огнян Драганов, ще се състои за трета поредна година. Успешното начало бе положено през 2016 със спектакъла на операта „Аида“, включен в националните празненства по повод 100 години футболен клуб „Берое“. През 2017 зрелищната продукция на операта „Кармен“ с оперната прима и артистичен директор на Старозагорската опера Веселина Кацарова превърна знаковото събитие в емблема на лятната музикална програма на „града на липите“ и на България.

Тази година – изборът за „опера на стадиона“ е грандиозното вердиево заглавие „Набуко“. Знаменитата руска оперна дива Мария Гулегина ще гостува на 8 юли в своята емблематична роля на Абигайл – роля, която й донася непреходна международна известност в продължение на две десетилетия и зашеметяващи изяви по най-престижните световни оперни сцени. В ролята на Набуко ще се представи румънецът  Йонуц Паску. Чаровният баритон е добре познат на старозагорската публика от незабравимите участия на певеца в два спектакъла на операта „Трубадур“ на сцената на Старозагорската опера. През 2016 година Йонуц Паску участва заедно с Цветелина Василева в заключителния гала концерт „Музиката на Европа и Балканите“ на Фестивала на оперното и балетно изкуство в Стара Загора. През 2013 година, пее заедно с Мария Гулегина в спектакъла на операта „Набуко“ на сцената на оперния театър в Салерно – Италия.
Баритонът ЙОНУЦ ПАСКУ завършва Университета за музика в Букурещ през 2001 г. и на 23 години започва своята артистична кариера в Операта в Констанца с успешни дебюти в главните баритонови роли от оперите „Дон Жуан“ от Моцарт и „Бохеми“ (Марсел) от Пучини. Натрупва бързо солиден оперен репертоар с поредица от дебюти в различни роли от оперите „Трубадур“ (Граф Ди Луна), „Сватбата на Фигаро“ (Фигаро), „Мадам Бътерфлай“ (Шарплес), „Селска чест“ (Алфио), „Кармен“ (Ескамилио), „Вълшебната флейта“ (Папагено), както и в оперетите „Прилепът“ (Д-р Фалке, Айзенщайн) и „Страната на усмивките“ (Густл). В репертоара на певеца влизат още ролите на Жорж Жермон от „Травиата”, Симоне Боканегра, Набуко, Риголето от едноименните опери на Верди, Енрико Аштън от „Лучия Ди Ламермур” на Доницети, Скарпия от „Тоска” на Пучини, Евгени Онегин от едноименната опера на Чайковски и други. Гастролира в Холандия, Германия, Корея, Италия, Македония, Унгария, Албания, Израел, САЩ. През последните няколко сезона е постоянен гост-солист в спектакли на Израелската национална опера в Тел Авив, където изпълнява ролите на Жорж Жермон, на Енрико Аштън, Набуко, Ренато, Шарплес, Марсел и Шонар и др.
От октомври 2005 г. Йонуц Паску е солист и водещ баритон на Националната опера в Букурещ. Паралелно с активната си певческа кариера, завършва успешно и дирижиране в Консерваторията „Джузепе Верди“ в Милано.
През сезон 2007-2008 е стипендиант на Фондация „Central & Eastern Europe Musiktheater“, спонсорирана от Deutsche Bank Foundation и Министерството на образованието, изкуствата и културата в Германия.

Билети за спектакъла се продават на касите на Старозагорската опера и онлайн и в разпространителската мрежа на eventim.

Осигурен транспорт за организирани посещения (минимум 30 души). Информация и заявки – тел. 0888 939 900. Имейл: marketing@operasz.bg

Опера на стадиона 2018 – видео

Мария Гулегина и Йонуц Паску – Дует на Абигайл и Набуко – видео