Dolap.bg стана на две години!

Още на 23 май 2018 г. в „Съобщения“ на страницата на Долап.бг във Фейсбук получихме първия поздрав за рождения ни ден (който е днес, на 24 юни, Еньовден).

„Честит двоен празник, приятели! Браво за енергията и жизнерадостта ви, поздравления за това, че ви има. Желая ви красиво и дълго празнуване!” Марин Добрев.

Колко мило, от самия директор на Художествена галерия – Стара Загора проф. д-р Марин Добрев, огромен интелект, тънък познавач на Изкуството, най-големият сладкодумец на Стара Загора и наш голям приятел!

А вчера, малко преди 24 юни, ни зарадва с поздрав Нино Луканов, един голям и незабравим артист на Стара Загора, председател на Музикално общество „Борис Христов”: „ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН на  ДОЛАП.бг ! Да е здрав и силен, като този Седем вековен Чинар (в младостта му)! Да е мъдър, умен, обичлив и чаровен, като Родителите си! И винаги обновен,       интересен и с едни(красиви) гърди пред другите! На Многоя лета!” Дядо му Н.

Не е ли мило и това, и тези думи?! Нас много развълнуваха. И това, че Марин Добрев ни честити месец по-рано, защото няма нищо по-логично от това да празнуваме на 24 май! И това, че Нино Луканов ни свързва с вековното дърво, една от емблемите на Стара Загора!

Мислехме тази година рожденият ден да мине тихо, скромно, без празненства. Животът, този безценен дар е най-големият празник за всяко живо същество. Изкуството, Знанието, Вярата – са пазителите на живота. Неговите светилници. Иначе ни чака мрак, свещ и паче перо.

Изкуството, Знанието и Вярата са тези, които ни вдъхновяват и за които пишем. Сайтът ни не е търговски, не продава това, което /казват!/ се търси – криминални и политически новини, не обстрелва със сензации.  Не търсим най-голямото, най-високото, най-дълбокото, най-първото, най-единственото, уникалното, най-дългото, най-широкото, най-високото….

Дължината, дълбочината, далечността …това е спрямо мярката, мерките на отделния човек. Спрямо неговия хоризонт, спрямо неговия вътрешен ръст. В Изкуството, Знанието и Вярата всеки влиза смирено и търси Надежда.

За тази Надежда се опитваме да пишем и ние. Търсим я и често я откриваме. Огромна е радостта и гордостта ни, че старозагорските ученици печелят награди, че старозагорските културни институти имат пълни салони, че храмовете ни се множат.

Държим в този ден да благодарим на своите верни приятели – за уважението и подкрепата! На институции като Община Стара Загора, на училищата „П.Р.Славейков”, „Кирил Христов”, „КольоГанчев”, на детската градина „Светлина”, на Държавен куклен театър, а също така и на Държавна опера-Стара Загора, ДТ”Гео Милев”, Художествената галерия, РБ „Захарий Княжески“ и Библиотека „Родина”, на читалищата и на още много, много други!

Държим да благодарим на своите любими автори – Любомир Любенов, Георги Янев, Гинка Михайлова, Ваня Донева, Жени Рашева, Ема Жунич, Дея Аргирова!

Благодарим на всички свои 71 615 читатели, които са се осведомявали от сайта ни 154 366 пъти и 79% от тях са постоянни и верни читатели! Благодарим на тези 1095 наши (по)читатели от САЩ, 938 – от Германия, 811 – от Англия, 375 – от Испания, 311 – от Франция, 341 – в Италия, а също и на читателите ни от Русия (92), Южна Африка (11), Австралия /18/, Украйна (58), Швеция (58), още от Китай, Виетнам, Таджикистан, Нигерия и още от различни по-близки и много далечни страни!

Много се радваме, че 54,15% от читателите ни са мъже, което ни кара да мислим, че мъжете не се интересуват само от спорт и мачове, съвсем не, дори напротив.

Радваме се, че 33,50% от читателите ни са на възраст от 25 до 34 г., а 27,50% са между 18 и 24 години! Това ни кара да мислим, че въпреки средната възраст на нас, трите от екипа ни, която е над 50 години – че явно мислим, вълнуваме се, пишем  като млади и/или  предлагаме интересни за младата аудитория статии, коментари, интервюта.

Честит ни едва втори рожден ден!

Обещаваме само това, което можем да изпълним – да пишем за интересните, интелигентни, духовни хора на Стара Загора, за да ги познавате и да се обогатявате от тях!

С обич:

Христо Рашев – управител на Долап.бг

Редакционен екип: Уляна Кьосева, Росица Ранчева, Снежана Маринова + дизанерът Емил Енчев