1370 ученици  от 15 страни ще се състезават на петия финал на „Математика без граници“  

Предстоящо: Петият финал на Математика без граници

През 2014 г. лазурният бряг на Несебър приветства първите победители  на първия финал на възродения турнир „Математика без граници“.

От тогава до днес – пет пъти: юни 2014 г., юли 2015, юли 2016, юли 2017 и сега – предстои през юли 2018 г. И мястото на срещата е едно и също.

В петте финала се състезаваха ученици от 18 страни: Австралия, Азербайджан, Беларус, България, Виетнам, Иран, Казахстан, Китай, Киргистан, Македония, Малта, Мексико, Русия, Румъния, Турция,Узбекистан , Филипините и Хонг Конг.

Имахме щастието сред нас, на първите два финала, да е главният редактор на списание „Математика“ доц. Руси Русев.

Имахме щастието  да видим грейналите лица на победителите, носителите на купи и медали и окичени с лаврови венци.

На това приказно място, на брега на морето, срещнахме и сърцати хора – кметът на Несебър г-н Николай Димитров и директорът на училището в Несебър г-жа Тодорка Желязкова.

Щастие е, когато срещнеш и съмишленици

–  учители от различни краища на България и на света. Защото колкото и добри да са посланията, те трябва да бъдат разбрани и подкрепени с конкретни дела. А в продължение на пет години колеги от България и света отделяха от личното си време, за да осъществят идеята на „Математика без граници“, която дава стимул на младите хора за изява.

Петият финал събира в Несебър 1370 представители на 15 страни – Австралия, Азербайджан, България, Виетнам, Иран, Казахстан, Китай, Киргистан, Македония, Малта, Русия, Румъния, Турция,Узбекистан и  Филипините.

Най-дълъг път ще изминат представителите на Русия. За трети път в Несебър ще се състезават ученици от Камчатка. Дълъг е и пътят от Филипините до Несебър. С нетърпение очакваме изявата на австралийския гений Лев Песин, който е само на 11 години, но ще се състезава с учениците от 9-12 клас. В турнира ще участва и старозагорецът Теодор Танков – шампион на Азия за 2017 г., както и носителите на наградите на фондация „Димитър Бербатов“ – Мина Недева (2017), Мария Дренчева (2015) и Огнян Огнянов (2016).

След двата състезателни дни (30 юни 2018 г. – индивидуален финал и 1 юли- отборен финал)  на 2 юли ще короноваме за пети път звездите на турнира и шампионите.

 „Имам във сърцето си море“ е песента на Ивайло Вълчев и Петър Алексиев, в изпълнение на вокален ансамбъл „Фортисимо“, която ще прозвучи на закриването на петия финал.

Да, всички ние вече имаме в сърцето си освен любовта към математиката, и част от морето край Несебър, и приятели от цял свят завинаги.

Любомир Любенов, Учредител на фондация „Математика без граници“