Вицепрезидентът Илияна Йотова откри паметник на княз Павел Романов в Павел баня

Павел баня, 29 юни /Румяна Лечева, БТА/ 

Паметник на княз Павел Романов  откриха вицепрезидентът Илияна Йотова и кметът на Павел баня Станимир Радевски. Това стана в деня, когато БПЦ отбелязва светите равноапостоли Петър и Павел, а градът отбелязва 140 години от основаването си.

Бронзовият паметник, който изобразява руския княз и 6-ят син на царя Освободител- Александър II, е с тегло 360 кг. и се издига в градската градина на Павел баня.

Заупокойна молитва в памет на княз Павел, който е участник в Руско-турската война,  и водосвет за здраве на павелбанчани отслужиха свещеници от енорията.

„Да преклоним глава пред княз Павел, който е в пантеона на героите и да не забравяме в името на православната ни вяра единствената война в българската история, която се наричаме Освободителна“, призова в словото си вицепрезидентът и припомни, че през тази година отбелязваме 140 години от Руско-турската война. „Никой няма право да пренаписва българската история“, категорична бе Илияна Йотова.

Няколкостотин граждани се поклониха пред паметника на княз Павел. Венци положиха Георги Гергов, почетен консул на Русия в България, представители на посолството на Русия, депутати от БСП и членовете на НС на БСП Михаил Миков и Красимир Янков.