Нови експонати обогатиха музейната сбирка „Кирил Христов“

С нови 25 експонати се обогати музейната сбирка „Кирил Христов“ в едноименното старозагорско училище.

„На 29 юни 2018 г. посетих дома на г-жа Невена Христова, внучка на именития ни съгражданин, поета Кирил Христов, Почетен гражданин на Стара Загора и патрон на нашето Основно училище „Кирил Христов“. Госпожата за пореден път дари ценни вещи, свързани с дядо й, които да намерят място в откритата на 22 март 2018 г. музейна сбирка.“ Това уточни за dolap.bg Здравко Мочев, учител по български език и литература.

„Това, което сега г-жа Христова ни предостави са 17 книги – първи авторски издания на поета, както и негови преводи на известни заглавия като „Ад“ от Данте Алигиери, „Фауст“ на Гьоте, „Манфред“ на Байрон и др. Има и по-нови издания на негови по-малко популярни романи и други произведения“.

Част от дарението на г-жа Христова е оригинална рисунка на голямата чешка художничка Инка Мърквичкова. Кирил Христов пребивава в Прага през 1930 г. Възхитен от красотата на старинната столица, той написва 40 сонета със заглавие „Симфония от Прага“.

В очи ми чисто злато се отмива.

О, Праго, северен славянски Рим,

потънал в патина, в омара, в дим,

ти сън на яве си -легенда жива.

Инка Мърквичкова, племенница на изключителния творец – художника Иван Мърквичка, създава графики и рисунки по стиховете на Кирил Христов за Прага.

Един от най-хубавите портрети на Кирил Христов е този на Мърквичка, живял и творил дълги години в България.

Сред новите експонати са работни варианти – ръкописи на неговите преводи на „Ад“ от Данте Алигиери – работен на печатната му машина, вече част от музейната сбирка, също дарение на Невена Христова. Ценни репродукции на фотографии представят  Кирил Христов и неговия син Владимир Христов, бащата на Кирил Христов – Христо Букурещлията, който също е старозагорец, богат търговец и родолюбец, убит по време на Руско-турската война на 31 юли 1877 г. при опожаряването на града. Сбирката разполага със снимка, копие на  знаменитото писалище на поета, което може да бъде видяно в дома му.

Невена Христова е обещала за училището личния библиотечен шкаф на Кирил Христов с част от книгите, които се съхраняват в момента в него. В болшинството това са книги на поета и на сина му – академик Владимир Христов.

Наистина уникална е музейната сбирка на класика на българската литература, големия Кирил Христов. Тя вече наброява над 150 оригинални творби и репродукции от и за патрона на елитното старозагорско училище. Ръководството му обсъжда варианти, тя да бъде с отворени врати не само за учениците и родителите на школото, но и за всички, които искат да се докоснат до живота и творчеството на този забележителен български творец. Сбирката се намира в галерията от стенописи на великите български царе, което също представлява интерес.

Росица Ранчева