Представиха книга за 115 старозагорски родолюбци „С български дух и европейска мисъл“

На 28 юни 2018 г., сред веществено-документалната изложба „ С български дух и европейска мисъл“, експонирана на четвърто експозиционно ниво в Регионален исторически музей (РИМ) Стара Загора, се състоя премиера на едноименния албум. Изданието е посветено на Европейската година на културното наследство и на българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Сборникът е съвместен проект на Община Стара Загора, РИМ, Държавен архив, Художествена галерия и Къща музей „Гео Милев“. В книгата са представени 115 личности, родени или трайно свързани със Стара Загора, които в периода от втората половина на XIX в. до 40-те години на XX век учат извън пределите на България. Между  тях са видни учители, адвокати, лекари, архитекти, поети, художници, музиканти, учени, стопански дейци, политици и най-вече родолюбци, оставили трайни следи в историята на града и на България.

Експозе за албума „С български дух и европейска мисъл“ прочете директорът на РИМ Петър Калчев.

В книгата са  представени архитекти, които имат основна заслуга за изграждането и развитието на града като модерен и функционален. Реализирани са обществени и жилищни сгради с различни стилове – сецесион, романтизъм, немски барок, които носят своята индивидуалност и предават специфичен облик на града. Сред тях са архитектите Никола Каишев, Желязко Рашев, Христо Димов, Вълчо Малкочев и др.

За бързото стопанско възстановяване допринасят и онези мъже, които с много смелост, далновидност, техническа интелигентност и размах, не на последно място със специализирано техническо образование, получено в чужбина, поставят основите на местната индустрия . С участието на техните изделия на международни панаири и спечелването на много награди, популяризират името на Стара Загора далеч извън границата на страната. Такива са инж. Иван Азманов, инж. Пейко Пейков, Михаил Константинов, Иван Драганов, Злати Златев и др.

Много широк кръг старозагорци, учили в чужбина, се посвещават на административната и обществено-политическа дейност. Това са кметове и народни представители, ръководители на различни политически партии, заемали високи административни длъжности. Два мандата кмет е Димитър Начев, който по професия е юрист. Христо Кожухаров и Начо Начев са кметове на Стара Загора. Димитър Наумов има техническо образование, но в същото време заема редица високи административни длъжности в Източна Румелия. Най-успешният кмет Йордан Капсамунов  е зъболекар.

Голям е приносът на развитието на просветата и образованието в Стара Загора на учителите учили в чужбина. Те се изявяват не само като отлично подготвени специалисти и педагози, но са и автори на учебници по различни предмети, така необходими в училищата след Освобождението. Въвеждат се редица положителни практики за източно и западно европейските  образователни системи. Всички знаем и тачим имената на Анастасия Тошева, Атанас Илиев, Атанас Кожухаров, който е и основател на археологическото дружество „Августа Траяна“, Борис Митов и др.

Стара Загора е известна с художниците си, завършили художествената академия във Флоренция и Торино – Антон Митов, Георги Евстатиев, Георги Митов, както и възпитаникът на Римската академия Васил Димов, Парижката академия – Димитър Гюдженов и Никола Кожухаров. Всички те са в основата на динамичния художествен живот на Стара Загора в края на 19 и началото на 20 в.

Неслучайно осмото име на Стара Загора е Град на поетите. Творците са талантливи и образовани, със собствено лице и стил. Много от тях да признати за класици на българската литература – Гео Милев, Кирил Христов, Николай Лилиев, Георги Илиев и др., които оставят незабравими следи и в родния си град.

Хората, които се занимават с театър, опера и музика през онези вече далечни години, са преди всичко учители и заедно с това – хора на изкуството. Проявявайки своя талант и в тези области на духовността те предават опита си и обучават по-младите. Сред тях  са Тодор Пъндев, Златан Станчев, Димитър Хаджигеоргиев и др.

Голяма е гилдията на лекарите и фармацевтите, завършили висшето си образование в чужбина и които работят в Стара Загора в края на 19 и началото на 20 в. Всички те имат съществен принос за изграждане на общественото здравеопазване в Стара Загора, за развитието на болничното дело, за акушеро-гинекологичната помощ, за подобряване на санитарно-хигиенните условия, училищната хигиена и др. Част от тях постъпват на работа в Старозагорската държавна болница, други работят като частно практикуващи лекари. Такива са д-р Тодор Стоянович, д-р Кирил Вазов, д-р Константин Кожухаров, д-р Прокопи Андреев и др.; фармацевтите Начо Коев, Игнат Неделчев, Стефан Плосков и др. Извънредно голям е приносът на лекарките, повече от които са завършили във Франция. Френски възпитанички са д-р Невена Азманова-Ханчева, д-р Съба Костова, д-р Ница Грозева и др.

Старозагорските адвокати – европейски възпитаници са сред най-подготвените и уважавани юристи в града. Те участват активно в обществено-политическия и културен живот. Осезателно е присъствието им и в управлението на страната като министри и депутати, като кметове и общински съветници. Сред тях са д-р Андрей Ходжев, д-р Еньо Разпопов, Коста Ципоранов, Начо Начев и др.

Професията на военните не им предоставя голяма възможност да живеят в родния си град. Служейки като офицери в различни краища на България, те оставят своя принос за създаване и развитие на армията, в защитаването на българския национален идеал. Във войните, които България води за национално освобождение и обединение, всички те са командири по фронтовете и дават своя дял за победите на Българската армия. Сред имената на заслужилите е  ген. майор Вълко Велчев.

Не са забравени и духовните наставници на Стара Загора – митрополитите Методий и Павел.

Още една група старозагорци – европейски възпитаници остават да живеят в София, но не забравят и родния си град. Безспорен е техният принос в националната история, наука, култура и държавност.  В книгата са споменати само част от тези имена – Иван Салабашев, Васил Атанасов, акад. Стефан Киров Абаджиев, Георги Бакалов, ген. майор Стефан Азманов, акад. Димитър Петров Димитров, проф. Богдан Филов и др.

Списъкът може да бъде продължен с имената на още много достойни старозагорци. Животът на всеки от тях заслужава да бъде обследван и публикуван в отделен том.

Зам.-кметът на Община Стара Загора Иванка Сотирова благодари на съставителите на книгата доц. Евгения Иванова и Райна Антонова от РИМ и на целия екип,  на Държавен архив Стара Загора с директор  Галентин Караиванов, Художествената галерия с директор  проф. д-р Марин Добрев, на целия отдел „Култура“ в Общината за реализиране на идеята.

„Изданието се реализира възоснова на възможността да се съберат необходимите данни за включените имена в списъка, каза г-жа Сотирова. – Най-добре би било да има и следващи издания, т.е. това първо да бъде надградено. С удоволствие констатирам  много доброто оформление на книгата благодарение на Цветън Четъшки, проф. д-р Марин Добрев, на печатницата и др. Всяко училище  в общината ще получи като дарение по една книга „С български дух и европейска мисъл“. Сигурна съм, че много малък е процентът на гражданите, които си дават сметка на героите, чиито имена носят редица улици в града ни. Затова е много важно изданието да присъства в училищата, в библиотеките, в читалищата, защото родовата ни памет много липсва и трябва да бъде съхранена“, сподели зам.-кметът.

Зам.-областният управител Красимир Червилов поздрави съставителите и всички, които са допринесли за създаването на книгата.

На събитието присъстваха още зам.-областният управител Петя Чакърова, началникът на отдел „Култура“ Диана Атанасова, колекционерът Николай Гичев – наследник на аптекаря Начо Коев – включен в книгата, Дарина  Венелинова, Пламен Пейчев и Маргарита Димитрова – внуци и правнуци на инж. Пейчев.

Книгата е финансирана от РИМ. Тя може да бъде закупена от щанда на Регионалния исторически музей на цена 13 лв.

Росица Ранчева