Прочут художник маринист – възпитаник на Основно училище „Кирил Христов“

На 14 юни 2018 година в Художествената галерия в Стара Загора беше открита изложба на Марио Жеков – 120 негови ескизи и картини във връзка със 120 години от рождението му.

Името на Марио Жеков е включено и в току-що излязлата от печат книга „С български дух и европейска мисъл“, представяща биографични разкази за именити старозагорци.

Неговото име носи и малка улица в близост до Основно училище „Кирил Христов“. То е наследник на училище „Разсадна градина“, чийто възпитаник е Марио Жеков. През 1904 г. в първо отделение на добре известното на старозагорци образцово „Пипиниерско училище“ са записани 69 деца, някои от които по-късно оставят имената си в „златната книга“ на България. В този огромен за днешните представи клас започват образованието си: Никола Бонев, бъдещ професор по астрономия при БАН, основател и председател на Българското астрономическо дружество; племенницата на Иван Вазов, дъщеря на по-малкия му брат д-р Киро (Кирко) Вазов – Събка Вазова; сестрата на Гео Милев Евгения Касабова и Марин Жеков, по-известен като Марио Жеков.

Първата изложба на талантливия художник в родния му град е през 1928 г. в сградата на театъра. Неспокойният му дух, винаги търсещ предизвикателства, стремежът към пресъздаване на вълнуващи пейзажи го отвеждат далеч от Стара Загора. Където и да живее, не пропуска след Лайпциг, Прага, Будапеща или София да покаже новите си творби и в родния град. Така неговите съграждани имат възможност да се насладят на красотата и вълшебството на Черноморието и Адриатика, Кавала и о-в Тасос, възрожденската атмосфера на Трявна и Карлово…

Щастливи сме, че и днес, 120 години след неговото рождение, можем отново да се докоснем до изкуството на Марио Жеков.

Мариана Тодорова, учител по история в ОУ „Кирил Христов“