Специалната награда и първо място на Национален конкурс, спечелен от Второ ОУ

На 19 юни 2018 г. в Сатиричния театър „Алеко Константинов“ – София бе официалната церемония по награждаване на победителите в Националния ученически конкурс „Посланици на здравето“. Десетото издание на конкурса премина при небивал интерес. Допуснатите за участие проекти бяха 102, а общият брой на участниците – 5 500.

На първо място във втора възрастова група (V-VIII клас) организаторът на конкурса – Министерство на здравеопазването, отличи проекта „Аз живея здравословно“ на Второ ОУ „Петко Р. Славейков“ – Стара Загора. Статуетка и грамота бяха връчени лично от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. С грамоти бяха отличени и проекти, избрани от партньорите на проекта: Министерството на образованието и науката, Министерството на културата, Министерството на младежта и спорта и Министерството на околната среда и водите.

Отново Второ основно училище – Стара Загора беше удостоено и със Специалната награда на проекта, връчвана от Представителството на Европейската комисия в Република България, за забележително и оригинално изпълнение.

Събитието уважиха министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, министърът на младежта и спорта Красен Кралев, зам.-министъра на културата Румен Димитров, зам.-министърът на околната среда и водите Красимир Живков, зам.-министърът на образованието и науката Таня Михайлова, както и Леда Шиякова – съветник в Представителството на ЕК за България.

Всички проекти, заели призови места бяха наградени с предметни награди.

Целта на Националния ученически конкурс „Посланици на здравето“ е да поощри здравословния начин на живот и да информира за вредите от тютюнопушенето, злоупотребата с алкохол, нездравословното хранене и липсата на физическа активност.

Инициативата насърчава творчеството и самодейността на децата от I до XII клас от цялата страна. По проект „Посланици на здравето” са проведени 12 000 дебата и дискусии, 7500 спортни прояви и 4500 туристически походи. Бяха почистени над 3 500 замърсени района в цялата страна и разработени 85 интернет сайта и електронни книги за здравословен начин на живот.