Небесните си покровители Св.св. Козма и Дамян отпразнува едноименния Дневен център

Българската православна църква е определила 1 юли за отдаване на почит към светите братя безсребърници Св.св. Козма и Дамян. В параклиса „Св.св. Козма и Дамян“ към Дневния център за хора с ментални проблеми в Стара Загора празникът бе ознаменуван със света божествена литургия, отслужена от предстоятеля на Божия дом отец Йордан Карагеоргиев и събратята му отците Иван Генов и Живко Желев.

„Няма нищо случайно, каза отец Йордан.- Не е случайно, че преди повече от 10 години Бог даде благодат на тогавашния архиерей Галактион, който благослови тези светци да бъдат покровители на нашия малък параклис. Параклисът наистина е малък, но духовният му заряд  е изключително голям. И той се задвижва тогава, когато дойдат хора с нужда, каквито тук има изключително много. Тук е една от най-болезнените струни на цялата Старозагорска област, защото хората, които ни посещават, идват с притеснение, идват с надежда и смирение. Нещо, което ни липсва в ежедневието. А смирението е това, което ни прави по-мъдри. Защото, както казват светите отци, смирението изчиства окото на душата, което е сърцето. И то, сърцето, кореспондира пряко с Божията благодат.

Нека да осъзнаем, че имаме поредната милост, защото всеки храм, всеки параклис е Божие присъствие, Божия връзка с хората, които търсят неговата подкрепа.

Тепърва светите братя Козма и Дамян ще помагат на всички, които с вяра идваме на това малко, но свято място. Те ще носят и своята благодат на всеки, който наистина осъзнае колко    много могат да ни бъдат полезни в нашите физически и духовни потребности.

Имаме много чудотворци, много безсребърници, но светите Козма и Дамян са едни от най-известните на народа ни. Това показва още веднъж, че в своето благочестие, те са помагали през всичките векове и затова народът ни особено почита този днешен празник“, сподели в заключение отец Йордан.

Последва пречистяване, помазване с елей и раздаване на нафорка.

В големия салон на Дневния център, където се събраха всички потребители на услугата, доброволци, които работят с тях, гости и приятели, отците отслужиха водосвет за здраве и поръсиха всички участници в събитието.

„Науката може да ни даде огромна информация. Ние влизаме в дебрите на космоса и океана, но много малко познаваме себе си, каза Гинка Михайлова, директор на Дневния център.- Единственото място, където можем да се научим на малко добро и на смирение, където наистина можем да почувстваме друг вид радост, е в тези беседи и служби, които отец Йордан води. На духовната психотерапия, колкото и да не е уважена в България, положихме началото благодарение на отец Йордан, за което безкрайно Ви благодаря, отец. Благодаря и на нашите небесни покровители Св.св. Козма и Дамян, защото без тяхното застъпничество нито параклисът щеше да съществува, нито ние всички щяхме да сме събрани. Благодаря на всички, които днес са отделили от времето си – доброволци, приятели, хора които ни подкрепят в не толкова излишно за тях време, но всеки е намерил начин да отдели частица от душата  и сърцето си и да го посвети на нашите потребители и на нас.

Благодаря на колегите, които всеотдайно работят. И аз с гордост мога да заявя, че имам едно голямо семейство, с което съм подкрепена във всеки момент. Благодаря на потребителите и им пожелавам да са здрави, устойчиви и щастливи!

Нека свети Козма и Дамян да помагат на всички“! – каза г-жа Михайлова.

Последва приятелска среща на кафе, сладки приказки и сладкиши, която премина в празничен обед и парти в ресторант „Тифани“.

Росица Ранчева