Старозагорски архитекти вдигнаха изложба със свои творби

На 2 юли 2018 г. , в южната алея „Стара Загора“ на парк „5 октомври“ се откри представителна изложба на старозагорските архитекти. Върху 12 цветни табла са представени някои от най-интересните и иновативни архитектурни проекти на около 20 автори. Повечето от тях са реализирани, както в областния град, така и на територията на цялата страна и в чужбина. Някои от работите са на колективи, други на отделни автори.

„Това е представителната картина на работещата  архитектурна колегия в момента в Стара Загора, каза за dolap.bg председателят й арх. Петър Киряков. – Сред тях са както колеги с по-дълъг стаж, така и млади хора. Имаме и второ поколение архитекти, което е много радващ факт. Това са архитектите Паскалев и син, Петър Бакърджиев и синове, Иван Иванов и дъщеря, Иван Георгиев и син, моя милост и син. Имаме колеги, които работят в чужбина – в Германия, в Токио, Франция, Италия, САЩ и др.  110 са членовете на Камерата на архитектите от област Стара Загора, която е най-добрата в България“, категоричен е арх. Петър Киряков.

„Изложбата респектира с показаните ваши постижения, каза при откриване на експозицията Диана Атанасова, началник на отдел „Култура“ в Община Стара Загора. – Вашият труд се вижда и високо оценява, както от общинското ръководство, така и от гражданите на Стара Загора. Неслучайно нашият град е обявен за най-доброто място за живеене, град  който показва най-високи темпове на развитие, най-зеления град. Това е и благодарение на вас, за което ви благодаря. Надявам се, творческите ви планове и занапред да позволят да инвестирате много време, ресурс, енергия  и емоции в бъдещето на нашия град“.

Диана Атанасова специално благодари за активната обществена позиция на арх. Петър Киряков, председател на Камарата на архитектите в Стара Загора и на арх. Иван Иванов – председател на Съюза на българските архитекти, клон Стара Загора, за успешната съвместна дейност с Общината. Тя огласи намерението на отдела, след успешно приключване на мащабните проекти, които в момента се изпълняват, да се кандидатства пред редколегията на списание „Архитектура“ за специален брой, посветен на Стара Загора, което ще бъде комплимент и за града, и за архитектите му.

В приветствието си арх. Иван Иванов обобщи, че „за пореден път се показва хубава и  високо професионална изложба, която подаряваме на старозагорското гражданство, да я разглежда внимателно и да разбере колко е сложен трудът на архитекта“.

Изложбата се реализира със съдействието на Община Стара Загора и ще отстане през цялото лято.

Росица Ранчева