Лъвицата и лъвчето от герба на Стара Загора майсторят майстори на мозайката

Трето национално биенале „Мозайката днес“ се провежда в Стара Загора от 29 юни до 2 юли т. г. Организатори са Община Стара Загора и Арт „Мозайка“.

„Събитието е уникално за България, защото освен в Стара Загора, никъде другаде не се е случвало“. Това съобщи по време на церемонията на откриване на изложбата Стойка-Тони Матева, на която принадлежи идеята и която е главно действащо лице за провеждането на форума. “Стара Загора е с богато археологично наследство от мозайки. За нас е гордост, че сме продължители на предците си и можем да покажем мозайката днес такава, каквато я чувстваме“.

Участниците в биеналето са Антоанета Стоименова от София, Петя Мод – от Велики Преслав, Николина Георгиева- Пазарджик, Милка Ботушева -Сливен, Васка Атанасова – Брацигово, Радка Маркова -Петрич, Мария Жейнова – Варна, Стойка-Тони Матева   и   Иван Иванов от Стара Загора, Иван Монев – София, Йорданка Ружина – Пловдив, Петър Вуйошевич и  Снежана Вуйнов от Сърбия.

В изложбата са представени 26  изящни творби с различни сюжети, техники и материали.

По традиция по време на Биеналето всички участници заедно изработват една обща творба, която остава в Стара Загора. Тази година те ще направят мозаечно пано „Лъвица кърмеща лъвче“ по оригинала на уникална каменна плоча от ІХ-Х век, открита в района на днешна Стара Загора. Това е и основния елемент от съвременния герб на града. Приложниците ще работят с червен африкански гранит, с което максимално ще се доближат до оригиналния цвят на каменната плоча.

Припомняме, че участниците във второто биенале изработиха парадната икона за новия православен храм „Свети Игнатий Старозагорски“ . В първото издание паното   „Щастлива зора“ бе предназначено за Международния младежки център.

За dolap.bg Стойка- Тони Матева обясни, че съвременната мозайка се отличава значително от мозайката, която сме свикнали да виждаме при археологическите разкопки. Тесерите, са отделните елементчета, от които се прави мозайката. Сега те могат да са от естествен камък, от смалти, стъклокерамика. Това са съвременни материали, които не подлежат на разрухата на времето, нито се влияят от различните климатични и температурни промени. Като цветова гама се предлагат над 22 000 нюанса. Това дава възможност да се работи безкрайно. Не случайно във Ватикана от стотици години има създадена специална работилница, където всички значими творения   на наше време се изработват от такава мозайка, за да са непреходни.

„Съвременните материали, с които работим, са обширни. Използват се всички природни и естествени материали – стъкло, мрамор, гранит, стъклокерамика, пластмаса. Мозайка се прави включително и от коркови тапи, -обясни Стойка Матева. – Тази година паното, което ще сътворим, ще бъде по оригиналния размер на плочата 70/120 см. Ще я изпълним с труден материал – африкански червен гранит в няколко нюанса, за да можем да се доближим максимално до оригинала. Ще работим по стара – огледална техника, така както са работили преди хиляди години. Тази техника гарантира максимално доближаване до оригинала.

Тъй като лъвицата с лъвчето е основният елемент в герба на Стара Загора, ние ще я изложим в сградата на общината, а след това ще бъде монтирана там, където ръководството реши“.

Диана Атанасова началник на отдел „Култура“ поздрави участниците в биеналето и им благодари за отзивчивостта да участват в творческия форум. Специална благодарност тя отправи към Стойка Матева за постоянството към реализиране на прекрасната идея, както и за надграждането й.

Благопожелание към творците отправи и доц. Злати Златев -председател на Представителството на Съюза на българските художници Стара Загора.

Изложбата във фоайето на Общината ще бъде експонирана до 2 юли 2018 г.

Росица Ранчева