Детски панаир в Стара Загора радва децата от 2 до 102 години

„На 30 юни и 1 юли 2018 г. от 10:00 до 18:00 часа в Парк „Пети октомври“ в Стара Загора се провежда Детски панаир. Събитието е абсолютно безплатно и в него могат да се включат всички желаещи от 2 до 102 години“. Това съобщи за dolap.bg координаторът на проекта Десислава Петрова. „Инициативата се реализира от Фондация „Изи арт“, благодарение на подкрепата на Община Стара Загора. Целта на панаира е чрез културно-образователните  инициативи децата  да получават нови знания чрез забавление. Всички работилници така са направени, че да носят  някаква информация. Специално за Стара Загора има ателие с мозайката „Дионисиево шествие“. Направена  е със съдействието на Регионалния исторически музей. Децата могат да си изработят своя мозайка с акценти от най-красивата и уникална мозайка, открита в Града на липите и поетите.“

В панаира има над 30 арт и научни работилници, стъклопис и стенопис, грънчарство, калиграфско писане с глаголическо писмо, изработване на маски, макиаж, архитектура, пясъчни рисунки, плъсти и пр. Има  няколко иновативни и любопитни неща. Едно от тях е  хармонограф – устройство за рисуване, използващо махала за създаването на геометрични изображения. Около водното огледало е разположена лаборатория, в която химици и физици гърмят, трещят, правят страхотни атрактивни експерименти. В тях могат да се включат всички почитатели на точните науки и да се наслаждават на това шоу. Цигуларка с няколко цигулки учи децата на това удивително музикално изкуство.

В близост до калиграфите вятърът вее един огромен надут глобус на земното кълбо. Децата могат да нарисуват животни, които живеят в различни части на света и да ги залепят върху глобуса, за да покажат знанията си по география. В ателието по грънчарство, под зоркото око и сръчните ръце на истински грънчар, всеки може да си изработи свой глинен съд. Всичко, което децата си направят  остават за тях.

От 11:00 ч. в центъра на парка започна куклено-театралното представление на пиесата „Трите прасенца“.

Познайте до три пъти, къде се бяха наредили на опашка  малки, големи и още по-големи момчета и момичета! Разбира се пред противопожарния автомобил, паркиран в северозападната алея. Всички, които мечтаят да станат смели пожарникари имат възможност да се качат в кабината, да разгледат устройствата, да пуснат сирената, да нахлупят на главата си като корона  пожарникарската каска и най-накрая – да хванат с две ръце маркуча и да започнат гасенето на въображаемия пожар.

В Градската художествена галерия и в Регионалния исторически музей също има невероятни събития. По дадени им карти децата се превръщат в търсачи на съкровища, обикалят музеите и галериите, намират експонатите и се връщат в парка, за да получат наградите си. (В галерията проявата е само за съботния ден).

“Този празник организираме за трети път, защото инициативите са много интересни и полезни, коментира за dolap.bg  зам.кметът на Общината Иванка Сотирова.- Истина е, че част от тези прояви присъстват в различните програми на Центъра за личностно развитие, но има и такива, които са много специфични. Такъв е примерът с грънчарството. Много интересни са лабораториите с експерименти по физика и химия, хармонографът с който се чертаят различни геометрични фигури, откритите уроци по цигулка и пр.

През изминалите години опитът показва, че децата има какво да научат. Какво по-хубаво от това, в едни смислени занимания, родителите да доведат децата си да се забавляват и да научат много нови неща под вещото ръководство на специалистите. Освен това членовете на Младежки общински съвет са доброволци, които сътрудничат на ръководителите на работилниците и това е също много радостно и красиво.

Убедена съм, че на децата трябва да им се показват занимания, които да възпитават и формират  отношение към изкуство и наука от най-ранна възраст и най-вече да се занимават със смислени дейности, които да развиват тяхното мислене, каза г-жа Сотирова.

Росица Ранчева