Поредни отличия за НЧ „Родина-1860“ Стара Загора

Детско-юношеският танцов състав „Загорци“ при НЧ „Родина“ с ръководители Диляна и Николай Апостолови завоюва първо място в раздел „танци“ на Националния събор на българския фолклор и българските традиционни ястия – с. Пряпорец, 9 юни 2018.

Виктор Стоев от Музикална школа при читалището бе отличен с първо място в първа възрастова група (пиано) на Дванадесетия Международен конкурс за изкуства „Радост на брега“, гр. Созопол, 8-10 юни 2018 г. Неговият преподавател Деница Георгиева бе отличена със специален сертификат за забележителни педагогически и художествено-творчески постижения.

На Зоналния етап на Петия Национален фестивал „Пусть всегда будет солнце 2018“, провел се в гр. Ямбол на 16 юни, Балетната школа при читалище „Родина“ отново спечели първо място в раздел „класически танци“.

Нови успехи за Музикална школа донесоха и преподавателят Мария Кирекчиева и нейните ученици от четвъртия Международен фестивал -конкурс за изпълнители на класическа музика, Бургас, 14-16 юни 2018. Оттам те се върнаха с общо 5 награди:

Теодора Вълкова – 6 г. – І награда (Лауреат І степен)

Тимотей Вълков (брат на Теодора) – 8 г. – ІІ награда

Мая Пенкова – 8 г. – ІІ награда (Лауреат ІІ степен)

Специалната награда за най-добро изпълнение – обработка на народна музика за Теодора Вълкова – това е награда, която се връчва само на едно дете от целия конкурс

Диплом на Мария Кирекчиева за високи педагогически постижения

Общо 120 участници се включиха в конкурса, от които 35 бяха от чужбина. Петчленното жури се състоеше от преподаватели по пиано от Литва и Русия, а негов председател бе проф. Светлана Карась от Катедра „Пиано“ в Московския държавен институт на културата. Тя е директор на Международното висше училище за музикални изкуства в Москва и почетен деятел на висшето професионално образование в Русия.