Започва изграждане на кухненски блок към Социалния център при църквата „Св. Отец Паисий“

От настоящата седмица започва градежа на кухненски блок към Социалния център на църквата „Св. Отец Паисий“ в старозагорския квартал „Зора“. Той се намира в двора на храма. Ще бъде с размери 30-40 кв. м. и ще е продължение на сградата на юг и с топла връзка с нея. Проектът е дарение от арх. Иван Иванов. Надеждата е до тази есен поне в груб строеж сградата да е готова.

„Всички необходими съгласувания с ресорните институции са направени, съобщи за медията ни отец Йордан Карагеоргиев. – Има строителна фирма, която се ангажира с изграждането на сградата. Засега има желаещи да участват в строителните дейности. Има и материали. По-голямата част от нашите хора не разполагат със средства, а само с добри сърца. Имаме жени, които на доброволни начела ще подготвят, приготвят и раздават храната. Сред тях са и професионални готвачи. Онези, които имат желание и възможност да помогнат, биха могли да сторят това с парични средства или с продукти за приготвяне на храна. Трябва да се закупи професионална техника, големи фризери, хладилници  и пр. Целта е храната да се приготвя на място. В момента има записани 40 души, които получават ядене в неделя. Идеята е бройката да стигне 100, тъй като нуждаещите се са не само от квартала, а от целия град. Другата цел е социално слабите да получават храна не само веднъж, а няколко пъти през седмицата“, обясни отецът.

Храмът „Св. Отец Паисий“ беше осветен на 19 юни 2008 г. Преди три години към него се изгради социална сграда.

„Идеята ни първоначално беше, в едно от помещенията на социалния дом да устроим кухненския блок, за да икономисваме средства за приготвянето на храната, с които да увеличим бройките на хората, които да я получават, уточни отец Йордан. – Сградата е 100 кв. м. и вече е напълно заета с дейности. Там имаме неделно училище за деца и за възрастни, логопедичен кабинет, компютърен кабинет, училище по пиано, православни психолози и лекарски кабинет, юристи, които дават безплатни съвети. Голямата зала е претоварена от дейности. След служба, в нея се събират миряните за събеседвания по различни вълнуващи ги проблеми. Правят се прожекции на филми. Идеята е  от есента всяка седмица да се отслужва Акатист към Св. Спиридон Тримитунски Чудотворец, чийто втори престол е в църквата. Той е покровител на хора с нападение на нечисти духове,  с  психични проблеми  и др. Акатистът ще се извършва пред една 160-годишна икона, за която все повече хора говорят, че са получили особена благодат. В залата ще се прожектират православни  документални и игрални филми“, обясни отец Йордан Карагеоргиев.

Росица Ранчева