Кметът на Стара Загора Живко Тодоров: “До 5 октомври 2018 г. ще приключат ремонтите на Аязмото и на центъра на града“

По повод заявено желание на администратори на фейсбук групи, двучасова среща на  граждани  с кмета на Стара Загора Живко Тодоров и част от неговия екип, се състоя на 22 юни 2018 г. Горещата тема беше ремонтите, които се извършват на територията на града.

„Защо по едно и също време започна изпълнението на всички проекти“ беше първото питане.

„От две години ние работим много усилено по програми „Региони в растеж“, обясни градоначалникът. – Програмата беше многократно обсъждана с всички засегнати институции, с Камарата на архитектите, с бизнеса, с граждани и пр. Бяха определени основните и най-важни проекти и зони за действие. Беше направен интегриран план, по който Стара Загора  ще се развива през следващите години и по който проектите ще бъдат финансирани с европейски средства. На тази база има изготвени конкретни проекти – за Аязмото, площада, пешеходната зона, моста… Има културна и образователна инфраструктура. Образователната е реновиране на училищата. Вероятно ще има въпроси защо едновременно се ремонтират толкова много училища и се налага пребазирането на децата. Отговорът е ясен, защото оперативната програма има определени срокове, които трябва да се спазват. Ако не влезем в тези срокове означава да загубим средствата, които се отпускат на Общината по ОП „Региони в растеж“. Отделно от това програмата има етапна цел, която ако бъде постигната, ще имаме възможност да получим допълнителен ресурс за допълнителните обекти, които не са включени в основния пакет. Става дума за Летния театър и Станционната градина. С общинско финансиране трудно бихме могли да ги обновим. Затова работим усилено да ги включим  към програмата на общината“, обясни г-н Тодоров.

Втората група въпроси касае забавянето на реновирането на площада пред Общината.

Проблемът се дължи на откритите антични гробове. До края на м. юни 2018 г. археолозите от Регионален исторически музей ще приключат с  проучванията. Веднага след това се очаква специализирана комисия от Министерството на културата, да реши съдбата на некрополите – дали ще останат на място или ще бъдат преместени. Според нормативните уредби, докато комисията от Министерство на културата не се произнесе, строителят няма право да работи. Кметът се надява, че след като се вдигне забраната, строителната фирма ще съумее да навакса пропуснатото време. Налице са всички необходими материали и кадрови потенциал.

Г-н Тодоров обясни също, че ремонтът на бул.“Цар Симеон Велики“ е поетапен, за да се облекчи максимално използването му.

От 25 юни  до м. септември т.г. се затваря отсечката на пешеходното пространство в пресечката бул. “Руски“ – ул. “Цар Иван Шишман“.

Очаква се до 5 октомври т.г. да приключат успешно ремонтите на центъра на града и на Аязмото. Мостът ще бъде готов през м. ноември 2018 г.

Кметът коментира, че при някои от ремонтите качеството на изпълнение не е добро. Обектите обаче са в гаранция и фирмата изпълнител оправя проблемите и отстранява дефектите за собствена сметка.

Темата за ремонта на Аязмото: Дейностите се изпълняват по график. Засилен е контролът от надзора. „Скандалната“ източна алея ще бъде затворена за всякакви моторни превозни средства с изключение на тези, които обслужват Аязмото и обектите в него. По закон тази алея е оставена за авариен път при бедствия и аварии. Пътят до чешмата на ген. Делчев също ще бъде асфалтиран. Неправилно поставените първоначално пилони за осветителни тела, както и погрешно подредените на няколко места плочи, е проектантска грешка, която е отстранена за тяхна сметка. Относно все по-болните дървета от корояди главният архитект Виктория Грозева съобщи, че в момента се прави оглед на всички заболели дървета  и повторна санитарна оценка. В началото на есента ще започне залесяване с различните видове дървета.

Относно запрашаването на града, кметът  се ангажира да говори с фирмите и там, където се правят ремонти, да се мие по-често.

Друга тема, която се засегна по време на срещата бяха наводненията при проливни дъждове. „Във Фейсбук редовно кметът в мое лице отнася много критики по отношение на това, че градът се наводнява – каза Живко Тодоров. – И всеки смята, че това е: а.) Поради “откраднатите пари”, б.) Поради “некадърността в Общината” или в.) Нечистенето на шахтите. Но истинската причина за това, Стара Загора да се наводнява при проливни валежи, е това, че в квартал “Лозенец” няма дъждоприемни шахти. Там няма канализация, която да отвежда дъждовните води. Освен това на много места там няма улици, а голяма част от съществуващите са насипани само с чакъл, баластра и с какво ли не. И при един сериозен дъжд всичко това слиза в центъра на града, като запушва шахтите с цялата мръсотия, която се свлича, включително с кал и всякакъв вид отпадъци. Така тези шахти не могат да изпълнят предназначението си водата да се оттича през тях. Затова се получават наводненията в града. Проблемът не е, че не работи канализацията. Тя работи перфектно. Но докато не бъде изградена канализация и в “Лозенец”, няма да се реши този проблем. Понеже кварталът е на скала, там ще са нужни и взривни действия по време на изграждането на канализацията. И повечето от незаконните постройки ще паднат. ВиК асоциацията в Стара Загора ще получи средства от държавата за изграждане на такава канализация, която да приема водите още във високата част на града. Ние сме го планирали, това е една от целите ни” – сподели кметът на Стара Загора.
Той информира, че след изпратени сигнали за нарушения и злоупотреби  в Министерството на регионалното развитие и благоустройството, е направена документална проверка на проектите за Аязмото и пешеходната зона. Експертите са констатирали, че няма нарушения при проведените обществени поръчки, а действията на общината са законни.

По време на срещата нелицеприятно впечатление направи поставянето на тенденциозни, заядливи и предубедени  въпроси, балканското ни самочувствие, че всичко знаем и можем, неуважителния тон на няколко „бойки“ дами.

В срещата участваха още зам.-кметовете Иванка Сотирова и инж. Янчо Калоянов, директорът на Дирекция „Финанси“ Цанка Ганева, главният архитект Виктория Грозева, секретарят на общината Делян Иванов и общински съветници.

Росица Ранчева