Да се вгледаш в… 26 различни души в изложбата „Рисунка и малка пластика“

22-ра поредна изложба „Рисунка и малка пластика“ на художниците, членове на СБХ – клон Стара Загора.

26 автори – Петър Петров, Пламен Иванов, Валентин Дончевски, Никола Москов, Гергин Гергинов, Владо Кондарев (Чирпан), Мария Петкова, Валентина Малешкова, Иван Арабаджиев, Ирина Колева, Наньо Иванов, Ваня Желева, Панка Трингова, Нено Бакалски, Злати Златев, Милен Алагенски, Павел Михов, Делян Бакалски, Иван Киряков, Росица Попчева, Красимир Младенов, Музафер Мехмед (Чирпан), Димо Димов, Светлин Стоев, Райчо Чакъров, Румен Петков.

102 творби!

7 от авторите са отличени за участието си в изложбата с грамота – Росица Попчева, Красимир Младенов, Музафер Мехмед (Чирпан), Димо Димов, Светлин Стоев, Райчо Чакъров, Румен Петков.

Това е визитната картичка на новооткритата в зала „Байер“ изложба. Зад имената и цифрите, посочени по-горе, в изложбата има много, много красота. „Благодаря ви, че показвате сетива и ценностна система. Силно, искрено, изповедно е това, което виждаме“ – каза Диана Атанасова, началник отдел „Култура“ в Община Стара Загора при откриването на изложбата и преди връчването на грамотите.

Не просто оживен, не само вдъхновен – озарен беше доц. Злати Златев, председател на СБХ – клон Стара Загора в уводните си думи. И с право, защото изложбата е много силна и много нежна едновременно. „Рисунката е първичната. Тя обозначава, не назовава. Рисунката е първичният знак, тя е виталност и емоция“ – каза доц. Злати Златев и прочете много красиви думи за рисунката от големия български художник Румен Скорчев. – „Само тези, които искрено обичат изкуството, знаят цената и магнетичната сила на рисунката. Най-съкровеният акт на художника. Дверите към недостъпния му свят. Неговата изповед! Заради тази нейна истинност всеки опит за обясняването и подреждането й в нишите на изкуството опустошава първичната виталност на това чудо, чиито корени са назад в пещерата на кроманьонеца“.

Детските рисунки могат да разкрият мисли и страхове, за които възрастният няма как да се досети, а самото дете не може или не желае да изрази с думи. Затова те често се използват от психолозите при разговорите с малчуганите, а и от родителите, за да опознаят по-добре своите деца. Детската рисунка има стойността на „психограма“ за детската душа, коментират психолози. С рисунките си детето разкрива отношението си към света, опита си –  това, което е почувствало и така, както го е преживяло.

И понеже художниците (и те част от артистите) са децата на Живота и Вселената – вижте непременно изложбата в зала „Байер“. Интересно е да се вглежда човек в 26 различни души. В светлината и в сенките. В цветовете. В движението на ръката, рисувала емоцията.

Дори и утвърдени художници като Роси Попчева, които за първи път се опитват в рисунката, представят свои творби и участват в изложба. И се оказва, че са направили изключително успешен експеримент.  А ветерани като Валентин Дончевски и доц. Злати Златев разгръщат таланта си и в рисунката в големи и въздействащи платна, защото винаги, винаги имат какво да кажат с нея. Изключително постижение в изложбата са малките пластики на Светлин Стоев – един автор, който познаваме като живописец. И пластиките му са като картините – сурови и първични, но със свой собствен език.

Всеки един от участниците има много достойнства. Изложбата е светла, слънчева, но и разхладителна като усещане.  Чудесна жанрово за жаркото лято на Стара Загора! Едно кътче хладина и свежест!

Уляна Кьосева