Победи на  математици от Стара Загора в конкурса на списание „Математика”

„С голям успех за Стара Загора завърши конкурсът на списание „Математика” за 2018 година“ . Това съобщи за dolap.bg  известният математик Любомир Любенов. „От 9-те призови места на конкурса младите старозагорски математици успяха да заемат 2 от тях“.

Победител в групата на  7 клас е  възпитаникът на ППМГ „Гео Милев“ – Стара Загора Мирослав Минчев, а трето място завоюва шестокласникът от същото училище Любен Карбанов.

Конкурсът на списание „Математика”, който датира от 1986 г., се провежда в два кръга. Първият кръг е задочен. Участниците се класират според изпратените решения на конкурсните задачи от брой 5 и 6/2017 г. и брой 1 и 2/2018 г.

Във всеки брой се предлагат три задачи – за 5, 6 и 7 клас. Седмокласниците се класират възоснова на трите задачи, а шестокласниците – на първите две. Учениците от 5 и 6 клас могат да изпращат решения и на задачи за по-горните класове. При класирането се отчитат всички изпратени решения. Победителите от задочния кръг получават покана за участие във втория (очен) кръг.

Очният кръг на конкурса на списание „Математика“ за ученици от 5 – 7 клас се проведе на 23 юни 2018 г. в София, в Института по математика и информатика (ИМИ) на БАН.

С очния кръг на конкурса на списание „Математика” започнаха изявите на младите математици на Стара Загора.

На 1 юли 2017 г. е финалът на Международния турнир „Математика без граници” в Несебър.

След него Мирослав Минчев ще представи Стара Загора и България  на Международната олимпиада в Сеул – Южна Корея.

На Хонгконгската олимпиада, в началото на септември пък ще се състезава Любен Карбанов.

Международните успехи на Стара Загора в областта на училищната математика през последните три години свързваме и с неоценимата помощ и разбиране от страна на кмета на Стара Загора  Живко Тодоров, чиято заслуга е участието на елитните ни математици в световните прояви.

Миналата година двамата лауреати на завършилия днес конкурс на списание „Математика“ получиха награда от 2000 лева от кмета на община Стара Загора Живко Тодоров за медалите си от проявите в Сингапур и Куала Лумпур.

Росица Ранчева

На снимката: Мирослав Минчев, вляво, Любен Карбанов, вдясно с поредните си победи.