За пети път в Преславен зажънаха нивите ритуално 

И тази година в китното старозагорско село Преславен се събраха жители и гости, за да отбележат празника на житото „Пътят на хляба“. Пъстро фолклорно тържество бяха подготвили от местното кметство, читалището „Димитър Наумов – 1908“ и пенсионерския клуб, което не бе помрачено от юнския дъжд. С ритуално зажънване на нивата започна още сутринта отбелязването на празника. По обяд, на площада в центъра на Преславен бе официалното откриване на станалото емблема събитие.
„Винаги с радост съм гост на вашето село и на вашия празник. Настроението, с което ни посрещате, се усеща!“, обърна се към жителите и гостите Таньо Брайков, председател на Общинския съвет в Стара Загора. „На последното заседание, което имахме преди дни, взехме решение да бъдат именувани улиците в Преславен, така както пожелахте. Друга добра новина, която искам да ви споделя, е че през следващия месец започва така очаквания ремонт на Здравната служба в селото. Предстои да бъдат рехабилитирани още тротоарите и улиците в тази част. Весел да ви е поредния празник на хляба“, каза още Таньо Брайков.
Освен председателя на старозагорските старейшини, гости на тържеството бяха още общинският съветник Николай Николов, общественият посредник Надежда Чакърова – Николова, кметове и кметски наместници от района, както и десетки радетели на фолклорните празници.
„Имам удоволствието и тази година да поздравя жителите и гостите на нашето село и да открием празника на житото и хляба. На тях се е осланял българският народ“, отправи поздрав кметът на селото Митьо Митев. „Благодарен съм на Община Стара Загора, че имаме подкрепата ѝ – не само за реализацията на тържеството днес. Благодаря на всички, които помагат на Преславен. Веселете се от все сърце и нека празникът ни събира заедно и занапред!“, добави кметът.
Колоритът на тържеството бе допълнен от месене, точене и печена на традиционните преславенски гюзлеми, както и от кулинарна изложба на тестени изделия, излезли изпод ръцете на майстори от цялата община. Десетки професионални и самодейни фолклорни състави озвучиха с песни и танци петото издание на „Пътят на хляба“. Празнично жътварско хоро се изви в центъра на Преславен в края на тържеството.
Красимира Кънева, Община Стара Загора