Уникални документи на Държавен архив – Стара Загора в юбилейна изложба

На 3 юли  в Художествена галерия – Казанлък бе открита веществено-документална изложба, посветена на подвига на обединената чета на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Изложбата бе организирана от НПМ „Шипка – Бузлуджа“, Художествена галерия – Казанлък, със съдействието на РИМ – Варна, РИМ – Сливен, РИМ – Русе и Държавен архив – Стара Загора.

За първи път от фонда на Държавен архив – Стара Загора излизат, за да бъдат показани в Казанлък два автентични документа, свързани с четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Единият е Акт по полагането на основния камък за паметник на връх Бузлуджа в чест на войводата Хаджи Димитър и неговите четници, загинали в боя при върха. Този документ е бил издаден в 4 екземпляра, като единият от тях е положен в основите на сегашния паметник на Хаджи Димитър на връх Бузлуджа. Единственото хартиено копие, за което е известно, че е запазено от 1898 година досега, е съхранявано в Държавния архив в Стара Загора и за първи път напуска неговия фонд, за да бъде част от изложбата, наречена „150 години подвиг и памет”.

Вторият уникален документ, който също за първи път излиза от Държавния архив, е списък с имената на четниците на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Направен е от крънския свещеник Иван Стоянов. Той събрал имената на 119 четници, най-младият от които е на 19 години, а най-възрастният – на 39 години. При възпоменателното честване на Хаджи Димитър и четниците на връх Бузлуджа през 1885 година майката на войводата допълва още 4 имена, дописани в списъка.

Личните оръжия – револверните саби на двамата войводи, са един от основните акценти в историческата експозиция, подредена в Художествена галерия – Казанлък. Оръжието на Стефан Караджа идва от Русенския исторически музей, където се съхранява, а на Хаджи Димитър – от Варненския музей.

Изложбата бе представена от  директора на НПМ „Шипка – Бузлуджа“ – д-р Чавдар Ангелов, в присъствието на областния управител на Стара Загора – Гергана Микова, проф. д-р Петко Ст. Петков и командира на 61 Стрямска механизирана бригада – бриг. ген. Пламен Йорданов.

Честванията на годишнината започват именно с тази юбилейна изложба. В нея се показват още интересни литографии от фондовете на Исторически музей – Сливен, картини и артефакти от фондовете на НПМ „Шипка-Бузлуджа”. По време на откриването на експозицията бе представен и юбилеен вестник със заглавие „…Дойде като буря, като сън премина…”, съдържащ материали и статии от известни учени историци и музейни работници. Уникалното на това издание е, че всеки екземпляр от тиража има собствен номер, което го прави единствен. Тиражът на изданието е 2000 броя и ще се разпространява безплатно.

На 14 юли ще бъде кулминацията на тържествата. В 9:30 ч. пред барелефа на Стефан Караджа в Казанлък ще бъдат поднесени цветя. На връх Бузлужда в 11 часа програмата за отбелязването на годишнината започва с панихида в памет на загиналите и тържествено слово, следва поднасяне на венци и цветя, още и валидизиране на пощенска карта, освещаване на обреден курбан. Всички зрители ще могат да видят оригиналната възстановка „150 години Бузлуджанска епопея“. В 12:30 ч. започва Народен събор-надпяване „Балканът пее хайдушка песен“.

Събитията в програмата в този ден са под патронажа на Вицепремиера и на Министър на отбраната на РБ Красимир Каракачанов.

За първи път организирано поклонение пред паметта на войводата и неговите четници на вр. Бузлуджа става през 1883 г. До този момент по своя инициатива само хора от съседните села със свещеник изпълнявали християнски заупокой на загиналите герои. През тази и следващите две години присъствала и Хаджи Маринка Асенова – майката на Хаджи Димитър, която била носена на ръце по стръмните пътеки от младежи-родолюбци. През юли 1885 г. присъствието й било използвано от Захари Стоянов за повдигане на емоционалния градус и сломяване съпротивата на антисъединистите.

Снимките и информацията са ни предоставени от Държавен архив – Стара Загора