В очакване на „Набуко“ на стадион „Берое“ с Мария Гулегина

Трескава подготовка кипи в Старозагорската опера. Поводът е предстоящия грандиозен спектакъл на операта „Набуко“ на 8 юли, от 21.00 часа на стадион „Берое“  с участието на знаменитата оперна певица Мария Гулегина. За трета поредна година Опера на стадиона привлича вниманието на меломани, зрители от различни възрасти и широк спектър на интереси и предпочитания от цяла България. Специално заради Мария Гулегина ще пристигнат в Стара Загора и нейни почитатели от Русия и различни европейски страни.  Спектаклите на открито имат своето неповторимо очарование и уникалност. Директорът на Държавна опера-Стара Загора Огнян Драганов неведнъж е демонстрирал като режисьор своя творчески размах и смелост при осъществяването на мащабни продукции. И този път няма да липсват ефектни зрелищни сценични решения, както и допълнително подсилване на визуалната и звукова картина с участието на хора и оркестъра на Държавна опера-Бургас и съставите на няколко непрофесионални хорове от Стара Загора и региона. Около 300 души са участниците в спектакъла на операта „Набуко“ на стадиона.

Най-вълнуващо и очаквано е първото гостуване на българска сцена на великата руска оперна звезда Мария Гулегина, която ще изпълни ролята на Абигайл. Блестящият румънски баритон Йонуц Паску ще бъде в ролята на Набуко, а великолепните солисти на Старозагорската опера Ивайло Джуров, Ивайло Михайлов, Петя Петрова и Нина Димитрова ще партнират на звездните гости в ролите на Захария, Измаел, Фенена и Анна. Участват още оркестърът и хорът на Държавна опера-Стара Загора, както и представители на Прабългарска школа за оцеляване „Бага-Тур“. Спектакъла ще дирижира Ивайло Кринчев. Хормайстор  Младен Станев. Сценичната адаптация е на художника на Старозагорската опера Тодор Демеров, дизайнер на костюмите на солистите е младият и талантлив костюмограф  Денис Иванов.

„За първи път съм в България, никога преди не съм била тук. За мен участието ми в спектакъла на операта „Набуко” в Стара Загора е много отговорно. България се слави с огромни оперни гласове. Пяла съм през 1989 г. с Гена Димитрова, бях в състава на младите оперни певци в Ла Скала тогава, когато тя беше в състава на титулярите. Много е отговорно да пея в Родината на Гена Димитрова – некоронованата кралица в тази роля, вълнуващо и трепетно е за мен. Не обичам да пея с микрофон, той изравнява гласа, няма я свободата на оперния глас. Много харесах костюмите на младия костюмограф Денис Иванов и съм радостна, че ще пея заедно с Йонуц Паску, с когото сме били на една сцена преди години в Салерно, Италия” – това каза голямата оперна звезда Мария Гулегина днес в началото на пресконференцията пред медиите в Пресклуба на  БТА в Стара Загора.

За баритона от Румъния Йонуц Паску участието му в ролята на Набуко в предстоящия спектакъл на стадиона е задача „много по-трудна, отколкото изява на сцената на оперния  театър. Винаги идвам с удоволствие в Стара Загора и мисля, че Операта в града ви се развива много бързо и впечатляващо. От последното ми гостуване преди повече от година сте направили невероятни спектакли, Операта се е разраснала като екип и като качество на работа. Трябва да се говори за добрия пример, за постиженията в оперното изкуство”- категоричен бе Йонуц Паску.

Басът Ивайло Джуров не скри чисто човешкото си вълнение, че ще пее на една сцена с Мария Гулегина, „….която съм гледал през 1994 г. във Виенската опера, бях на 20 г. и бях правостоящ. Никога няма да забравя този глас и това потресаващо нейно изпълнение. Нека всички подкрепим тази хубава идея за Опера на Стадиона и нас, артистите, участващи в нея, защото го правим с огромно желание и огромна любов” – каза Ивайло Джуров.

За Денис Иванов – младият дизайнер на костюмите на солистите в главните роли на „Набуко” това е първата работа по голямо оперно заглавие.”Ще видите една класическа постановка. Ще видите древен Вавилон в най-красивия му вид. Костюмите за артистите в главните роли в „Набуко” са съобразени с огромното пространство на Стадиона – нужни са им яркост, размер, богатство, които съм се стремил да им дам”.

„Не е лесно да се прави опера на стадиона, не е лесно да се събере такъв блестящ състав солисти. Изключително сме благодарни за подкрепата на Община Стара Загора – вече трета година, в осъществяването на спектакъла на Стадион „Берое”. Нека всички, които дойдат в неделя вечер знаят и изтъкват, че ще гледат не просто „Набуко”, а Мария Гулегина в „Набуко” – бяха думите на директора на Държавна опера-Стара Загора Огнян Драганов, който е и режисьор на постановката.

До сцената, като едно от най-главните действащи лица в предстоящия спектакъл ще бъде главният диригент на Операта проф.Ивайло Кринчев. Вече трети път той ще дирижира спектакъл в трудните условия на откритото пространство на стадиона. „Голямо предизвикателство по отношение на звуковата картина. „Набуко” е заглавие, което „изисква” своя темперамент и нюанс. Верди е близък до нашата чувствителност и що се касае до оркестъра ще вложим всичко от себе си зрителите да се чувстват комфортно и да не им липсва нищо – като в оперна зала”.

 Билети за спектакъла се продават на касите на Старозагорската опера и онлайн и в разпространителската мрежа на eventim.

Осигурен транспорт за организирани посещения /минимум 30 души/

Информация и заявки – тел. 0888 939 900

Имейл: marketing@operasz.bg

Снимките са на Рад Димитров