Нови 750 епиграми и 150 луди стихотворения събра в книга бардът Митко Динев

В първите дни на м. юли т.г. ще излезе от печат новата книга на барда Митко Динев „Фсьоню“. Тя съдържа действително само нови, неиздавани досега 750 епиграми  и 150 луди стихотворения, част от които са публикувани във Фейсбук.

„Книгата се казва „Фсьоню“, което в моя стил означава всичко ново, обясни за dolap.bg най-веселият български поет. –  Това е книга, която съм съчинявал през последните 5-6 години и я издавам след 6 години мълчание. „Фсьоню“ е книга, която като я писах съм се смял до сълзи. Много е смешна. Първата й част съдържа 750 епиграми, разположени на около 300 страници. На останалите 150 страници са стихотворенията. Общо изданието е 500 страници. Твърде обемна е, но за мен това е нормално. Моите книги са дебели, защото пиша бързо и не се лаская от мисълта, че с епиграми пестя декари гори“.

Митко Динев научно изясни, че епиграмата е кратък жанр, при  който в четири реда се развива действието. Има завръзка, развитие на действието, герои и накрая, в четвъртия ред при развръзката, всичко се сгромолясва  и настъпва неочакван край. Ако това нещо се постигне в епиграмата, значи е хубава. Като всеки весел жанр и този има своите недостатъци, защото когато веднъж го прочетеш, четейки го повторно ти става четири пъти по-несмешен. Ако трети път го четеш – става девет пъти по-несмешен… Геометрична прогресия. То е като при вица: Научиш ли го веднъж – не е интересен, но пък удоволствие е да се засмееш.

Според автора, при новосъздадените епиграми е наблегнал на философски умотворения и на „невчесаните мисли“.

„100 от 150-те стихотворения са преразказани цинични, но много весели вицове, декларира г-н Динев. – Трябва да се знае, че цинизмът не е в думите, а в деформираните човешки отношения. Разбрах, че тези вицове, които са умрели и забравени от хората, сега предизвикват отново усмивки. Те са написани вече в рими по начин, който определено на мен ми харесва. Уверих се, след публикуването на някои от тях във фейсбук, че също са интересни на читателите“.

Илюстрациите са отново на скандалния Светлин Стоев, а корицата – на мъдреца художник-наивист Стайо Гарноев.

„Книгата надали ще се продава в книжарниците, защото много се оскъпява – сподели Митко Динев. – Моите книги разпространявам сам, при представяне и концерти в различни градове. Книгата е 500 страници и струва само 15 лева. Всеки може да я получи по Еконт, ако ми изпрати координатите си на лични съобщения“.

За читателите на dolap.bg – две нови епиграми:

Тъй от векове

във двете полушария

лошо се живее –

най-добре в България.

 

Казвам на блиц

и с охота

най-тъпия виц

е животът!

През 2000 г. Митко Динев издаде първия си сборник с епиграми „Цирк „България“. Три години след това излезе второ преработено и допълнено издание. През 2005 г. бардът ощастливи почитателите си с ново обемно томче „ПроЗтотии“ и… замълча. През това време издаде три албума „Бюлетень об уравне реки Дуная в сантиметрах“, „Псевдо“ и „Записки от пансиона на самотните души“. Неговият моноспектакъл „За секса, политиката и други просташки неща“, изпълнен от актьора Николай Урумов има над 150 представления в цяла България.

Чак през 2016 г. Митко Динев издаде прозаичната си книга „Няма нищо лошо в това да се прави понякога и добро“.

На добър час на “Фсьоню“!