Мозаечно пано „Лъвица кърми лъвче“ ще сътворят участниците в Националното биенале  в Стара Загора

От 29 юни до 2 юли 2018 г. в Стара Загора ще се състои Третото Национално биенале „Мозайката днес“ . Вдъхновени от романтиката на града на поетите. 13 майстори на мозаечното изкуство ще разгърнат талант и фантазия в причудливи изящни форми и пана.

Биеналето ще бъде открито официално на 29 юни (петък) от 17:30 ч. с изложба във фоайето на Община Стара Загора.

Организатори на събитието са Общината и Арт „Мозайка“ ЕООД.

Участниците в тазгодишното Биенале са: Антоанета Стоименова от София, Петя Мод –  от Велики Преслав, Николина Георгиева – Пазарджик, Милка Ботушева – Сливен, Васка Атанасова – Брацигово, Радка Маркова – Петрич, Мария Жейнова – Варна, Стойка-Тони Матева – Стара Загора, Иван Иванов – Стара Загора, Иван Монев – София, Йорданка Ружина – Пловдив, Петър Вуйошевич – Сърбия, Снежана Вуйнов – Сърбия.  Това съобщи за dolap.bg  главният организатор и координатор на събитието Стойка – Тони Матева. Според нея в представените творби на изложбата, всеки автор, с всяко късче мозайка разказва  в цветове и нюанси своя история.

По традиция по време на Биеналето всички участници изработват една обща творба, която остава за културния облик на града. Тази година ще бъде сътворено мозаечно пано „Лъвица кърмеща лъвче“ по оригинала на уникална каменна плоча от ІХ-Х век, открита в района на днешна Стара Загора. Това е и основният елемент от съвременния герб на града.

„За нас това ще бъде не лека и много отговорна работа, но всеки ще даде най-доброто от себе си“ – сподели Стойка Матева. На предишното биенале приложниците изваяха парадната икона на новостроящата се църква  „Св. препод. Игнатий Старозагорски“.

„Истинската рисунка за вечността е мозайката“ казва Domenico Ghirlandaio.

Мозайката като изкуство датира ІV века пр. Хр. Произходът на това изкуство трябва да се търси в древен Вавилон. Истинският й разцвет се вижда в прилагането на мозайки при създаване на паметниците на старо-християнското изкуство и през византийската епоха. То става хармонично при гърците,  елегантно при римляните и накрая византийците му придават изтънченост, която и днес буди възхищение и възторг. Както тогава, така и днес мозайката е символ на изискан стил и вечност. От самото си възникване се смята за изключително с характеристиките си изкуство. Неговите автори винаги са били почитани заради забележителното си майсторство и талант.

И днес мозайките са един от най-интересните продукти, предлагани в сферата на вътрешната и външна архитектура. Поради своето многообразие и сложна изработка, мозайките са предпочитан интериорен елемент – ефектното им присъствие създава различна и уникална атмосфера в което и да е помещение или сграда. Мозайката превръща обикновени обекти от ежедневието в произведения на изкуството, докосващи сетивата и поразяващи със забележителния си ефект и внушения.

Стара Загора е град с богато културно наследство. На територията му са открити и продължават да се откриват уникални мозайки, доказателство за хилядолетната му история. Но за един хилядолетен град казваме, че е жив когато не само показваме археологически находки, а и развитието и непреходността на това наследство във времето.

„С организирането на ІІІ Национално Биенале и изложба искаме повече хора да се докоснат до това позабравено у нас изкуство. Нека мозайката да заеме своето достойно място в изящното изкуство и да повтори историческата си функция като архитектурен елемент, като част от вътрешното и външното обзавеждане, коментира Стойка – Тони Матева. – Всички ние не сме минали през една и съща школа, не сме минали по един и същи път, но тези пътища се събрат в едно – МОЗАЙКАТА“!

Росица Ранчева