Възможност за участие във фестивал в Созопол!

Община Созопол и Сдружение „Музите” организират от 5 до 15 юли 2018 г. XIII Международен младежки фестивал на изкуствата „Музите” – Созопол 2018. Изданието на фестивала се провежда под патронажа на г‑жа Илияна Йотова – вицепрезидент на Република България. Официални партньори  на събитието са: Читалище „Отец Паисий” – Созопол, Държавната агенция за българите в чужбина, Институт Конфуций – Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий”, Югозападен университет „Неофит Рилски“, Руски културно-информационен център София. Програмата включва конкурси, под формата на големи публични концерти, изложби и театрални спектакли, атрактивни дефилета, анимации и забавления. Фестивалът е многожанров фестивал-конкурс и представя всички изкуства и е отворен за нови участници, гости и приятели! Провежда се в две сесии: първа сесия от 5 до 10 юли – конкурсите в раздели „Танцово изкуство“, „Нестандартни форми“; „Художествена Литература“ и „Кино“. Втора сесия от 10 до 15 юли – конкурсите в раздели „Музикално изкуство“ „Изобразително, приложно и фото изкуство“  и  „Театрално изкуство“. В конкурса участват ансамбли и солисти от училища по изкуствата, академии, школи, студия, детски и младежки центрове, деца и младежи на възраст от 5 до 35 години. Освен в конкурсната програма, колективи и отделни изпълнители могат да вземат участие и в извънконкурсната програма. Всяка формация може да представи едно изпълнение в самостоятелна програма до15 минути в стил по избор, a индивидуален изпълнител – до 6 минути. До настоящия момент заявки за участие са получени от 17 държави: Литва, Русия, Молдова, Латвия, Индонезия, Китай, Украйна, Нигерия, Румъния, Шри Ланка, Словакия, Полша, Пакистан, Македония, Унгария, Турция, България.

Тържественото откриване на фестивала ще се състои на 5 юли 2018 г. от 20:00 ч. на сцената на Амфитеатър „Аполония” в Созопол. Входът за събитията е свободен!

Сдружение“Музите“ е създадено с цел откриване и развитие на талантливи деца и младежи в областта на изкуството и културата, фолклора и занаятите и осъществяване на културни проекти на национално и международно ниво. Сдружението е регистрирано съобразно изискванията на Закона за юридическите лица с нестопанска цел. Марката на Международен младежки фестивал на изкуствата (ММФИ) „Музите” е регистрирана марка в патентното ведомство на Република България. Официален старт на дейността е даден през 2006 година с първото издание на Международен младежки фестивал на изкуствата ,,Музите“. Фестивалът е включен в културната програма на Община Созопол и в културния календар на Министерство на културата на Република България.

Повече информация за организаторите, условия за участие, статут, жури и награди на http://muz-test.muzite.org/bg/

Снежана Маринова