Съвършено представление в цирка направи Старозагорската опера

На 20 юни 2018 г., за първи път в България, трупата на Държавна опера Стара Загора представи под шапитото на Академичен цирк „Балкански“, издигнато в парк „Артилерийски“,  Стара Загора, операта на Руджиеро Леонкавало „Палячи“. Традиционалистите, свикнали да присъстват на оперни спектакли само в театрите, могат да съжаляват, че са се лишили от изключително вълнуващо преживяване и върховна наслада. Възхитителна е необуздаемата енергия и фантазия на режисьора Огнян Драганов, който не спира да ни изненадва с все нови, но при това все по-оригинални решения на спектакли, реализирани на необикновени места. „Палячи“ е заглавие, посветено на цирковите артисти, но как то би се „наместило“ върху манежа, върху кръглата сцена, като едновремешните антични театри.  Факт е, че по-добро решение надали би могло да има от представеното. И по-въздействащо – и на актьорите и на публиката. Всъщност комедията с трагичен край се разгърна многопластово и на манежа и сред публиката. Г-н Драганов е намерил и в мярката мярка, за да се постигне и зрелищност и интимна драма.

Като директор на операта, той е поканил за участие в постановката звездни солисти, които бяха не само перфектни вокалисти, но и великолепни артисти. Освен това, той е ангажирал и част от цирковите артисти, чиито номера бяха сполучливи метафори на действията и мечтите на героите от спектакъла. Заслужени аплаузи предизвикаха изящните изпълнения на Велизара Стайкова-Балканска, Мари, Николай, Тициано и Натали Балкански, Кристина Костова и дуо Бизан.

Триумфален образ на Канио – Палячо, собственик на трупата пътуващи артисти, изгради великият Калуди Калудов. И гласово, и актьорски той представи еднакво силно и болезнения ревнивец, и ранимия съпруг, и страдащия артист, който трябва да играе, независимо че е обзет от ярост и мъка, защото тълпата чака и иска да се смее… “Смей се, Палячо, на съдбата си жалка, смей се – на твойта мъртва любов…“ – изповядва той през сълзи.

Анна Дитри насити с красивото си сопрано  Неда – Коломбина с много емоции, състояния, решителност и отдаденост на любовта. Лека и ефирна в първата си ария, когато мечтае за свобода, за радост, за красота, влюбена жена при срещата с любимия Силвио,  уплашена като  подгонена сърна от жестокия си съпруг, решена на смърт в името на любовта… Красива, гласовита, артистична, прекрасна Анна Дитри.

Страхотен образ направи Александър Крунев в ролята на директора на цирка. Той неспирно, по много приятен начин, изграждаше мостове между манежа и публиката и „въвеждаше“ ред сред артистите на  пътуващата трупа и селската публика. Според новото режисьорско решение в спектакъла на директора на цирка е възложен както пролога на Тонио, така и последните думи на представлението. В началото той споделя с публиката, че това, което ще види на сцената се случва в истинския живот. В гърдите на палячото тупти истинско сърце и както всички хора, така и артистите обичат, мразят и не винаги сълзите им са фалшиви. Накрая на спектакъла, след като Канио убива Неда, а той – любовника й, след цялата интрига забъркана от него изрича злорадо словата: “Комедията свърши!“

Тонио – Тадео на Нико Исаков  представи образец на жестокия мъж, пренебрегнат от жената, която обича. Интересно как най-прекрасното човешко чувство – любов, може да се трансформира в ненаситна злоба и отмъщение, на каквито сме свидетели в живота покрай нас.

Красивият и гласовит Валери Турманов отново грабна сърцата на публиката със своята неподправеност, лиричност, чиста обич към Неда и саможертвата в името на любовта.

Георги Динев насити Бепо – Арлекин  с много ярко и запомнящо се присъствие. Хубав цвят бяха и клоуните Игнат Желев, Милен Денев и  Христо Иванов.

Хорът на хормайстора Младен Станев отново беше на ниво, не само в гласово, но и в актьорско присъствие. Макар паркиран на неудобно място в няколко ложи, оркестърът звучеше извънредно приятно. Заслужени аплодисменти наградиха диригента проф. Ивайло Кринчев за перфектното ръководене на спектакъла при специални условия.

Първата премиера на „Палячи“ в цирк „Балкански“ ще се запомни с подобаващо честване на респектиращите 40 години на сцената на великия оперен певец  Калуди Калудов.

„Тази вечер премиерата на „Палячи“ е посветена на един голям български артист, на който всички трябва да се поклоним  и да му кажем: “Честито!“- каза директорът на Старозагорската опера Огнян Драганов. – Благодарим ти, че толкова много години ни радваш на сцената. Ти си представял своето високо изкуство на всички сцени по света, а тази вечер в Академичен цирк „Балкански“ направихме едно събитие. От името на Старозагорската опера ти поднасяме Почетен плакет за големите ти заслуги към оперното изкуство  и за това, че винаги си сред нас. Дълбок поклон!“ (Огнян Драганов коленичи пред Калуди Калудов в знак на истинска почит, уважение и възхита.)

Най-високото отличие на СБМТД „Кристално огърлие“ връчи „на изключителния оперен певец Калуди Калудов“  председателят на съюза Станислав Почекански. Почетният  плакет на председателя на Общинския съвет Стара Загора и Поздравителен адрес поднесе на юбиляра зам.-председателят Даниела Лекина. Цветя и благодарствени слова от името на Настоятелството на операта поднесе Татяна Станчева.

Кошници цветя от името на кмета на Стара Загора Живко Тодоров, на областния управител, на председателя на Общинския съвет Стара Загора и др. засвидетелстваха обичта и признателността към изкуството на Калуди Калудов. Вълнуващият финал беше  „Многолетствието“ в изпълнение на хора на операта и публиката.

Росица Ранчева