На 17 години цигуларката Димитринка Панайотова е най-младият щатен музикант в България

Публикуваме материала с изключителното съдействие на в. „24 часа“, където излезе в броя от 10 юни 2018 г.

Дима от Сливен първо написала тоновата стълбица, после думата мама

На 17 години цигуларката Димитринка Панайотова е най-младият щатен музикант в България.

ВАНЬО СТОИЛОВ, в.“24 часа“

Вече 12 години Димитринка Панайотова от Сливен не се разделя с цигулката, галено нарича инструмента „моята любов“. На 17 години единайсетокласничката от Националното училище за музикални и сценични изкуства „Христина Морфова“ в Стара Загора стана най-младият щатен музикант у нас, след като от 1 март т.г. е с трудов договор на половин щат в оркестъра на Старозагорската опера като втора цигулка. Да има в щата си най-младият музикант в България не е новост за този оркестър – преди 2 години тук свири и ученикът Божидар Рахнев, който вече е студент в столичната Музикална академия.

Момичето е потомствен музикант. Баща й Димитър е военен музикант в родния Сливен, свири на туба. Дядо й Панайот бил в хасковската военна музика, редувал инструментите цубтромбон с баритон. Знае, че и прадядо й някога свирел…

„Вкъщи винаги се е говорело професионално за музика. Бях на 5 годинки, когато видях по телевизията за първи път симфоничен концерт и това роди у мен желанието да свиря на цигулка. Дядо се зарадва и веднага ме записа в една от музикалните школи в Сливен“, спомня си момичето.

Случило се така, че то първо се научило да пише нотите и тоновата стълбица във възходящ ред при първата си учителка по музика Елена Попова, след това започнало да учи в първи клас буквите и как се пише думичката мама. В класа си единствена се отличавала с музикалния си талант и всички й се радвали. Дори учителите ходели на концерти, в които тя участвала.

Музиканти са забелязали, че напоследък интересът на младите хора към щрайха – инструментите от лъковата струнна група в оркестъра, каквито са цигулки, виоли, виолончели и контрабаси, намалява. На този фон всеотдайността на Димитринка към цигулката се откроява. Още повече, че сега тя е единствената в Музикалното училище на Стара Загора, която учи цигулка. В класа й другите са певци и пианисти, учат актьорско майсторство, кларинет, китара. Водят заниманията си отделно по специалности, събират ги като клас общообразователните предмети.

В тях Димитринка е по-скоро добра, отколкото отлична ученичка в общоприетия смисъл. Редува в бележника си четворки с петици. Но и мечтата й е един ден не да бъде световноизвестен учен, а вижда себе си като опитен оркестрант. Разбира се, след като завърши и Музикалната академия в Пловдив, каквато е мечтата й… Може би и затова любимият й предмет в училище е „Хармония“ при преподавателката Людмила Хубенова. „Тя е много емоционална и човек с чувство за хумор, влизам в часа й с голямо удоволствие“, признава момичето.

Така й тръгнало от малка. В началото дори ходела на уроците по цигулка с усмивка, докато като дете в училище й било по-скучно.

Но има един училищен предмет, с който всеки музикант е по-добре на бъде на ти – математиката. Не е изненада, защото… „Цялата музика е изградена от математика, основният мотив в нея е броенето. Броиш ли точно тактовете, всичко в свиренето ти потръгва“, обяснява младата цигуларка.

Другата особеност е, че всичко тук се учи стъпка по стъпка. Започва се с постановката на цигулката – как се държи лъкът, инструментът. За да се стигне до първото музикално произведение, което се научила да свири наизуст – „Турският марш“ на Моцарт, после идва редът на „Валс“ от Дмитрий Шостакович. Постепенно увеличавала и натоварването, за да се стигне до днешния й режим, който включва 8 часа задължителни репетиции с цигулката. Наложила си го, когато я приели в старозагорското музикално училище след седми клас. На приемния изпит там свирила „Опус 21“ на Оскар Ридинг. Преди това, за рождения й ден на 5 декември, докато още била в седми клас, дядо Панайот й купил цигулка „Щайнер“.

Димитринка не крие, че тъкмо дядо й, като стар музикант, сега е най-близкият й човек. Той не само я насърчавал във всяко от музикалните й начинания, но дори се преместил да живее на квартира в Стара Загора, за да е близо до внучката си, докато тя учи в средното училище и живее в неговото общежитие заедно с още 3 момичета в стаята. Там, в общежитието, бъдещите музиканти имат специално помещение за упражнения и Димитринка най-често може да бъде намерена в него.

Дядо й е човекът, който миналата година уредил да я прослушат за Камерния струнен симфоничен  оркестър на Хасково. „Там ме накараха да свиря непознато за мен произведение – „Малка нощна музика“ на Моцарт. Дадоха ми партитурата, аз изсвирих 4-5 такта и спрях, за да не сбъркам. Бях само на 16 години, а за това прослушване бях подготвила нещо друго. А те ми казаха да не се измъчвам повече и ме взеха при тях. Водех се като на практика, трябваше четири пъти в седмицата да пътувам за репетиции в Хасково, отделно – за концертите. В училище знаеха за това, но настояваха да извинявам отсъствията си с бележки – било от личния лекар, било от родителите. Този период бе много полезен за мен, в Хасково работих с диригента Цанислав Петков, който е познат и като един от вокалистите на създадената от Стефан Диомов поп група „Петте сезона“, разказва Димитринка.

Това нейно разкъсване между Стара Загора и Хасково продължило около година. След това директорката на музикалното й училище Розета Величкова се обадила за нея в Старозагорската опера. Харесали я и вече е сред вторите цигулки в оркъстъра. Един от първите диригенти, с които трябвало да работи, бил старозагорският митрополит Киприан, който вече по традиция дирижира в операта моцартовия „Реквием“ в дните преди Великден.

„Дядо владика е страхотен маестро“, това е впечатлението на единайсетокласничката. В Старозагорската опера тя свири още под диригенството на Ивайло Кринчев, на Владимир Джамбазов и Красимир Къшев, на италианеца Никола Колафеличе, който беше на пулта в „Риголето“ на 10 май. Според програмата й, Димитринка Панайотова ще свири и на 31 май отново в опера на Джузепе Верди – този път в „Травиата“. За по-нататък все още не си знае програмата. Но едно е сигурно – очаква я работно лята, най-малкото защото ще участва през юли в петото издание на международния летен фестивал и музикална академия „Алегра“ в Русе. Там в 9 майсторски класове ще се обучават млади музиканти от цял свят, цигулката ще водят  Себастиан Хаман и Шаоминг Уанг.

В свое предишно интервю цигуларката казва, че любимите й композитори са Моцарт, Бетховен и Менделсон, а за „24 часа“ уточнява, че харесва Менделсон не заради прочутия му „Сватбен марш“. „Аз съм сериозен човек и нямам време да се занимавам с лигльовци, каквито са ухажьорите ми на моята възраст“, категорична е Димитринка. Освен лигльовците, младата цигуларка не харесва и поговорката „Музикант къща не храни“ и е готова по всякакъв начин да я опровергае. Другото, което никога няма да си позволи, е да свири с маникюри, защото струните се хлъзгат по ноктите и за музиканта става трудно. Определя цигулката като инструмент за класическа музика и поне засега не е съгласна с нея да се свири за шоу „а ла Тодор Колев“ или народна музика по сватби. Макар самата тя да не слуша само класика, а обича и джаза, и естрадата.